20.05.2009, Miroslav Fuks

Vydra: „Sním o Premier League“

Vydra: „Sním o Premier League“Náleží k největším talentům nejen vysočinského, ale i celého českého fotbalu. Pravidelně figuruje v žebříčcích nejlepších českých fotbalových teenagerů a v pouhých šestnácti letech se stal nejmladším hráčem FC Vysočina, který kdy nastoupil v jeho prvním týmu. Ano, řeč je o Matěji Vydrovi a my vám nyní přinášíme jeho profilový rozhovor.

 
Kdy jsi začal s fotbalem a kdo tě k němu přivedl?

V pěti letech jsme si s kamarády kopali o zeď a všiml si mne bývalý hráč Chotěboře Ladislav Pffefer. Přivedl mne do oddílu, kde jsem zůstal do jedenácti let. Už v Chotěboři jsem jednotlivé věkové kategorie hodně přeskakoval.

Kdo tě zlanařil do Jihlavy?

Při našem mistrovském zápase v Jihlavě si mne všimli trenéři Fikes a Kučera, kteří mne poté několikrát sledovali a nabídli mi přesun do FC Vysočina. Začal jsem na podzim 2003 v mladších žácích B u pana Kuchty. Na toto období však nevzpomínám moc rád, neboť jsem byl v jedenácti letech „vytržen“ z domova a musel jsem si zvyknout na život bez rodičů na internátu v novém prostředí. Naštěstí jsme se poměrně rychle adaptoval.

Mládežnickou strukturou FC Vysočina jsi hodně rychle proskočil až do „áčka“ dospělých...

Ještě jako starší žák jsem se v zimě 2007 přesunul do „D“ dorostu. V létě už jsem byl zařazen do kádru mladšího dorostu a už v závěru října 2007 jsem doma proti Opavě poprvé nastoupil za extraligový starší dorost. Byly to velké skoky, ovšem vůbec nejtěžší bylo zvyknout si na tréninky s prvním týmem dospělých. Pan Marko mne vytáhl do nedávné zimní přípravy a musím říci, že mi zhruba měsíc trvalo, než jsem si zvykl na tvrdost, rychlost a vůbec zkušenosti dospělých hráčů. V těchto ohledech jsem se za poslední období určitě zlepšil.

Jak tě kabina „áčka“ přijala?

Velmi dobře, všichni se mi snažili a snaží pomoci. Prim v tom hraje kapitán Petr Faldyna.

Jak budeš vzpomínat na svoje první druholigové starty?

Skvělý byl samozřejmě vydařený domácí zápas proti Ústí. Na druhou stranu bych chtěl z hlavy vymazat utkání s Čáslaví, kde jsem místo odkopu míče nepřesně přihrával a brzy nato došlo k vyrovnání stavu na 1:1. Po zápase jsem byl opravdu hodně smutný.

Cítíš se lépe v útoku nebo na kraji zálohy?

Rozhodně v útoku.

Nechyběl jsi v žádném reprezentačním výběru a dokonce i zde přeskakuješ věkové kategorie. Kdy jsi do repre poprvé nakoukl?

Přes různé krajské výběry jsem se dostal do týmu U-15 na tradičním Memoriálu Františka Harašty. Následoval výběr U-16, se kterým jsme letos na jaře sehráli neúspěšnou kvalifikaci o postup na ME. V klíčovém duelu s Belgií jsme 0:1 prohrávali, poté jsme skóre otočili na 2:1 a v závěru jsme bohužel inkasovali vyrovnávací gól.

Lze porovnat úroveň zápasů v reprezentaci a ve II. české lize dospělých?

Fotbalově a fyzicky je II. liga určitě náročnější. Pro mne je to však jednodušší, protože zde nemám, co ztratit a nejsou ode mne velká očekávání. To v reprezentaci je na mne mnohem větší psychický tlak, protože máme společně s Kadlecem a Fantišem táhnout ofenzívu týmu a starat se o góly.

Jaké jsou tvé fotbalové plány a cíle?

Od malička chci být profesionálním fotbalistou. Sním o tom, že budu hrát v Premier League a chci tomu podřídit vše. Skvělé anglické prostředí jsem si ostatně vyzkoušel při stáži v Evertonu. Navíc jsem byl i na testech v italském Lecce. S rodiči a manažerem však preferujeme dodělání školy a „vykopání“ se v Česku. Poté uvidíme.

Pociťuješ zájem médií, fanoušků či dívek?

Určitě je to příjemné, ale jde to dost mimo mne. Spíše z toho mám srandu.

ABECEDA

AUTO: ještě jsem samozřejmě neřídil, ale vysněný vůz už mám. Je jím BMW Z4.

BARVA: bílá a červená

CESTOVÁNÍ: to fotbalové mi nijak nevadí a žádné cestovatelské sny nemám.

DOMOV: tím je pro mne Chotěboř. Nyní se tram vracím pouze na jeden či dva dny o víkendu.

FILM: mám rád komedie

GÓL: nejraději vzpomínám na jarní domácí trefu proti Ústí. Tento zápas se mi povedl.

HUMOR: těžko říci, jaký typ preferuji

INTERNET: na PC trávím většinu volných chvil. Surfuji na webu a hraji počítačové hry. Nejraději FIFU nebo fotbalové manažery.

JÍDLO: mám rád italskou kuchyni a jahodové knedlíky

KOUČ: chtěl bych jmenovat trojici Petr Kuchta, Pavel Procházka a Karol Marko

LITERATURA: čtu pouze články na internetu

MUZIKA: poslouchám disco

NÁPOJ: jahodový džus a Fanta

POLITIKA: ta jde úplně mimo mne

RITUÁL: žádný nemám. Vždy se maximálně soustředím na zápas a zvládnutí prvního doteku s míčem. Nervózní nikdy nebývám.

SPORT: rád hraji tenis a plavu

ŠKOLA: chtěl bych se vyučit truhlářem a poté už se zaměřit výhradně na fotbal

TELEVIZE: sleduji snad jen fotbalové zápasy

VZOR: útočník Didier Drogba

ZVÍŘATA: nikdy jsem žádné neměl

ŽENY: líbí se mi blondýnky


 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu