25.08.2008, Miroslav Krieg

Zaostřeno na mládež - fungování SCM

Zaostřeno na mládež - fungování SCMVzhledem k tomu, že se setkávám s celou řadou dotazů a rozdílností názorů týkajících se sportovní přípravy mládeže v ST- F (sportovní třídy fotbalu) a SCM (sportovní centrum mládeže) FC Vysočina Jihlava, chtěl bych se pokusit na těchto stránkách veřejnost pravidelně seznamovat s celou řadou témat týkajících se fungování celého systému vrcholového sportu mládeže. Doufám, že se mi alespoň částečně podaří vysvětlit celou řadu problémů a rozdílnost jejich řešení z pohledu vrcholového, výkonnostního a rekreačního sportu. Pokusím se, aby tato forma byla přijatelná a srozumitelná pro širší veřejnost.

 
Jako profesionální trenér jsem pracoval 16 let v 7 ligových klubech a prošel všechny kategorie mládeže od přípravek, nejvyšších žákovských a dorosteneckých soutěží až po 1. a 2. ligu dospělých, kde jsem působil 5 let. Věřím, že díky tomu dokážu lépe vnímat rozdílnost i soulad teorie a praxe fotbalu a některé problémy vám vysvětlit.

Fotbal je veřejná zábava a s trochou nadsázky lze říci, že pokud na fotbal přijde 1000 diváků, přišlo zároveň i 1000 trenérů a kritiků. To je naprosto v pořádku. Každý člověk má právo na svůj názor a kde jinde ho prezentovat, kde jinde se odreagovat než při hře, fandění a sportu, který přináší tolik nenadálých změn, ať již pozitivních či negativních…Jde jenom o to, aby fandění, zábava, úspěch či neúspěch, emoce, prožitky a zaujetí se nedostávaly do rozporu s profesionalitou práce, která je součástí celého systému sportovní přípravy. Ten je v těch výkonnostně nejlepších klubech ČR velmi podobný. Jinými slovy - kritizujme, ptejme se, nesouhlasme, ale respektujme odbornost a profesionalitu lidí, kteří se sportovní přípravě ať již mládeže nebo dospělých věnují... Tak, jako v jiných oborech lidské činnosti, i oni dělají chyby, získávají zkušenosti, ale také obětují své práci mnoho času a úsilí, musí se vzdělávat a být schopni pracovat jako trenéři ale i pedagogové.

Pro vaší lepší představu bych vás chtěl na úvod seznámit se základními pravidly a povinnostmi, které vyplývají ze závazku klubu při realizaci projektu SCM v rámci FC Vysočina Jihlava.

SPORTOVNÍ CENTRUM MLÁDEŽE = SCM

Dřívější předchůdci TSM = Tělovýchovná střediska mládeže nebo SVS = Střediska vrcholového sportu mládeže.

Základní principy se však od dob minulých příliš nezměnily a je třeba podotknout, že dřívější socialistický režim položil systémově velmi kvalitní základy pro rozvoj vrcholového sportu mládeže.

Na základě zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu a usnesení vlády č. 718 ze dne 14. 7. 1999 vytvořilo MŠMaT ve spolupráci a podporou jednotlivých svazů Zásady programu o zřizování Sportovních center mládeže- č. j. 20 578/2007- 501. Zjednodušeně lze říci, že zřizovatelem SCM a ST- F se stalo MŠMaT s ČMFS a provozovatelem klub. K tomu, aby klub mohl získat statut a licenci pro činnost ST- F a SCM musí se zavázat smlouvou k plnění určitých kritérií a podmínek, které stanovuje ČMFS. Pokud by tomu klub neučinil, pak není zařazen do systému přípravy se zaměřením na vrcholový sport, což je podmíněno i ekonomickou podporou.

Naplnění těchto kritérií není vůbec jednoduché a pravidla pro udělení licence jsou velmi přísná. Mimo jiné mezi ně patří:

a) uzavřít smlouvu s hlavním trenérem SCM a ST- F s nejvyšší svazovou licencí /profi licence UEFA/

b) kvalifikace trenérů /1. liga st. a ml. dorostu - profi mládežnická licence UEFA, 2. liga st. a ml. dorostu - „A“ licence/

b) zabezpečit min. 5 tréninkových jednotek v týdnu pro každé družstvo

c) zajistit standardní normu materiálního zázemí /hřiště, tréninkové podmínky, pomůcky, potřeby/

d) pravidelně zajišťovat zdravotní testování /fyziologická a antropometrická vyšetření hráčů/

e) účast v nejvyšších soutěžích ČR /v případě SCM FC Vysočina Jihlava – 1. a 2. liga dorostu, 1. liga a divize žáků/

f) zavést systém evidence a kontroly činnosti SCM a ST- F /tréninkové deníky, plány, hodnocení zápasů, pracovní porady/

g) vytvořit systém spolupráce s vybranou základní školou /ST- F/, školami středního vzdělávání a Domovy mládeže /SCM/

h) zabezpečovat plnění základních principů činnosti SCM:
- vytváření konkurenčního prostředí /doplňování a vyřazování hráčů- otevřený systém/
- posunování nejtalentovanějších hráčů do vyšších kategorií a úrovní soutěží
- výchova individualit a reprezentantů

ch) vytvořit systém výběru talentovaných hráčů do ST- F a SCM z dostupné spádové oblasti

i) vyjít maximálně vstříc řídícím orgánům ČMFS při kontrolách činnosti SCM a ST- F

Na základě plnění těchto a mnoha dalších kritérií získávají SCM licenci 1. - 5. stupně. Mezi další kritéria patří např. úroveň soutěží dospělých, počet hráčů v reprezentačních výběrech, pravidelná kontrola hospodaření s finančními prostředky atd. Na základě těchto kritérií byla FC Vysočina Jihlava udělena licence 2. stupně.

Hlavní cíle činnosti SCM a ST- F lze spatřovat ve 2 rovinách:

1. sportovní výsledek – umístění družstva v soutěži

V případě SCM FC Vysočina Jihlava se jedná vzhledem k obrovské konkurenci velkých, většinou prvoligových klubů především o udržení soutěží 1. a 2. ligy dorostu. Umístění družstev staršího dorostu v 1. a 2. lize na nesestupové příčce má rozhodující vliv na udržení těchto soutěží. Tím se dostává možnost i dalším hráčům prověřovat a zvyšovat svou sportovní výkonnost v konkurenčně velmi silném prostředí.

2. výchova talentovaného hráče, výrazné individuality

Méně viditelný, měřitelný a velmi variabilní je efekt výchovy talentovaného hráče, který je výraznou individualitou. Tedy hráče, který má předpoklady prosadit se ve vrcholovém fotbalu dospělých a zejména zvládnout přechod z dorosteneckých kategorií do dospělého fotbalu, který je jedním z nejtěžších.

Na sportovní růst výkonnosti hráče má největší vliv především:

a) tréninková činnost a její podmínky

b) konkurenční prostředí v družstvu i klubu

c) úroveň soutěží ve kterých hráč hraje

d) kvalita zápasů

e) režim dne hráče

f) povahové vlastnosti, talent a psychická odolnost hráče

Sportovní výsledek = umístění v tabulce je více viditelný, ale méně objektivní ukazatel. Věkové složení družstev na stejné úrovni soutěží je velmi odlišné a samozřejmě družstva s převahou mladších hráčů se potýkají s větším výkonnostním handicapem z hlediska umístění. Na druhou stranu ale mají většinou vyšší efektivitu výchovy individualit.

Proto není vůbec jednoduché najít optimální poměr naplnění obou cílů a mnohdy právě tato skutečnost vyvolává velkou polemiku a výměnu názorů.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu