02.08.2011, Zdeněk Tulis

Tulis: Naše zklamání se mění ve velké očekávání

Tulis: Naše zklamání se mění ve velké očekáváníFotbal je krásný sport a bez debaty obrovský celosvětový fenomén s těžko otřesitelnou pozicí. Přesvědčujeme se o tom prakticky denně. Vypovídající důkaz o tom přinesly poslední dny a týdny, kdy jsme na televizních obrazovkách mohli sledovat hned několik šampionátů mládeže s českou účastí, vydařené ženské mistrovství světa či jedinečnou Copu America.

 

Tyto události zároveň potvrdily jedinečnost a přitažlivost fotbalu. Ta, krom podstaty této krásné hry, spočívá v její nepředvídatelnosti. I ten největší outsider do zápasu vstupuje s vědomím, že není předem poražen a že existuje poměrně reálná šance na alespoň remízový úspěch. S daným soupeřem lze klidně devětkrát prohrát, ale zrovna ten desátý vzájemný match může přinést výhru. Krásné svědectví o tom podaly výše zmíněné fotbalové události, které přinesly nečekaný triumf bojujících Japonek, obrovské zklamání domácích německých hráček, (málem) zlaté tažení šťastných Paraguayců či šok pro hvězdné výběry Argentíny a Brazílie.

Těžkou úlohu favorita v uplynulé sezóně poznali a nezvládli též fotbalisté FC Vysočina. Přestože jsme byli pevně přesvědčeni o tom, že disponujeme týmem schopným vybojovat kýžený postup do nejvyšší soutěže Gambrinus ligy, museli jsme nakonec spolknout hořkou pilulku v podobě nepostupového 3. místa. Náš tým se musel sklonit před dvojicí pražských celků – Duklou a Žižkovem. Právě hráči Viktorie dokázali, že fotbalové zápasy nerozhodují jména, rozpočty či zázemí, ale spíše bojovnost, parta táhnoucí za jeden provaz a též nezbytné štěstí v klíčových momentech zápasů.

Jen malou náplastí na nenaplněný sen pro nás může být skutečnost, že naše umístění z uplynulého ročníku představuje třetí nejlepší pozici ve více než stoletých dějinách fotbalu v našem kraji. A že jsme získali největší počet bodů za 10 ročníků, v nich FC Vysočina dosud účinkoval ve II. lize.

Zklamání z dalšího odložení návratu mezi českou elitu však začíná postupně odeznívat a mění se ve velké očekávání z blížícího se startu nového fotbalového ročníku, počátku další postupové šance. Jsme velice rádi, že víru v prvoligové ambice FC Vysočina potvrzují fanoušci svým velkým zájmem o permanentky, sponzoři prodlužující své reklamní smlouvy s našim klubem a především akcionáři na čele s PSJ se svojí stabilní a výraznou finanční podporou. Společnost PSJ dlouhodobě náleží mezi českou stavební extraligu, což náš klub zavazuje usilovat o vstup a etablování se mezi českou fotbalovou elitou. Zároveň chceme naplnit touhy sportovních příznivců v celém kraji Vysočina, který již několik let postrádá svého zástupce v nejvyšších českých soutěžích v divácky nejnavštěvovanějších kolektivních sportech.

Ano, i v nadcházejícím fotbalovém ročníku hodláme usilovat o postupové příčky. Plně si však uvědomujeme, že tuto ambici máme společnou s více než polovinou startovního pole druhé nejvyšší soutěže. Okamžitý návrat si přeje Zbrojovka Brno, návratu mezi elitu by se jistě nebránili ani v Ústí nad Labem, na loňské zklamání budou určitě chtít rychle zapomenout v exligovém Zlíně, do II. ligy se vrací prvoligová bašta Opava, nesmírně silný a zkušený celek vytvořili ve střížkovských Bohemians Praha, kvalitním týmem i ekonomickým zázemím disponují v Třinci a v Sokolově a ještě větší ambice mají v Karviné. Zbylých sedm účastníků ligy rozhodně nebude do počtu. V nesmírně vyrovnaném poli může postupové karty zamíchat např. Vlašim či Sezimovo Ústí. Netřeba snad dodávat, že se dočkáme celé řady překvapení a že každý celek bude schopen porazit každého.

Jak v tomto lítém boji obstát? Věříme, že pod vedením trenéra Pivarníka vytvoříme kvalitní a odolný fotbalový tým, který bude schopen naše společné postupové sny naplnit. Roman Pivarník se do Jihlavy vrací po osmi letech obohacený o cenné zahraniční trenérské zkušenosti v Saudské Arábii, Rapidu Vídeň a při angažmá v Tatranu Prešov. S ním s velkým  náskokem postoupil do nejvyšší slovenské soutěže a následně jej mezi elitou etabloval. Věříme, že náš tým dokáže fotbalově posunout. Je to vítězný typ, jenž je schopen aplikovat moderní fotbalové trendy a své zkušenosti z profesionálního fotbalu. Sdílíme jeho víru v atraktivní ofenzivní fotbal, který by měl do ochozů našeho stadiónu přilákat ještě větší množství fanoušků.

Sebelepší trenér však nic nedokáže bez kvalitních hráčů. V tomto směru jsme v letní přestávce učinily kroky k zachování základní kostry z loňského ročníku, zkvalitnění kádru a zajištění větší psychické odolnosti. Hodně si slibujeme od zkušeného slovenského defenzivního záložníka Stanislava Velického, těžkými zápasy je protřelý útočník Tomáš Sedláček a na místo ve stoperské dvojici aspiruje Martin Komárek. Stále výrazněji se však prosazují i naši odchovanci – útočník Tomáš Kučera či stoper Petr Filip. Tím však doplnění týmu nemusí končit. Zvažujeme i další posílení, zejména v ofenzívě.

Takže vzhůru do dalšího fotbalového boje! Je před námi další náročná výzva a vidina boje o postupové příčky. Přejme si stabilní dobrou formu našich fotbalistů, nezbytné sportovní štěstí přející jihlavským barvám a věrné, trpělivé a povzbuzující fanoušky v ochozech našeho stadiónu. Proč se neopakovat – věřím, že společně to zvládneme!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu