07.08.2011, Denis Postler, pražský sportovní novinář

Není vše zase až tak špatné

Není vše zase až tak špatnéFrustraci příznivců jihlavského fotbalu naprosto chápu. Dost možná začala už mnohem dříve, konkrétně 13. května roku 2006. Výsledek utkání Sparta – Plzeň 1:3 v posledním kole nejvyšší soutěže poslal právě Jihlavu do II. ligy a celá tahle trapná fraška byla korunována „čestným“ kolečkem tehdejšího plzeňského trenéra Františka Straky okolo letenských ochozů.

 

V uplynulé sezoně 2010/11 Jihlava promarnila postup ze II. ligy, který promarnit neměla. Ale stalo se. Do toho přišly koncem května události na zdejším stadionu, kdy se po finále Ondrášovka Cupu popraly přímo na hrací ploše hordy chuligánů z Olomouce a Mladé Boleslavi. Znovu se o tom psalo zkresleně. Tehdy před pěti roky bylo lze se dočíst, proč vlastně Jihlava brečí, vždyť stejně nemá v lize co dělat. Tentokrát média rozcupovala na kousíčky pořadatelský klub i fotbalový svaz, že nedokázaly zajistit pořádek. Nikde však ani zmínka o tom, že vinni byli především fanoušci obou finálových soupeřů, kteří si spolu vyřizovali účty. Ti zůstali jaksi z obliga. Takové chování je u nás chápáno nejspíš už jako běžný standard.

Nová sezona II. ligy, ve které Vysočina vnímá sebe sama jako favorita soutěže, zase začala špatně, domácí porážkou 0:3 s nováčkem. Přijel jsem na ten zápas do Jihlavy udělat reportáž o cestě fanoušků Bohemians Praha k utkání venku. Je to něco jiného, než stále dokola pět stejnou mediální písničku o tom, jak jsou fanoušci Bohemians 1905 těmi nejlepšími na světě.

Tentokrát bylo prostředí na stadionu maximálně korektní a pořadatelská služba FC Vysočina se navíc o skupinu z pražského Střížkova postarala nejlépe, jak uměla. Nikde ani náznak nějaké nevraživosti či antipatií. Navzdory vysoké prohře se fanoušci domácího týmu přišli dokonce rozloučit s těmi hostujícími až k jejich autobusu.
Fanoušci Vysočiny jsou frustrováni třeba i z důvodů, které ani neznám, od výkonnosti jednotlivých hráčů až po zaprášené sedačky na stadionu. Snaha jihlavského oddílu získat si zpět reputaci, o niž přišel po finále Ondrášovka Cupu, tady ale je a je zjevná. Říká se, že v dnešní době se slušnost a poctivá práce moc nevyplácí. Přesto si myslím, že pokud Jihlavští nepoleví a příliš nezahořknou, fanoušky nevyjímaje, přece jen se mohou na konci letošní sezony dočkat toho, co si tolik přejí: vytouženého postupu do I. fotbalové ligy.

Denis Postler, pražský sportovní novinář

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu