24.09.2008, Miroslav Krieg - šéftrenér mládeže FC Vysočina

Zaostřeno na mládež - Proč hrají hráči na hostování?

Zaostřeno na mládež - Proč hrají hráči na hostování?Proč hraje v FC Vysočina většina hráčů, kteří jsou na hostování, místo toho aby dostávali více šancí vlastní odchovanci? Vždyť takto odrazujete celou řadu hráčů i rodičů už v žákovských kategoriích. Je přeci lepší investovat do vlastního odchovance, než-li do hráče, který je v klubu na hostování. I kdyby byl horší, tak za něj aspoň něco dostanete, ale hráče který je na hostování, vychováváte pro druhé... Toto je výběr názorů, který často zazní ze strany fanoušků, hráčů či rodičů. Jak tuto problematiku vidí šéftrenér mládeže FC Vysočina Miroslav Krieg?

 
V ST-F je z celkového počtu 92 hráčů 21 na hostování z jiných klubů, tedy zhruba 22%. To je přibližně stejné procento hráčů jako v jiných prvoligových klubech ovšem s mnohem větším populačním zázemím. Drtivou většinu tvoří hráči z Jihlavy a nejbližšího okolí, tedy do vzdálenosti přibližně 20 km od krajského města, kteří navštěvují ZŠ E. Rošického. Lze si jen těžko představit, že bychom pracovali podobným systémem jako Sparta nebo Slavie a do Jihlavy přiváděli hráče z velkých vzdáleností již v žákovském věku. Výjimky sice mohou potvrzovat pravidlo, ale základ činnosti ST-F by se měl opírat především o hráče z Jihlavy a nejbližšího okolí. Zde tedy tak výrazný problém není.

V SCM je však tento poměr jiný. Do SCM přicházejí talentovaní hráči i ze vzdálenějších měst regionu Vysočina, což souvisí s nabídkou škol středního vzdělávání. Z těchto důvodů vlastní FC Vysočina jako jeden z mála klubů privátní fotbalový internát, nebo-li Domov mládeže, kde zajišťuje 24 hodinovou péči a kontrolu v rámci návaznosti školního a sportovního režimu dne pro mladé, talentované hráče. Tento systém je nezbytně nutný, pokud chceme pomýšlet na vyšší efektivitu práce při výchově talentovaných hráčů. O totéž se snaží i většina dalších klubů /Brno, Plzeň, Olomouc, Slovácko, České Budějovice atd. /. Do SCM přicházejí i hráči z hraničních oblastí sousedních SCM, tedy mezi Brnem, Hradcem Králové, Prahou a Českými Budějovicemi, z míst vzdálených i 50 km a více od Jihlavy.

Z hlediska dlouhodobé praxe se spíše potvrzuje, že vyšší úroveň rozvoje sportovního nadání dosahují spíše hráči, kteří se systematicky připravovali v ST-F, než-li hráči kteří vynikají v menších klubech, ale nejsou zvyklí na náročnější systém přípravy ve sportovních třídách a těmi z různých důvodů neprošli. Hráči ze sportovních tříd tvoří ročníkový základ i v SCM doplněný dle možností o některé hráče z regionu Vysočina, kteří přicházejí většinou na hostování. Ze 72 hráčů SCM jich je v současnosti 29 na hostování z jiných klubů, tedy 40%. Není to proto, že by náš klub nechtěl ihned zrealizovat přestup talentovaných hráčů, ale zejména proto, že:

a) Chceme dát nově příchozím hráčům čas a prostor adaptovat se v novém prostředí, tak aby měli oni i rodiče možnost volby, pokud by byl pro ně z jakýchkoliv důvodů tento přechod obtížný /škola, spoluhráči, klub, úroveň soutěží, režim dne atd. /.

b) Jednání s mateřskými kluby jsou mnohdy velmi složitá a v rámci legislativy ČMFS nelze postupovat neseriózně, unáhleně či z pozice síly, protože FC Vysočina potřebuje udržovat dobrou spolupráci i s menšími kluby regionu. Oni nás však také potřebují, a proto není možné vyhrotit rozdílnost názorů do nepřátelství a naschválů.

c) Ne vždy umožňuje ekonomická hledisko ihned zrealizovat všechny návrhy a plány.

d) Stále častěji vstupují do hry manažeři hráčů, kteří velmi silně ovlivňují vědomí hráčů i rodičů, využívají jejich neznalosti prostředí profesionálního fotbalu a často se snaží ty nejlepší získat pro velké kluby…

Na druhé straně je třeba uznat, že v mnohých případech jsme „zaspali“ a čím později zrealizujeme přestupy talentovaných hráčů, tím se jejich výchova více prodražuje a je pak méně rentabilní. Roční investice klubu do 1 hráče ST-F činí zhruba 40 tisíc Kč a u dorostu je to dokonce 74 tisíc Kč!Proto se snažíme tyto věci napravit, ale bohužel nelze vše zrealizovat tak rychle najednou. Hodně záleží na ekonomické situaci klubu. Investice do mládeže má obdobný charakter jako kapitál vložený do podnikání. Nevrací se ihned a záleží na práci trenérů, fungování a návaznosti jednotlivých článků systému, aby došlo ke kapitalizaci výsledného produktu…Není možné, abychom např. vychovávali v SCM nebo ST-F 2 roky perspektivního, talentovaného hráče, investovali do něj desetitisíce a když ho pak zhodnotíme, zviditelníme, odejde bez náhrady např. do Sparty nebo Slavie, protože byl u nás na hostování!To platí o hráčích jak ve sportovních třídách tak v SCM.

Situace je navíc komplikovanější o skutečnost, že jsme účastníky nejvyšších dorosteneckých a žákovských soutěží. Udržet stabilně tuto úroveň v tak silné konkurenci klubů ČR, je bez hráčské kvality, neustálého posilování konkurenčního prostředí, téměř nemožné.

V palbě kritiky, upozorňování na těžkosti, problémy i chyby s kterými se musí klub vypořádat si málokdo uvědomuje skutečnost, že na úrovni seniorského fotbalu patříme dlouhodobě sice mezi přední celky ČR, ale ve 2. lize. Zatímco na úrovni mládeže se držíme, i když s výkonnostními výkyvy v nejvyšší soutěži, kde našimi soupeři jsou Sparta, Slavie, Baník, Olomouc, Brno, Teplice, Zlín, Č. Budějovice, Plzeň atd. , tedy více než 2/3 klubů, které kladou důraz na nejvyšší úroveň fotbalu nejen na seniorské ale i juniorské úrovni!Bez hráčů, kteří do Jihlavy přicházejí z celého regionu Vysočiny, bychom i my byli „pouze“ druholigoví….

Druhá část názoru, tedy “Výhodnější je investice do vlastního odchovance, i kdyby byl průměrný, než-li do hráče který je na hostování. I za horšího vlastního hráče alespoň „něco“ dostaneme, ale za hráče na hostování nikoliv“, není úplně tak jednoznačná.

S tímto tvrzení lze zčásti souhlasit, ale na druhé straně je si třeba uvědomit rozdíl mezi vrcholovým, výkonnostním popř. rekreačním pojetím sportovní přípravy a výchovy hráčů.

Investice do vlastního odchovance je samozřejmě ekonomicky výhodnější a jistější, než-li do hráče na hostování. Ovšem popírali bychom samu podstatu vrcholového sportu, konkurenčního prostředí a hlavní smysl fungování SCM, pokud bychom v nich drželi hráče, kteří výkonnostně dlouhodobě nestačí nebo nezvládají rostoucí nároky obtížnosti, úrovně soutěží atd. Naším hlavním úkolem je vychovávat ty nadprůměrné, nikoliv soustředit hlavní úsilí do průměrnosti, byť by to byli vlastní odchovanci. Proto je důležité, aby se u těch nejlepších a nejperspektivnějších hráčů, kteří přišli do ST-F nebo SCM z jiných klubů, zrealizoval přestup co nejdříve a ne téměř až na konci dorosteneckého věku nebo dokonce v seniorské kategorii.

Není to však nutné u všech. Je i určitá skupina hráčů, kteří na hostování zůstávají po dobu svého působení v SCM, ale do mateřských klubů se vracejí významně zhodnoceni a zpravidla na nižších úrovních soutěží patří k nejlepším. To je ze strany SCM FC Vysočina přínos pro regionální fotbal a jeho kluby. Ty naopak dávají příležitost těm nejlepším z vlastních řad, aby rozvíjeli své nadání v ST-F nebo SCM FC Vysočina.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu