15.01.2010, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - podzim 2005

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - podzim 2005Historický premiérový ročník v Gambrinus lize představoval obrovský úspěch a zviditelnění klubu a celého regionu. Zároveň šlo o dosud nepoznanou výzvu spojenou s celou řadou komplikací a starostí. „První fotbalová liga na Vysočině je něco jako výbuch atomové bomby,“ řekl s nadsázkou Zdeněk Tulis.

 

Za prvé zde byla nutnost vytvořit konkurenceschopný tým, což se neobešlo bez doplnění stávajícího kádru. „Chceme dát prvoligovou šanci týmu, který si nejvyšší soutěž vybojoval. Budeme sázet na pospolitost a super kolektiv. I proto chceme současnou kostru posílit citlivě a též v souladu s našimi ekonomickými možnostmi,“ řekl ředitel Tulis a svá slova naplnil při tvorbě prvoligového kádru. Tým doplnili hned tři Slováci – krajní obránce či defenzivní záložník Demeter ze Slovanu Bratislava, zkušený útočník Perniš, který předtím působil v maltské Sliemě Wanderers, a ostřílený gólman Rzeszoto, jenž přišel z působení v kyperském Apoelu Nicosia. Největší posilou však určitě byl defenzivní záložník Marek Zúbek, který v Jihlavě hostoval z Baníku Ostrava. Z úspěšného postupového týmu odešli dva hráči – Baštař se rozhodl pro angažmá v nižší rakouské soutěži a střelec Simr se musel vrátit do mateřského Brna. Jednání o prodloužení jeho jihlavské působení nebyla úspěšná.

Druhým, mnohem těžším oříškem, byl stadión. Ten v řadě ohledů nesplňoval svazová kritéria pro nejvyšší soutěž. „Naše účast v Gambrinus lize je možná pouze při vstřícnosti jednání ČMFS v oblasti časového posunu naplnění investic v rámci projektu Stadióny 2003,“ uvedl předseda představenstva Tulis. Fotbalový svaz vstřícný byl, ale vyřknul jasný požadavek - klub musí v podzimní části postupně naplňovat regule stanovené v projektu Stadióny 2003. Základními podmínkami byla instalace umělého osvětlení a kapacita stadiónu ve výši 4.000 krytých míst k sezení. Na tomto základě nechalo Statutární město Jihlava, jako vlastník stadiónu v Jiráskově ulici, zpracovat komplexní projekt na jeho přestavbu. Následně vypsalo výběrové řízení na zhotovitele I. etapy prací. Jeho vítězem se stalo sdružení firem Stavby silnic a železnic, PSJ a Hydrotranzit Bratislava.

Letní příprava FC Vysočina proběhla bez problémů a vyvrcholila soustředěním v Rakousku. Zde Vysočina dosáhla cenného vítězství nad FC Farul Constanta, který skončil 5. v rumunské lize a byl též finalistou národního poháru. „Víme, že v I. lize nikdy nebudeme favoritem. Pro naše nezkušené mužstvo je každý zápas obrovskou školou. Všichni a všude vycházejí ze zabezpečené obrany. Fotbal je o chybách, rozhoduje se v šestnáctkách a v první lize obzvlášť. Stále musíme mít na paměti, že na straně soupeře je zkušenost,“ řekl před startem podzimu kouč Večeřa.

Prvoligový debut byl pro Vysočinu velice těžký. Večeřův tým se na Strahově postavil Slavii Praha a po bojovném a zodpovědném výkonu vyválčil cenný bod! První jihlavskou branku v nejvyšší soutěži zaznamenal z přímého kopu Vladyka. Domácí premiéra už byla méně podařená. Hráče Vysočiny proti Příbrami svazovala nervozita a v zápase pouze neúspěšně dotahovali vedení soupeře – 2:3. Ztracené body však byly zpět už o týden později. Vysočina po výborném výkonu vyloupila Brno a připsala si tak první výhru v Gambrinus lize. Další zápasy s Libercem a na Spartě překvapivé body nepřinesly a tak byla velká očekávání vkládána do série dvou zápasů na domácí půdě proto Mostu a Slovácku. Oba díky trefám Perniše a Vojtíška skončily cennými výhrami 1:0 a Jihlava rázem byla po sedmi kolech I. ligy na 5. příčce tabulky!

Na další výhru však Jihlava musela čekat dalších 6 zápasů, když šokovala Sigmu Olomouc na jejím stadiónu (1:2). Mezitím sahala po výhře v Blšanech (2:2), doma nestačila na Teplice (0:4), gólem v 88. minutě smolně prohrála na Baníku (1:0), doma „jen“ remizovala s Jabloncem a Zlínem a vydolovala cenný bod s Plzně. Po 14. kole tak Vysočina měla na svém kontě 17 bodů a v tabulce byla dokonce před Spartou! Večeřovi svěřenci doma chtěli potvrdit import z Olomouce a porazit Mladou Boleslav. Bohužel, o své slovo se začala hlásit jedna z nejtvrdších zim za poslední roky a ta podzimní sehrání tohoto utkání neumožnila. Zápas byl přesunut až na duben. Velká škoda, neboť Vysočina mohla po podzimu dosáhnout na skvělých 20 bodů. Ty jí nebyly přány ani v prosincové jarní předehrávce v Příbrami.

Přesto podzim bylo možné ústy ředitele Tulise hodnotit pouze pozitivně: „Ze začátku jsme byli strašně opatrní, protože jsme netušili, co s námi první liga udělá. Nebyli jsme si jisti tím, jestli stoprocentně do nejvyšší soutěže patříme. A v představách bychom po podzimu brali za úspěch, kdybychom zůstali v kontaktu s dalšími celky na chvostu tabulky. Proto už teď můžu před celým kádrem i realizačním týmem hluboce smeknout. Je to důkaz toho, že naše filozofie je správná. Jde o výsledek dlouhodobé práce, která se tady dělá šest až sedm let. Hráči mají vynikající přístup, hrají s obrovským nasazením. Jsme skromný klub a všichni se chceme hrozně moc ukázat.“

Fotbalisté a potažmo diváci se odměny za překvapivý podzim dočkali už 21. listopadu, kdy byla po utkání se Zlínem zahájena 1. část I. etapy stavebních prací na stadiónu. Jihlava tak začala naplňovat požadavky Českomoravského fotbalového svazu.

Ročník v kostce

Majetková struktura a vedení klubu:

-

Stadión a tréninkové plochy:

Byla zahájena 1. část I. etapy rekonstrukce stadiónu v Jiráskově ulici. Instalovány byly 4 stožáry umělého osvětlení s 1.200 luxy, provedeny byly základové práce pro novou tribunu, spodní tři patra rohové věže a veškeré inženýrské sítě.

Trenéři „A“ týmu:

Karel Večeřa, asistent Tomáš Jansa

Ligové výsledky a statistiky:

ZDE

- v prvoligové premiéře se klub přes nálepku naprostého outsidera neztratil. Do samotného konce soutěže bojoval s mnohem ostřílenějšími kluby o zachování příslušnosti mezi elitou. O tu FC Vysočina přišla velmi smolně až v posledním kole.

- Pohár ČMFS: v prvoligovém stínu tým vypadl ve 3. kole na stadiónu Vítkovic

Nejčastější sestava:

Rzeszoto - Veselý, Šourek, Kadlec, Liška – Malínek, Vladyka, Zúbek, Lovětínský – Kaplan, Perniš

Průměrná domácí návštěvnost:

2.100 diváků (kapacita stadiónu byla omezena stavebními pracemi)

Soupiska „A“ týmu

ZDE

Změny v kádru „A“ týmu:

Podzim:

Příchody: Lovětínský (přestup Slavoj Třešť), Demeter (přestup ŠK Slovan Bratislava / Slovensko), Perniš (přestup Sliema Wanderers / Malta), Rzeszoto (přestup FC Apoel Nicosia / Kypr), Zúbek (hostování FC Baník Ostrava), Peška (přeřazen z „B“ mužstva)

Odchody: Vaculík (přestup FK Mladá Boleslav), Simr (konec hostování 1. FC Brno), Baštař (přestup Enzerfeld / Rakousko), Hošťálek (přestup Hirm / Rakousko), Sedlák (hostování Fotbal Třinec), Wasserbauer a Vávra (přeřazeni do „B“ mužstva)

Jaro:

Příchody: Macháček (hostování FC Slovan Liberec), Svoboda (přestup SK České Budějovice), Vávra (přeřazen z „B“ mužstva)

Odchody: Štohanzl (přestup FK Teplice), Vorel (přestup SK Slavia Praha)

„B“ tým dospělých

premiéra v MSFL přinesla cennou záchranu – 13. místo a 33 bodů

Mládežnické týmy

starší dorost uhájil v závěru ročníku záchranu v extralize – 12.místo za 36 bodů

Horní řada zleva: masér Petr Šilhán, Vladimír Vácha, Michal Demeter, Ladislav Peška, Petr Tulis, Tomáš Kaplan, Petr Heide, Michal Veselý, Pavel Bartoš, lékař MUDr. Ladislav Čepera. Střední řada zleva: vedoucí Luboš Stockinger, Ondřej Šourek, Michal Lovětínský, Ľuboš Perniš, Michal Kadlec, Pavel Vojtíšek, Milan Kopic, Marek Zúbek, Petr Vladyka, masér Pavel Křížek. Dolní řada zleva: Michal Vorel, Jiří Liška, Jiří Malínek, asistent Tomáš Jansa, ředitel klubu a předseda představenstva Ing. Zdeněk Tulis, trenér Karel Večeřa, Michal Pacholík, Jan Štohanzl, Branislav Rzeszoto.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu