08.01.2010, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2004/05

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2004/05Dlouhodobá vysoká výkonnost, stabilní kádr, velmi dobré zázemí, jarní pohárové úspěchy a kouč Karel Večeřa na lavičce. To vše byly aspekty, které Vysočinu před fotbalovým ročníkem 2004/05 stavěly do role postupového spolufavorita II. ligy. Ambice ostatně před sezónou nepřímo potvrdil i trenér Večeřa: „Vysočina disponuje kvalitním a pracovitým mužstvem, což mi osobně potvrdili i předchozí trenéři Netolička a Vrzáček. Rád bych na jejich úspěšnou práci navázal a povýšil ji ještě výše.“

 

Postup se však těžko rodí bez kvalitní a stabilní defenzívy. A právě to byl před sezónou jihlavský problém. Výborné jarní výkony zejména v Poháru ČMFS do I. ligy posunuly hostující obránce Čepa (Sigma Olomouc) a Kotryse (Baník Ostrava) a navíc týden před startem soutěže do Brna přestoupil defenzivní záložník Večeřa. Nahradit tyto hráče měli brněnský stoper Vojtíšek, mostecký levý bek Sedlák a ofenzivní posila z dorostu – Štohanzl.
Vstup do soutěže bohužel naplnil obavy a vedl k velké nelibosti fanoušků – z úvodních osmi kol Vysočina pouze jednou zvítězila (0:1 v Prachaticích) a vůbec se jí nedařilo na domácí půdě. Týmu scházely zraněné opory Kadlec a Kaplan a okamžité zlepšení nepřinesli ani noví hráči, kteří tým doplnili v závěru srpna – útočník Simr a defenzivní záložník Radek Sionko, bratr známějšího reprezentanta Libora. Krize vyvrcholila domácí porážkou 1:2 proti Olomouci B. Po tomto zápase Vysočina dokonce klesla na sestupové příčky. Od 1. října proto „áčko“ doplnil klíčový hráč úspěšného divizního "B" týmu Michal Lovětínský. Tvořivý záložník, který za první tým dvakrát nastoupil už v ročníku 2002/03, měl v trápícím se týmu zvýšit konkurenci a snad i přinést vítězného ducha juniorky. A kýžený obrat skutečně nastal! Došlo k němu na horké půdě Viktorie Žižkov. Vysočina zde po výborném výkonu zvítězila 0:2 a nastartovala tak zlepšení. Podzimních 21 bodů tým vyneslo na 4. příčku tabulky. Tu zkresloval fakt, že Žižkovu bylo kvůli korupčnímu skandálu odečteno 12 bodů, Vítkovicím 9 bodů a navíc v zimě ze soutěže odstoupili zadlužení Bohemians Praha.
Zimní změny byly z jihlavského pohledu minimální. Tým se obešel bez výraznějších posil a naopak se rozloučil s trojicí Sedlák, Sionko a Hošťálek, která už nenaplňovala představy trenéra. Oslabením byl odchod Vaculíka, který odešel na hostování do prvoligové Mladé Boleslavi. „Největší postupové ambice má Most a do bojů o I. ligu jistě budou chtít zasáhnout Hradec Králové a Plzeň. Přes velké korupční manko se určitě nevzdal ani Žižkov. Věříme, že mezi těmito aspiranty na postup budeme figurovat i my,“ uvedl před jarem ředitel Zdeněk Tulis.
Start do jara se však opět nepovedl. Úvodní zápas s Hradcem byl odložen a poté přišel zisk pouhých 2 bodů ze tří zápasů. Postupová šance začínala být minimální. Další kola však ukázala, že ve fotbale není nic nemožné. Vysočina nadále potvrzovala vynikající výkony na hřištích soupeřů (v celém ročníku jen 3 porážky venku a zisk 27 bodů!) a navíc přišlo zlepšení i na domácí půdě. Tým Karla Večeři ustálil sestavu a nezlomilo ho ani hrozivé zranění Kaplana z utkání s Mostem (natržená slezina) či smolná domácí prohra s Žižkovem. Po ní totiž přišla série tří výher (na Spartě B, s Brnem B a v Kunovicích), s nimi bodová zaváhání Plzně a Vysočina rázem byla 3 kola před koncem na 2. příčce a měla boj o postup ve svých rukou! První krok bylo třeba učinit na domácí půdě proti Kladnu. To mělo na Jihlavu dvoubodovou ztrátu a proto bylo z pohledu svěřenců kouče Večeři klíčové neprohrát. V bitvě obran a nervů gól nepadl a Vysočina nadále okupovala 2. příčku. Do Pardubic jela nabuzená Jihlava s jasným cílem zvítězit a za svým cílem šla skutečně famózně, když už v 16. minutě vedla 0:4! Konečný stav 2:4 nic nezměnil na faktu, že domácí výhra v posledním kole nad Kroměříží = postup do Gambrinus ligy!

Co před historickým zápasem říkal trenér Večeřa? „Poslední krok bývá při každém postupovém boji ten nejtěžší. Na druhou stranu už kluci na jaře několikrát dokázali, že jsou schopní zvládnout i velmi těžké zápasy, ve kterých musí vyhrát. Od tohoto utkání se bude odvíjet, zda byla tato sezóna úspěšná a nebo fantastická. Každopádně, kdyby mi někdo před rokem řekl, že budeme touto dobou mít šanci na postup, tak bych se smál. Zvláště, když mužstvo v létě prošlo velkou obměnou defenzívy a nám se příliš nevyvedl vstup do soutěže. Ke změnám navíc došlo i v zimě a příležitost tak dostali mladí odchovanci klubu. O to je výsledek v této sezóně cennější. Podařilo se nám ustálit sestavu a najít vhodný herní styl. U řady hráčů pak došlo i ke zlepšení výkonnosti. Na výkonech má navíc velký podíl i skvělá parta, kterou kluci dokázali vytvořit. Ta je asi naší největší silou.“
Jihlavská parta své snažení skutečně dotáhla do senzačního konce! Ve čtvrtek 9. června před zraky více než 3.000 diváků Vysočina přehrála Kroměříž 3:1 po brankách Simra, Kadlece a Baštaře z pokutového kopu a přímo na hrací ploše vypukly obrovské oslavy! „Byl jsem přesvědčen, že I. liga v Jihlavě a potažmo na Vysočině jednou bude. Vždy jsme však spíše upřednostňovali materiálně technické zabezpečení klubu a výchovu mládeže. Postupem jsme proto předběhli dobu a naše předpoklady. Jde o výsledek kvalitní práce trenérů a hráčů a též o odraz celkového duchu práce v tomto klubu a přístupu všech jeho zaměstnanců. Podařilo se nám vytvořit rodinné ovzduší, kde každý podává pracovní výkony na hranici svých možností. Navíc si myslím, že určitý základ letošního úspěchu položily už předchozí roky a naše systematická práce při budování prvního týmu a při výchově mládeže,“ řekl po tomto utkání šťastný ředitel Tulis. Nejen před ním najednou byla premiéra v Gambrinus lize a s tím spojená spousta starostí.

Ročník v kostce

Majetková struktura a vedení klubu:

-

Stadión a tréninkové plochy:

-

Trenéři „A“ týmu:

Karel Večeřa, asistent Tomáš Jansa

Ligové výsledky a statistiky:

ZDE

- sportovní senzace - tým vedený trenérem Večeřou po špatném vstupu do sezóny nakonec obsadil konečnou 2. příčku a vybojoval z pohledu celého kraje Vysočina historický postup do nejvyšší soutěže Gambrinus ligy!

- Pohár ČMFS: ve 3. kole přišel opět domácí duel se Slavií Praha a té se povedla odveta za předchozí ročník – v Jihlavě zvítězila 0:2. Tento zápas navíc přinesl konflikt mezi fanouškem Jihlavy a Slavie, který skončil zraněním domácího příznivce. Svaz klub potrestal zavřením hřiště na 1 zápas a pokutou 200 tis. Kč

Nejčastější sestava:

Vorel – Bartoš, Vojtíšek, Kadlec, Šourek – Malínek, Vladyka, Baštař, Lovětínský, Liška – Simr

Průměrná domácí návštěvnost:

950 diváků

Soupiska „A“ týmu

ZDE

Změny v kádru „A“ týmu:

Podzim:

Příchody: R.Sionko (hostování Viktoria Žižkov), Simr (hostování 1. FC Brno), Vojtíšek (přestup 1. FC Brno), Vorel (přestup Sparta Krč), Sedlák (přestup Siad Most), Štohanzl, Peška a Čermák (přeřazeni z dorostu), Heide, Lovětínský a Tulis (přeřazeni z "B" mužstva)

Odchody: Večeřa (přestup 1. FC Brno), Čep (konec hostování Sigma Olomouc), Kotrys (Baník Ostrava), Navrátil (hostování SK Lipová), Polónyi (konec hostování Vítkovice), Bílek (ukončení kariéry z pracovních důvodů), Vorlický (konec kariéry pro zdravotní důvody)

Jaro:

Příchody: Vávra (Ledeč nad Sázavou), Wasserbauer (přeřazen z "B" mužstva)

Odchody: Sedlák (hostování FC Nam-Dinh/Vietnam), Čermák a Peška (přeřazeni do "B" mužstva), Vaculík (hostování Mladá Boleslav), R.Sionko (konec hostování, odchod do zahraničí), Navrátil (hostování Horka na Moravě), Hošťálek (hostování Dosta Bystrc)

„B“ tým dospělých

tým vedený trenérem Jindřichem Březinou slavil 4 kola před koncem divize postup do MSFL – získal 66 bodů!

Mládežnické týmy

- starší dorost se zachránil v extralize – 12.místo za 37 bodů

- mladší dorost (roč. 1988 a mladší) získal titul halového přeborníka ČR

- postupy „B“ týmů dorostu a žáků do vyšších soutěží znamenají, že všechna mládežnická mužstva FC Vysočina nastupují v nejvyšších možných soutěžích Česka!

Horní řada zleva: Bartoš, Večeřa, Vácha, Vaculík, Heide, Liška, Veselý, Štohanzl, Malínek. Prostřední řada zleva: vedoucí Stockinger, Kaplan, Šourek, Hošťálek, Kadlec, Vojtíšek, Peška, Slavík, Vladyka. Dolní řada zleva: Vorel, Sedlák, Čermák, trenér Večeřa, ředitel Ing. Tulis, asistent Jansa, Baštař, Pacholík, Tulis.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu