04.02.2010, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2007

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2007Zimní přípravu před prvoligovým atakem zkvalitnila účast na Tipsport cupu a oživení se před startem jarních bojů dočkali i fanoušci, které od 7. března posílil maskot „Ježour“. Posílení se však dočkal i druholigový tým. Konkurenci na postu stopera zvýšili hostující hráči Vít a Ditrich, střed zálohy oživil Gorol a kvalitu pro ofenzívu přinesl zkušený Baláž. Ten však několik dní po příchodu do Jihlavy utrpěl zranění kolena a byl vyřazen pro polovinu jara. Byly tu i odchody – Demeter neprodloužil smlouvu a po dlouhém hledání angažmá zamířil do Šaľy a Koukal s Dujkou ukončili svá hostování.

 

Vstup do jara nenaznačoval problémy. Úvodní dva duely přinesly 6 bodů a jelo se k důležitému šlágru na HFK Olomouc. V něm Jihlava vedla, ovšem po vyloučení Kadlece inkasovala v 79. a 89. minutě. „Mohli jsme zvýraznit odstup na naše pronásledovatele. Takto se k nám Holice přiblížila na pouhý bod a navíc se nepříjemně blíží i Bohemians. Po shlédnutí všech týmů ze špičky tabulky však musím vyjádřit své přesvědčení, že máme tým opravňující nás k postupu. Do zápasů však musíme vedle fotbalové kvality vložit ještě více bojovnosti a vůle,“ řekl po zápase kouč Bokša.

Zklamání však přinesla i další kola - smolná domácí remíza s Jakubčovicemi a těsná porážka na vedoucí Viktorii Žižkov, v níž se zranil Malínek. „Ve hře je stále třicet bodů a my uděláme vše pro to, abychom z nadcházejících deseti zápasů vytěžili co největší bodový zisk. Postup je náš velký cíl a my jsme přesvědčení, že je v našich silách na něj dosáhnout. Mrzí nás zklamání našich fanoušků a žádáme je, aby nás podpořili i v nadcházejícím zápase proti Vítkovicím. Určitě své skvělé příznivce budeme potřebovat,“ uvedl tehdy kapitán Petr Vladyka. Vítkovice to skutečně odnesly, ovšem jasnou výhru 4:0 kalilo zranění gólmana Rzeszota.
V dalším kole jela Vysočina zvítězit na půdu poslední Bystrce, ovšem trestuhodně zde ztratila 2 body za remízu! Následná výrazná výhra nad Třincem však přeci jen vlila naději před možná klíčovým duelem na Bohemians. „Hráči musí prokázat morálně volné vlastnosti a uvědomit si velkou zodpovědnost vůči fanouškům a občanům celého kraje. Nyní je čas k tomu, aby si sáhli na dno svých sil, přidali v nasazení a podobně jako naši konkurenti hráli až do 95. minuty! Máme hodně fotbalový tým, který se však musí umět vyrovnat s bojovnou a agresivní II. ligou. Fotbal je přeci hra pro opravdové chlapy,“ zdůrazňoval ředitel Tulis.

A výsledek? Katastrofální květen, v němž Vysočina ze 4 nesmírně důležitých zápasů získala pouhé 4 body! Nejdříve přišla po velmi dobrém výkonu na Bohemians nezasloužená prohra 1:0 a na tu navázala domácí ostudná porážka s Blšany 0:1. Na velmi neuspokojivou bodovou bilanci v deseti jarních kolech reagovalo představenstvo klubu a hráčům prvního mužstva a realizačnímu týmu udělilo značnou finanční pokutu. Sankce asi zabraly, protože mužstvo zvítězilo v Čáslavi. K čemu to však bylo, když květen vyvrcholil domácí remízou s Olomoucí B! „Nyní se naše postupová naděje dostává do roviny pouhopouhé teorie. Už po několikáté jsme nezvládli závěr utkání. Přitom v týmu máme dostatek zkušených fotbalistů, kteří by zápas měli takticky zvládnout do vítězného konce,“ hlesl po tomto utkání trenér Bokša.

Postupovou teorii už Vysočina neoživila. S posledních tří duelů vždy jen remizovala a nakonec se s ziskem 51 bodů propadla až na 5. příčku. „Smutek je o to větší, že jsme v převážné většině zápasů byli lepším týmem a řadu bodů jsme doslova promrhali. Mimochodem, ani jednou jsme neprohráli o více než jeden gól. Na našich výkonech se nepochybně podepsaly výpadky nosných hráčů,“ neskrýval zklamání Bokša.

„S výsledkem sezóny určitě nemůžeme být spokojeni. Stanovili jsme si odvážný cíl v podobě návratu do ligy, který se nám však nepodařilo naplnit. Ze sportovního hlediska jsme neobstáli. Možná jsme si ukrojili příliš silný krajíc, který jsme nedokázali ukousnout. Podařilo se nám složit silný kádr, mužstvu jsme vytvořili podmínky a na lavičku jsme získali trenérskou osobnost, která měla být zárukou kvalitní práce a úspěšného výsledku. Zatímco na podzim jsme potřebné body s odřenýma ušima získali, tak na jaře přišlo pouhých 21 bodů. Po bodově nejúspěšnější sezóně v historii našich účinkování ve II. lize, tak přišel jeden z nejhorších výsledků a propadák,“ řekl po zklamání ředitel Tulis, který doplnil: „Jak trenéři, tak i hráči se nevyvarovali chyb. Pan Bokša v určitých zvratových situacích nedokázal na vývoj na hřišti správně reagovat. Nepodpořilo ani mužstvo, které bezesporu patřilo z pohledu fotbalovosti či zkušeností k nejlepším ve II. lize, ale v těchto chvílích nezabojovalo a nebylo schopné dění na trávníku zvrátit. A především zkušené opory týmu, které měli na svých postech patřit k nejlepším v soutěži, na jaře nepodávaly odpovídající výkony.“

Bezprostředně po skončení závěrečného druholigového utkání v této sezóně oznámilo vedení FC Vysočina, že již v nadcházejícím ročníku nepočítá se službami trenéra Bokši. „Rozhodli jsme se neuplatnit opci na jeho další působení v našem klubu. Hlavním důvodem je samozřejmě nenaplnění našich cílů pro tuto sezónu,“ informoval ředitel Tulis, který dva dny poté oznámil jméno nového kouče - Luboše Zákostelského.

Ročník 2006/07 však přinesl i pozitiva. Faldyna se stal nejlepším střelcem soutěže, prosazovat se začali mladíci Rabušic, Gebre Selassie či Cihlář a navíc se vedení klubu díky finanční podpoře společnosti Automotive Lighting podařilo provést celkovou obnovu vedlejší hrací plochy v areálu v Jiráskově ulici. Ta se od 12. června 2006 dočkala kvalitního trávníku a rozměrů pro republikové soutěže. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly výše 2,5 miliónů korun.

Zasetí nového rychle rostoucího trávníku se po neúspěšném jaru dočkala i hlavní hrací plocha. Dne 23. června totiž na stadiónu proběhl koncert rockové skupiny Kabát, který pro více než čtrnáct tisíc diváků přinesl vynikající zážitek a trávníku poměrně výrazné poničení.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu