15.01.2008, iDnes.cz - Jan Salichov

Slovenský trenér Jihlavy učí Brazilce, jak se žije v Česku

Slovenský trenér Jihlavy učí Brazilce, jak se žije v ČeskuJihlava - Marcelo a Alemio. Jména dvou brazilských fotbalistů, kteří celou letní přípravu absolvovali s jihlavským týmem, aby se nakonec bezprostředně po zahájení nového ročníku z druholigového mužstva podivně ,vypařili‘, budiž definitivně zapomenuta. V minulém týdnu na měsíční testy na Vysočinu dorazilo duo jiných Brazilců, dvacetiletí obránci Nilihno a Gabriel.

 
Navzdory tomu, že sportovní manažer jihlavského týmu Zdeněk Šmýd v létě hovořil o tom, že oba cizinci „hodně přivřeli dveře k působení svých krajanů v našem klubu“, dává tedy Vysočina hráčům z Jižní Ameriky druhou šanci.

Testu Brazilců napomohl slovenský trenér Marko „Rozhodla o tom debata s trenérem Markem, který jednak mluví portugalsky, a navíc nás předsvědčil o tom, že to mohou být charakterově úplně jiní chlapci,“ vysvětluje Šmýd.

„Samozřejmě musíme být trpěliví, hlavně, co se týká jejich aklimatizace, přechodu na jiný způsob života i tréninku,“ říká jihlavský kouč Karol Marko. „Ovšem, i když jde o poněkud předčasné hodnocení, z těch her, co zatím máme, můžeme usuzovat, že jsou to oba šikovní fotbalisté, kteří se jeví celkem slušně.“

Právě slovenský trenér, který má za sebou několik zahraničních angažmá, včetně působení v Mexiku, země, odkud pochází také jeho manželka, se stal určitým mentorem obou brazilských mladíků.

„Kdyby tu nebyl trenér Marko, nevím, jak by to tu oba zvládali. Ani jeden z nich totiž neumí jinou řeč, než portugalštinu. Takže se s nimi dorozumíváme rukama, nohama,“ usmívá se jihlavský záložník Michal Veselý, který v kabině sedí právě vedle Gabriela, krajního obránce s tmavou pletí.

„Protože vím, že pokud by byli stále spolu, trvala by jejich adaptace na nové prostředí déle, rozdělil jsem je,“ vysvětluje Marko. „Věřím, že se brzy naučí s klukama dorozumnět. A já jim zase pomůžu, když potřebují něco vážnějšího.“

Kouč radí novým svěřencům, i jak se mají oblékat Pomoc svým dvěma novým sveřencům nabízí slovenský kouč také mimo trénink. „Chodím s nimi na večeři, ukazuju jim, kde co je a vysvětluji jim, jaké jsou tu zvyky. Prostě se snažím, aby se naučili, jak se mají v Čechách chovat,“ popisuje Marko.

Mezi důležité rady patří i to, jak se v lednovém chladném počasí správně obléct. „Například Gabriel je kluk z pláže, který sníh viděl snad poprvé v životě až poté, co k nám přijel,“ pokračuje kouč. „No a my samozřejmě nechceme riskovat to, že by onemocněli hned, jak sem přišli. To by byla škoda.“

Fotbalisté byli i na hokeji

Poprvé v životě V rámci rychlejší aklimatizace vyslal Marko Nilihna s Gabrielem v sobotu na hokejové utkání Jihlava -Brno. „Byl to pro ně zážitek, tenhle sport nikdy neviděli,“ vysvětluje trenér. „Říkali, že to bylo hodně tvrdé, mantinely duněly.“

„Hodně se jim líbila i atmosféra. Měli štěstí, chytili dobrý zápas. Bylo tam hodně jihlavských fanoušků, navíc přijelo i dost příznivců z Brna, takže z toho byli nadšeni,“ popisuje Veselý, který oba spoluhráče na zápas doprovázel.

„Jen jsem si říkal, že bychom jim měli říct, ať se raději moc netěší. Že na fotbal tady tolik lidí nechodí,“ postěžoval si zkušený záložník po kulise sobotního střetnutí, na které dorazilo 4 500 příznivců, na podzimní návštěvy na zápasech Vysočiny.

Oba brazilští nováčci si zatím svůj týdenní pobyt v Česku pochvalují. „V klubu se jim líbí, protože vidí, že je stabilizovaný a že jsou tu dobré tréninkové podmínky,“ prozrazuje Marko.

„Jen si potřebují zvyknout na to, že tady kolem osmé už není nikdo na ulici, zatímco v Brazilii to žije déle,“ usmívá se. „Ale říkají, že jsou tu lidé velmi vychovaní a slušní a že se tu hlavně cítí bezpečně. To u nich není tak samozřejmé.“

O tom, zda se jihlavští fotbaloví příznivci mohou těšit na historicky první posilu z jiné cizí země, než ze Slovenska, se rozhodne během tohoto měsíce.

„Jsme dohodnuti, že koncem ledna budeme uvažovat, co bude dále. Zatím se jeví dobře, je vidět, že před zábavou skutečně preferují fotbal,“ zahání Šmýd nepříjemné vzpomínky na Alemia s Marcelem.

V případě úspěšného testu by však musela následovat intenzivní výuka češtiny. „Pokud tady budou chtít pokračovat, je to nevyhnutelné. Ale věřím, že díky svému mládí, to mohou zvládnout,“ dodává Šmýd.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu