07.04.2009, Miroslav Fuks

Štohanzl: "Je znát, že se kvalitně připravujeme"

Štohanzl: ”Je znát, že se kvalitně připravujeme”Do jihlavského dresu se vrátil po třech letech strávených v Teplicích a hned se zařadil do základní sestavy FC Vysočina. Řeč je o Janu Štohanzlovi, kterého jsme požádali o rozhovor mapující jeho dosavadní zajímavou fotbalovou kariéru.

 
Jak vzpomínáš na své fotbalové začátky v Polné?

Určitě na ně vzpomínám rád. Fotbal jsme hráli s kamarády před panelákem a řekli jsme si, že bychom ho mohli zkusit i v klubu.

Kudy vedla tvoje cesta do Jihlavy?

Oslovil mne sekretář tehdejšího FC PSJ pan Šilhán, zda bych to v Jihlavě nechtěl zkusit. Já jsem to vnímal jako velkou šanci a proto jsem už v jedenácti letech začal hned po škole jezdit na tréninky do Jihlavy.

Přeskakoval jsi jednotlivé mládežnické ročníky?

Žákovskými kategoriemi jsme prošel plynule, ovšem v dorostu jsem se už po půl roce začal připravovat se staršími kluky, kteří byli někteří o tiř roky starší. Zažil jsem tak dva neúspěšné pokusy o postup do dorostenecké extraligy včetně baráže proti Opavě. Na třetí pokus nám to už vyšlo a já se tak ve čtvrtém dorosteneckém roce dočkal i nejvyšší dorostenecké soutěže. Díky snaze klubu extraligu zachránit, jsem se však do kádru dospělého „áčka“ zařadil až po skončení dorosteneckého věku. Dnes to mají kluci, jako je Standa Tecl či Matěj Vydra jednodušší. Připravují se s „áčkem“ a získávají cenné zkušenosti. Já jen občas nastoupil za „béčko“ dospělých v divizi.

Přesto jsi se prosadil do reprezentace...

Je pravdou, že v českém výběru U-19 jsem byl snad jediný, kdo hrál jen za dorost. Škoda, že se nám nakonec nepodařilo postoupit na EURO. V týmu jsem byl např. s Holendou, Papadopulosem či Pudilem.

Jak těžký byl přechod z dorostu do druholigového týmu Karla Večeři?

Z dorostu nás přešlo více, ovšem pouze já jsem v týmu nakonec zůstal. Nebylo to pro mne vůbec jednoduché. Pan Večeřa mi však dal šanci a nakonec jsem nastoupil do 21 zápasů ve II. lize. Na konci tohoto ročníku 2004/05 pak byl největší úspěch mé fotbalové kariéry – postup do Gambrinus ligy.

Během podzimu jsi na sebe výrazně upozornil...

Byl jsem mladý, asi talentovaný a nastoupil jsem do třinácti prvoligových zápasů, tudíž jsem asi některé kluby upoutal. Zájem byl ze strany Olomouce, kde jsem tehdy začal studovat vysokou školu, a též z Teplic. Zde jsem nakonec podepsal přestup.

Lze tři roky v Teplicích hodnotit jako úspěšné?

Na Stínadla jsem přicházel jako perspektivní hráč s tím, že se budu učit od zkušených a postupně budu zapracováván do prvního týmu. První jaro jsem pod trenérem Marečkem nastoupil skutečně pouze pětkrát. Bohužel přišly jeho zdravotní problémy a nahradil ho kouč Bartl. Ten mi dával hodně herních příležitostí a já hrál pravidelně. Stabilně jsem hrál i za pana Rady, brzdily mne však zranění. Zdravotní problémy mne neopouštěly, navíc další kouč Plíšek začal sázet na jiné hráče. Tým neměl výsledky a já cítil, že v Teplicích už mnoho šancí nedostanu a že je čas na změnu. V zimě jsem tedy kývl na návrat domů a na výzvu v podobě působení v FC Vysočina.

Jak hodnotíš vstup týmu do jara?

Začátek na Slovácku byl hodně špatný. Snad to byla ta správná facka v pravou chvíli, neboť jsme poté dokázali třikrát v řadě zvítězit a dovézt cenný bod z Karviné.

A co tvůj pocit z osobních výkonů?

Nejhorší výkon jsou podal příznačně na Slovácku a naopak nejlépe jsem se cítil v domácím duelu proti Ústí. Celkově mohu říci, že mám na hřišti dobré pocity. Je znát, že se kvalitně připravujeme a tréninky směřují k tomu, co chceme praktikovat na place.

ABECEDA

AUTO: jezdím ve Fabii RS

BARVA: žlutá

CESTOVÁNÍ: chtěl bych se podívat na Nový Zéland

DOMOV: Polná

FILM: 96 hodin

GÓL: moc jich nedávám, tudíž si vážím každého

HUMOR: trilogie Slunce, seno ...

INTERNET: jsem na něm skoro pořád

JÍDLO: svíčková

KOUČ: Fotbalově mi pomohli zejména trenéři Josef Vrzáček, Karel Večeřa a Jiří Bartl

LITERATURA: čtu populární vědecké či ekonomické knihy

MUZIKA: z každého žánru mám rád něco

NÁPOJ: pivo

POLITIKA: vnímám ji poměrně dost

RITUÁL: žádný nemám

SPORT: v televizi sleduji snad všechny sporty, rád hraji tenis

ŠKOLA: maturoval jsem na SPŠ v Jihlavě, rád bych se v budoucnu vrátil k vysokoškolskému oboru management sportu a trenérství

TELEVIZE: nic speciálního

VZOR: Thierry Henry

ZVÍŘATA: doma máme psa a kočku

ŽENY: nemám vyhraněný typ


 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu