27.09.2010, Miroslav Fuks

Oulehla: Fotbalová akademie našla ideální model fungování

Oulehla: Fotbalová akademie našla ideální model fungováníVedení FC Vysočina dlouhodobě klade velký důraz na výchovu mládežnických fotbalistů, kteří by měli do budoucna hrát klíčovou roli v dalších ambicích jihlavské kopané. Tento náročný proces se od 1. září letošního roku dočkal dalšího vylepšení, neboť svoji výuku zahájil první ročník čtyřletého maturitního oboru management sportu na jihlavské Střední škole obchodu a služeb. Tréninky na této fotbalové akademii vede kouč David Oulehla, kterého jsme se zeptali, jak náročné bylo uskutečnění tohoto záměru?

 

Realizace tohoto projektu se připravovala velmi dlouho a měla svůj vývoj. Letos se podařilo díky dobré práci managementu našeho klubu ve spolupráci se zástupci Střední školy obchodu a služeb tento projekt uvést v život a odstartovat. Snažili jsme se nalézt řešení, jak nejlépe sladit tréninkový cyklus s normálním vyučováním, a již za čtyři týdny můžeme říci, že se našel model, který funguje velmi dobře.

S jakým zájmem budoucích studentů jste se setkali? Bylo těžké třídu naplnit?
Do prvního ročníku byli přijati hráči ročníku 1995, kteří nastupují v našem klubu. K nim byly přijaty dvě dívky. Jedna je hráčkou našeho oddílu a druhé děvče se věnuje jinému sportu. Dále jsou ve třídě fotbalisté z regionu a hokejisté z jihlavské Dukly. V tuto chvíli má třída 31 studentů, z nichž polovina má klubovou příslušnost v FC Vysočina Jihlava.

Byl otevřen i nematuritní obor?
Letos byl otevřen pouze čtyřletý maturitní ročník.

Jste trenérem nejmladšího dorostu FC Vysočina, mladšího dorostu B hrajícího MSDL. Kdo vás oslovil s nabídkou vést hodiny tělesné výchovy v rámci akademie? Jste nucen si v této souvislosti nějak doplnit vzdělání?
V akademii vedu specializované tréninky zaměřené na sportovní růst ve fotbale a mé trenérské vzdělání je v tuto chvíli dostačující. Navíc nyní studuji UEFA - Profi licenci, což je nejvyšší možné dosažitelné vzdělání v oblasti fotbalu u nás i v zahraničí. Jelikož trénuji ročník 1995 i v soutěži, bylo naprosto ideální vést i specializované tréninky v akademii a spojit tyto dvě věci dohromady.

V čem se liší náplň běžných tréninků oproti hodinám tělesné výchovy na střední škole?
Tyto tréninky slouží k odstraňování nedostatků hráčů, nebo naopak ke zdokonalování a pilování jejich předností. Jedná se především o zdokonalování individuální herní činnosti jednotlivce. V rámci těchto hodin je hráč schopen se po dobu čtyřletého studia výrazně zlepšit. Navíc se kluci účastní různých soutěžních akcí v rámci školy. Nyní jsme absolvovali okresní turnaj škol, který se nám podařilo vyhrát a postoupit na krajské klání, ze kterého můžeme postoupit do celorepublikového finále škol. Pokud ho vyhrají, mohou letět na světové finále do Brazílie. Toto je skutečně velká motivace, o kterou se mužstvo, pan učitel Záruba i já určitě rádi popereme.

Jak se daří kloubit požadavky fotbalistů s dalšími sportovci ve třídě?
Žáci, kteří hrají fotbal, mají specializované tréninky. Hokejisté se zase připravují v rámci svého klubu. Atleti a další sportovci mají zase hodiny zaměřené na svoji disciplínu. Poté mají studenti normální hodiny tělocviku, kam chodí společně jako celá třída a věnují se náplni, kterou musí během roku splnit.

Vnímáte již nyní výhody tohoto studia v návaznosti na tréninkovou přípravu vašeho týmu - mladšího dorostu B?
Je zcela ideální, že můžu působit u prvního ročníku akademie. Tréninkový proces takto má zcela plynulou návaznost. Hráče velmi dobře znám jak po fotbalové stránce, tak i po té charakterové. Znám i jejich přednosti, nedostatky a můžu na ně tlačit i v oblasti chování ve škole a prospěchu. Myslím si, že se skutečně jedná o kvalitní a fungující model.

Jak vypadá další rozvrh studentů? Jak velký objem výuky tvoří speciální profilující předměty směrem ke sportu?
Výuka studentů se vůbec neliší od hodin ostatních žáků. Specializované tréninky nejsou na úkor vzdělání a nijak ho ani neomezují. Naším cílem je zdokonalovat sportovní stránku hráčů, ale především přispět k jejich výchově a nabídnout jim dobré vzdělání, díky kterému se dále budou moci uplatnit v osobním životě. Vše je nastaveno tak, aby to bez problémů fungovalo. Studenti zde mají předměty založené na managementu sportu, tělovýchovy a sportu, které mohou v další fázi vzdělávání použít na vysokých školách nebo v další profesní kariéře. Dále zde absolvují všeobecně vzdělávací předměty a odborné předměty. V dalších ročnících si mohou udělat rozhodcovské či trenérské zkoušky. Myslím, že studijní náplň ve škole je skutečně velmi zajímavá a posouvá možnosti rozvoje našich hráčů zase o velký kus dál.

Registrujete již nyní zájem dnešních deváťáků do toto netradiční studium?
Zájem o toto studium vnímáme a je opravdu velký. Již nyní se ukázalo, že toto skutečně netradiční studium funguje velmi dobře. Je špičkově organizováno a věřím, že do budoucna o něj bude dále velký zájem.

Tým fotbalové akademie FC Vysočina, který zvítězil v okresním kole středních škol.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu