12.10.2011, Miroslav Fuks

Představujeme domácího soupeře – MFK OKD Karviná

Představujeme domácího soupeře – MFK OKD KarvináVysočina v pátek vstoupí do druhé třetiny ligové soutěže v pozici celku na druhé postupové pozici. K tomu, aby na tomto vytouženém místě zůstala i po 30. kole, je však před jihlavským celkem ještě hodně dlouhá cesta prošpikovaná nesmírně těžkými duely. Prvním v řadě je MFK OKD Karviná, tedy celek, který náleží k favoritům II. ligy. Zároveň je však z pohledu FC Vysočina docela oblíbeným sokem.

 

S Karvinou jsme se v druholigové historii utkali osmkrát, přičemž pouze jednou utrpěl jihlavský celek porážku. Stalo se tak před necelým rokem ve Slezsku. Zde se zrodily i dvě dosavadní remízy proti tomuto celku. Na svém stadiónu jsou jihlavští hráči proti Karviné dosud stoprocentní. Poslední výhra se zrodila nedávno – 11. června 2011, kdy Vysočina zvítězila 2:0 díky brankám Dolejše a Šimáčka

Trenéra Romana Pivarníka však dosavadní pozitivní bilance příliš nezajímá: „Čeká nás ambiciózní mužstvo, které usiluje o čelo tabulky. Disponuje kvalitními hráči, rychlým přechodem do útoku a hrozí nebezpečnými standardkami, pro které má řadu vysokých hráčů. My se však v nadcházejícím duelu musíme soustředit především na sebe – na náš týmový výkon, nasazení a koncentraci. Jistě nemusím zdůrazňovat, že bychom i po zápase s Karvinou chtěli zůstat na postupové příčce a vykročit tak co nejlépe do poslední třetiny podzimu.“

Doplňme, že jihlavský kouč bude postrádat zraněné Plumba a Veselého, navíc ještě zcela naplno netrénuje ani Gavrić. Scházet bude též vyloučený Jungr, kterého by měl ve středu zálohy nahradit mladík Tomáš Kučera.

Karviná se díky svému kvalitnímu kádru, výbornému diváckému prostředí a stabilní ekonomice dlouhodobě řadí k favoritům či alespoň černým koňům II. ligy. Podle mnohých by postupový sen karvinského celku mohl být naplněn už v tomto ročníku. Start do soutěže se však svěřencům trenéra Karla Kuly vůbec nepovedl. V prvním čtyřech kolech utrpěli 3 porážky – doma s Čáslaví, na Bohemians a v Ústí. Po sedmi odehraných kolech už byla karvinská situace lepší, neboť tým vydoloval 4 výhry – v derby proti Třinci, doma se Zlínem a s Vlašimí a na juniorce Sparty. Dvě následné těsné prohry s Opavou a ve Varnsdorfu však karvinský rozmach srazily. Poslední domácí výhra nad Mostem v poměru 2:1, kdy skórovali Milosavljev a Ciku, byla brána spíše jako splněná povinnost. Odrazí karvinské k dalším výhrám?

Karvinský kádr nabízí hned několik zajímavých jmen. Roli velezkušeného Radka Slončíka, který v létě skončil s ligovou kariérou a stal se manažerem karvinského týmu, převzal bývalý hráč Baníku a reprezentace René Bolf. Tento sedmatřicetiletý stoper však kvůli zranění do posledního utkání proti Mostu nenastoupil, tudíž je jeho start v Jihlavě ohrožen. I bez něj by však karvinská defenzíva nepostrádala kvalitu a zkušenosti díky stoperům Mrázovi a Motyčkovi či krajnímu bekovi Hoffmannovi. Zelenobílí navíc disponují vzácně vyrovnanou brankářskou dvojicí Paleček – Kafka. V záloze hrají prim zahraniční hráči – v jejím středu Slovák Gonda a na krajích rychlonozí a techničtí Ciku (Albánie) a Milosavljev (Srbsko). Nejznámějším hráčem karvinského útoku je Mišinský, který na jaře hostoval v Hradci Králové.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SOUPEŘI

vedení klubu: předseda klubu: Ing. Jan Wolf, sportovní manažer: Petr Mašlej
adresa: Sportovní 898/4, 735 06 Karviná
tel.: 596 311 252
e-mail: mfk.karvina@seznam.cz
internet: www.mfkkarvina.cz
klubové barvy: bílá a zelená
kapacita stadiónu: 8.000 (904 k sezení)
B-tým: krajský přebor
mládežnické celky: 16

POHLED DO HISTORIE

Karvinský fotbal vždy trpěl velkou roztříštěností mnoha klubů a jeho zástupci vždy působili maximálně na úrovni III. ligy. Zvrat přišel v 90tých letech, kdy dohodou Kovony s Vítkovicemi přešla II. liga do Karviné. V ročníku 95/96 nastupují hráči pod hlavičkou FC Karviná a postupují do I. ligy. V té době dochází ke sloučení tří největších oddílů ve městě. I. liga se zde poté hraje v sezónách 96/97 a 98/99.

Poté došlo s ohledem na ekonomiku klubu k poklesu výkonnosti, který vyvrcholil v ročníku 02/03, kdy FC Karviná nebyla schopna pokračovat v jarní části divize. Jediným životaschopným oddílem kopané v Karviné tak zůstali fotbalisté TJ Jäkl hrající krajský přebor. Jejich funkcionáři vystoupili ze svazku s TJ Jäkl, přejmenovali se na Městský fotbalový klub, vyřešili dluhy FC Karviná a zajistili dohrání soutěže. Nakonec se s potížemi podařilo situaci zvládnout tak, aby mohly být zahájeny soutěže ročníku 03/04 v přeboru. Z něj se podařilo vzápětí postoupit do divize a v ročníku 06/07 se v Karviná hrála MSFL. Ročník 07/08 přinesl vytoužený návrat do II. ligy.

VZÁJEMNÁ BILANCE

Vzájemná bilance (II. liga): 8 utkání  5 – 2 – 1  18:10

Ze vzájemných zápasů:

jaro 11: FC Vysočina Jihlava – MFK OKD Karviná  2:0 (0:0)
Góly: 47. Dolejš, 72. Šimáček
VYS: Uvarenko - Gabriel (67. Šimonek), Halama (37. Šimáček), Gavrić, Šilinger - Dolejš, Gába, Karlík, Krutý - Tecl, Bača (71. Fadrný). KAR: Kafka - Pavlík, Motyčka, Štajer, Knötig - Ciku (78. Hoffmann), Jursa, Ficek, Gonda (67. Legierski), Milosavljev - Vrána (82. Radzinevičius).

pod. 10: MFK OKD Karviná - FC Vysočina Jihlava  2:1 (0:1)
Góly: 73. Opic, 89. Milosavljev - 14. Halama
KAR: Kafka – Hoffmann (56. Jursa), Mihálik, Homola, Knötig – Pavlík M., - Ciku (55. Mišinský), Motyčka, Ficek, Milosavljev (90. Štajer) - Opic. VYS: Svoboda – Veselý, Tlustý, Halama Gavrič - Dolejš, Görner, Gába, Gabriel (74. Demeter, 84. Zelinka) - Tecl, Bača (54. Šimonek).

jaro 10: MFK OKD Karviná - FC Vysočina Jihlava  1:1 (1:1)
Góly: 24. Opic – 8. Zelinka
KAR: Kafka - Hoffmann, Suchý (75. Buryán), Staš, Jursa – Ciku (57. Ficek), Kostoláni, Pavlík, Milosavljev - Opic, Mišinský (64. Gottwald). VYS: Uvarenko – Gabriel, Tlustý, Šimáček, Gavrić – Dort (39. Krutý), Karlík, Görner – Zelinka (79. Veselý), Franěk (60. Dolejš), Mešanović.

Pravděpodobná sestava: Paleček - Hrtánek  Motyčka  Mráz  Hoffmann - Milosavljev  Gonda  Jursa  Ciku - Mišinský  Presl

Trenér: Karel KULA

Střelci: 4 - Ciku, 3 - Milosavljev, 2 – Hrtánek, Gonda, Jursa, 1 - Mišinský, Motyčka.

ZMĚNY V KÁDRU

Příchody: Chovanec (MFK Ružomberok), Hájek (konec hostování Lokomotiva Petrovice), Mišinský (konec hostování FC Hradec Králové), Puškáč (konec hostování SK Sigma Olomouc), Cverna (FC Vítkovice), Paleček (Baník Most), Hrtánek (FC Hlučín), Bartošák a Bartozel (FC Elseremo Brumov), Bolf (FC Baník Ostrava).

Odchody: Slončk (konec kariéry), Pavlík, Štajer, Pulen a Suchý (konec smlouvy), Vrána (Piast Gliwice / POL), Gajdoš (hostování Duslo Šala / SK), Radzinevičius (SFC Opava)

 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu