27.11.2009, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2000

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2000Deset let života člověka i fotbalového klubu představuje významný úsek, během nějž lze uskutečnit celou řadu snů a vizí a prožít množství radostí i smutků. Desetiletí, v němž převažovaly úspěchy a radost, nyní slaví FC VYSOČINA JIHLAVA. Fotbal v Jihlavě tak zároveň ve vynikající kondici završuje 100 let! V republikovém měřítku v minulosti nikdy neměl takový respekt a pozici v ligových soutěžích, jako bezesporu má v posledních deseti letech.

 
Jihlavské fotbalové začátky jsou spojené se vznikem SK Jihlava v roce 1910. Dnešní FC Vysočina je však pokračovatelem jiného klubu, který byl jako sportovní kroužek závodního klubu PAL Jihlava založen až v roce 1948. O osm let později se sloučil s dvěma dalšími Dobrovolnými sportovními organizacemi strojírenských závodů a vznikla tak Tělovýchovná jednota Spartak Jihlava. Tento název se neměnil až do roku 1994, kdy se oddíl osamostatnil a vzniklo občanské sdružení FC Spartak PSJ Jihlava. O dva roky později došlo k historickému spojení dlouholetých rivalů Spartaku PSJ a SK Jihlava ve společný klub Spartak PSJ Motorpal Jihlava. Název klubu doznal další změny v roce 1997, tehdy stávající občanské sdružení předalo veškerá svá práva a povinnosti vůči ČMFS společnosti FC PSJ Jihlava.

Ani toto označení však nebylo konečné. V březnu 2000 totiž jihlavské městské zastupitelstvo schválilo vstup do akciové společnosti FC VYSOČINA JIHLAVA. Vznikl tak nový subjekt, který se v průběhu dalších deseti letech stal pojmem na české fotbalové mapě a vyrostl v perspektivní a ambiciózní klub. Dnes je největším sportovním oddílem kraje s nejrozsáhlejší mládežnickou základnou, kvalitním sportovně – technickým zázemím a reálnými vyhlídkami na stabilní působení v nejvyšší české fotbalové soutěži. Díky dlouhodobé účasti ve II. lize představuje nejúspěšnější fotbalový klub v kraji Vysočina a rovněž je prvním klubem, který v historii fotbalu v tomto regionu postoupil do nejvyšší fotbalové soutěže. FC Vysočina koncentrujeme nejlepší mládežnické hráče celého regionu a díky tomu je schopen konkurovat těm největším a nejznámějším mládežnickým centrům Česka. Zároveň kvalitním způsobem naplňuje volný čas mládeže, vytváří jí kvalitní tréninkové podmínky a poskytuje tolik potřebné vzory.

Přijměte nyní pozvání k procházce po jednotlivých fotbalových ročnících dosavadní existence FC VYSOČINA JIHLAVA. Jejich rekapitulaci vám nabídneme seriálovou formou během následujících zimních týdnů.

Jaro 2000

Jaro 2000 pro klub mělo být, a nakonec i bylo, obdobím přelomovým. Klíčovým pro jeho existenci a další rozvoj se stalo pondělí 20. března 2000, kdy jihlavské městské zastupitelstvo schválilo majetkový vstup Statutárního města Jihlavy do obchodní společnosti FC VYSOČINA JIHLAVA, a.s.. Město se tak stalo 50% držitelem akcií klubu. Dalším akcionářem byl jihlavský Pivovar Ježek (10%) a stavební společnost PSJ (40%), která tak pokračovala ve své systematické podpoře jihlavskému fotbalu, k níž poprvé došlo už v roce 1993.

Vytvoření akciové společnosti vytvořilo podmínky k udělení licence ČMFS pro II. ligu. Do té však klub nejdříve musel postoupit. Po výborném podzimu 1999 týmu kouče Tibora Dudy náležela 1. příčka MSFL se čtyřbodovým náskokem na druhý Dolní Benešov. Přes zimu pokračovala stabilizace kádru, když posilou útoku se stal exligový útočník Roman Přibyl. „Cíl, o kterém se dříve mluvilo v horizontu dvou let, je jasný už letos – chceme uhájit krásné podzimní postavení a vybojovat II. ligu,“ řekl před startem jara ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Klubu, který soutěž dohrával pod hlavičkou FC PSJ Jihlava, se i v průběhu jara dařilo držet stabilní pěti či šestibodový náskok před pronásledovateli. Pět kol před koncem však přišla nečekaná domácí porážka s Brumovem, dvě kola poté jihlavští fotbalisté na domácí půdě pouze remizovali s Dolním Benešovem a následně odjížděli na HFK Olomouc s vědomím, že je tento sok v případě výhry o 2 branky v tabulce dožene a bude mít lepší vzájemnou bilanci. Tak se bohužel stalo, Holice porazila FC PSJ 3:1 a v posledním kole soutěže si už postup nenechala vzít.

Druhé místo v MSFL bylo z jihlavského pohledu dosavadním historickým maximem, ovšem kalil ho smutek z promarněné šance na postup. „Vývoj soutěže nám nahrával, po celou dobu jsme vedli tabulku. Bohužel nám ke konci chybělo štěstí a navíc se nám až po přestupním termínu zranila řada hráčů, bez kterých jsme závěr ligy nezvládli. Několika hráčům navíc odešla forma. V neposlední řadě si nejsem zcela jist, zda vývoj klubu není příliš rychlý a zda již uzrála doba k postupu. V první řadě totiž musíme dotvořit zázemí klubu, stadión připravit na II. ligu a posílit kádr mužstva,“ řekl bezprostředně po sezóně Tulis.


Postupovému cíli nakonec napomohly ekonomické problémy NH Ostrava. Ta se nepřihlásila do druholigové soutěže a tak zbylo místo i na druhý tým MSFL, tedy FC PSJ Jihlava! Později, ale přece, tak byl naplněn sen hráčů, funkcionářů a především fanoušků. O postup se v ročníku 1999/2000 zasloužil tento kádr fotbalistů - brankáři: Bílek, Padrnos, Pospíchal, obránci: Maléř, Tržil, Chylík, Bratršovský, Kadlec, záložníci: Hekerle, Šancl, Šebek, Slavík, Večeřa, Zimčík, Sláma, útočníci: Kaplan, Wiener, Koníř, Přibyl, Staněk.

Jaro v kostce

Majetková struktura a vedení klubu:

20. březen 2000 – vznik akciové společnosti FC VYSOČINA JIHLAVA

Stadión a tréninkové plochy:

-

Trenéři „A“ týmu:

Tibor Duda, asistent Jindřich Březina

Výsledky „A“ týmu:

- přišly zbytečné domácí ztráty, prohra v Holici a nakonec neudržení 1. příčky MSFL. Zisk 55 bodů a postup do II. ligy z 2. místa po odstoupení NH Ostrava

Změny v kádru „A“ týmu:

Příchody: Přibyl (přestup Drnovice)

Odchody: Staněk (hostování Zeman Brno)

„B“ tým dospělých

postup do 1.A třídy Jihomoravského kraje

Mládežnické týmy

starší dorost skončil ve své skupině MSDL na 2. příčce


Horní řada zleva: Slavík, Kaplan, Chylík, Staněk, Moravec, Večeřa, Šancl, Šebek. Prostřední řada zleva: Zimčík, Tržil, Bratršovský, Bílek, Maléř, Svítil, Sláma. Dolní řada zleva: Hekerle, Pospíchal, masér Kopečný, trenér Duda, asistent Březina, Padrnos, Koníř.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu