15.04.2011, MF DNES - Vysočina - Jan Salichov

Masíroval Jágra i Haška, teď pomáhá jihlavským fotbalistům

Masíroval Jágra i Haška, teď pomáhá jihlavským fotbalistůmMá podíl na všech dvanácti titulech mistra republiky, které vybojovala Dukla Jihlava, nejúspěšnější hokejový celek československé klubové historie. Nyní se však legendární masér Pavel Křížek už šestým rokem stará o druholigové jihlavské fotbalisty, kteří v této sezoně sní o postupu do nejvyšší soutěže. "Věřím, že letos to dokážeme. Konec sezony bude náš," hledí Křížek k vytouženému cíli."

 

Jak moc se liší práce maséra hokejového a fotbalového klubu?
Hodně.U hokeje každý masér dělá zároveň i kustoda, stará se o objednávky a materiál. Naopak u fotbalu máte více času na masáže. A to i díky tomu, že se hraje jen jednou za týden. U hokeje se hrálo každý druhý den. Tam byl jeden den na rehabilitace a regenerace pro všechny. Tady se může nechat hráč odpočinout a zregenerovat, vyléčit drobná zranění. U hokeje šel hned do dalšího zápasu.

A liší se i přístup jednotlivých sportovců? O fotbalistech se říká, že jsou větší bolestínci...
Když se podíváte na postavu fotbalisty a hokejisty, vidíte rozdíl na první pohled. Fotbalista je lehkej, nemá žádnou váhu. To jsou spíše výjimky, že obránce může mít urostlou postavu. Ale tyhle rychlé typy, to jsou sprinteři. Ti se masírují dobře, mají uvolněné svaly. Naopak hokejisti jsou většinou siloví, takže tam se musí víc přitlačit. Je to prostě jiný sport. U fotbalu trpí kotníky, palce, holeně. To je všechno otlučené a omlácené, byť hráči mají chrániče. U hokeje jsou zase souboje. Hráči dostávají do těla fest. Zpětně si říkám, klobouk dolu před nimi.

Můžete popsat, jak vypadá váš běžný pracovní den?
Ráno přijít, ještě s kolegou připravit pití do lahví, udělat trošku úklid, zamést, vytřít. Potom je trénink, kterého se musíte zúčastnit. Druhý masér se naopak věnuje zraněným. Po ranním tréninku, protože jsou většinou dva, se masíruje. Každý tak dva tři lidi. Pak je další trénink. Pak se musí zase uklidit kabina, vyčistit lahve. Tohle ale dělají všichni maséři.

  • kompletní podobu rozhovoru naleznete ZDE

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu