15.04.2004, Redakce

Představujeme akcionáře FC Vysočina Jihlava

Fotbalové kluby netvoří pouze hráči, trenéři či manažeři. Možná nejdůležitějšími postavami, které vytváří nezbytné ekonomické předpoklady k fungování oddílů, jsou sponzoři, akcionáři či majitelé. Nejinak tomu je i v FC Vysočina, kterou vlastní akciová společnost tvořená silným a stabilním trojúhelníkem - Statutárním městem Jihlavou, stavební společností PSJ holding a jihlavským Pivovarem JEŽEK. Klíčový význam těchto subjektů pro klub nás přiměl k uvedení seriálu, v němž vám blíže představíme významné zástupce našich akcionářů.

 
Ing. Jan Kylberger - Pivovar a sodovkárna Jihlava, a.s.

Fotbalové kluby netvoří pouze hráči, trenéři či manažeři. Možná nejdůležitějšími postavami, které vytváří nezbytné ekonomické předpoklady k fungování oddílů, jsou sponzoři, akcionáři či majitelé. Nejinak tomu je i v FC Vysočina, kterou vlastní akciová společnost tvořená silným a stabilním trojúhelníkem - Statutárním městem Jihlavou, stavební společností PSJ holding a jihlavským Pivovarem JEŽEK. Klíčový význam těchto subjektů pro klub nás přiměl k uvedení seriálu, v němž vám blíže představíme významné zástupce našich akcionářů.

V druhém díle tohoto seriálu jsme oslovili předsedu představenstva a generálního ředitele akciové společnosti Pivovar a sodovkárna Jihlava Ing. Jana Kylbergera. Ten v současné době též figuruje v dozorčí radě FC Vysočina.

Jaký je váš vztah ke sportu a potažmo k fotbalu?

Rozhodně kladný, neboť si myslím, že sport je nenahraditelnou součástí života mladých lidí. Řekl bych, že je v dnešní komplikované době tou nejlepší prevencí všech negativních civilizačních jevů.

V mládí jsem v Plzni provozoval individuální sport – kanoistiku na divoké vodě. Fotbálek jsem znal jako doplňkový sport všech sportovců, který velmi dobře utužuje kolektiv a rozvíjí prostorovou orientaci a pohyblivost.

Jakých úspěchů jste v kanoistice dosáhl?

Dosáhl jsem druhé výkonnostní třídy a získal jsem titul krajského přeborníka ve slalomu. Už je to však hodně dávno…

Co pivovar vede k podpoře fotbalu?

FC Vysočina se tady pod vedením Ing. Tulise podařilo dát dohromady partu lidí z regionu, která chce pro celý kraj Vysočinu prostřednictvím fotbalu něco udělat. I my se hlásíme k tomuto regionu a myšlenka vzniku silného krajského týmu reprezentujícího celou Vysočinu je nám velice blízká. Jsme rádi, že jsme při vzniku tohoto klubu mohli nějakým způsobem pomoci.

Fotbal dnes patří ke společenskému životu a bylo by velkou škodou, kdyby náš kraj neměl tento nesmírně populární sport na patřičné úrovni. Tou by v budoucnu měla být nejvyšší soutěž.

Naše podpora má samozřejmě i důvody ryze komerční. K fotbalu přeci vždy patřilo a bude patřit pivo, tudíž je spojení našeho pivovaru s FC Vysočina logické.

Jak vzpomínáte na první kontakty s tehdejším FC PSJ? Co se vám vybaví?

Vybaví se mi pan Tulis, který skončil rovnýma nohama do nelehkého úkolu. Viděl jsem v něm určitou paralelu se mnou po nástupu do jihlavského pivovaru. Oba totiž nejsme Jihlaváci, tudíž nejsme narušeni nejrůznějšími vazbami a řadu věcí vidíme jinak než starousedlíci.

U pana Tulise jsem viděl jasný záměr. Dokázal říci co chce, jak to chce udělat a za kolik peněz. Začátek naší spolupráce byl zcela jasně spojený s pochopením myšlenek a cílů pana Tulise.

Akciová společnost FC Vysočina již existuje čtyři roky. Jak toto uplynulé období hodnotíte? Splnilo vaše očekávání?

Do klubu jsme nevstupovali s prioritním cílem hrát nejvyšší soutěž. Nejdůležitější pro nás je ukázat všem obyvatelům kraje, že chceme podporovat regionální sport a to nejen na vrcholové úrovni, ale i na úrovni žákovské či dorostenecké. Tedy v kategoriích, které jsou v FC Vysočina zastoupeny.

Jde dle vašeho názoru klub správnou cestou? Ztotožňujete se s postupnou a systematickou filozofií FC Vysočina, jejímž konečným cílem by mělo být trvalé usazení v I. lize?

Myslím si, že klub jde správnou cestou. Asi to není cesta nejrychlejší, rozhodně však, dle mého názoru, nejlepší. Zaručuje, že úspěchy přichází postupně, ale trvale. V současné době není velkým uměním nakoupit zkušené kvalitní hráče a objevit se v nejvyšší soutěži. Problém však nastává později, kdy danému klubu chybí odpovídající mládežnická základna a tok financí vyschne. Našim představám o sportu naopak odpovídá spíše dlouhodobá a koncepční cesta vlastní výchovy hráčů.

A otázka na závěr. Jak se jihlavskému pivovaru momentálně daří? Jak hodnotíte jeho dosavadní vývoj?

Musím to zaklepat na dřevo, ale oproti roku 2003 jsme dosáhli nárůstu objemu v necelé výši 4% a skončili jsme s hospodářským ziskem. Můžeme říci, že jsme dnes stabilizovaní. V současné době se nám navíc daří vyvážet část své produkce do Německa, tudíž je naše perspektiva velmi dobrá.

I my se stejně jako FC Vysočina chceme rozvíjet řízeně a kontrolovaně než např. za cenu dumpingových cen či úplatků.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu