13.04.2012, Miroslav Fuks

David Helísek: Gambrinus liga? Velký sen a motivace!

David Helísek: Gambrinus liga? Velký sen a motivace!Patří k nemnoha sportovcům, kteří se výrazněji prosadili až ve chvíli, kdy opustili hranice Česka. Záložníka Davida Helíska, který se stal hráčem FC Vysočina v zimní přestávce, jsme požádali nejen o rekapitulaci jeho fotbalové kariéry. Kde ji nastartoval?

 

Pocházím z vesnice Radějov z okresu Hodonín. Na místním hřišti jsem samozřejmě někdy v šesti letech začínal s fotbalem. Doma jsem ale dlouho nezůstal, protože žákovský tým se rozpadl a já tak odešel do pět kilometrů vzdálené Strážnice. Hráli jsme II. žákovskou ligu a já tam vydržel až do patnácti let.

Jak ses dostal do Baníku Ostrava?
To už si ani sám pořádně nevzpomínám. Nejdříve jsem registroval zájem ze Zlína, ale nakonec jsem se rozhodl pro Baník. Důvodem byla asi skutečnost, že Zlín tehdy nehrál nejvyšší soutěž. Z jihu republiky jsem se ještě v deváté třídě základní školy přesunul na sever a rozhodně to pro mne představovalo velkou změnu. Ve velkém městě jsem byl vlastně poprvé. Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem si docela dobře zvykl. V dorostu Baníku jsem se sešel s Barošem, Bystroněm, Bestou, Svěrkošem či gólmanem Laštůvkou. Do juniorky hrající MSFL jsem se přesunul rok před koncem dorosteneckého věku a setrval jsem v ní ještě další ročník.

Nebyla šance v Ostravě setrvat? Jak bylo v Bystřici pod Hostýnem?
Pro juniorku Baníku už jsem byl asi starý a tak mne poslali na hostování v Bystřici pod Hostýnem, která působila v MSFL. Setrval jsem tam dvě sezóny, na které budu vždy rád vzpomínat. Byla tam super parta, měli mne tam rádi a hráli jsme uvolněný fotbal.

Kdo tě přivedl do druholigových Kunovic?
Šance na návrat do Ostravy nebyla a tak jsem byl rád za nabídku hostování v druholigových Kunovicích. Dařilo se nám, sehráli jsme super zápasy, ale klub skončil neslavně s velkými ekonomickými problémy. Hráčům, včetně mne, ještě teď dluží peníze.

Sezónu 2006/07 jsi strávil v Řecku. Jaká byla místní třetí liga?
Po dvou sezónách v Kunovicích jsem hledal další uplatnění. Pomohl mi manažer Baránek, který mi zajistil angažmá v třetiligovém řeckém klubu Lamia F.C. Toto město se nachází kousek od moře, zhruba 200 kilometrů od Atén. Soutěž byla kvalitou na pomezí české II. ligy a MSFL. Vedle mne v klubu působili další dva Češi. Dlouho jsme se drželi v popředí tabulky, ale nakonec jsme na postup nedosáhli. I zde konec působení provázely finanční problémy klubu a tak přišel návrat do Česka.

Zamířil jsi do Mutěnic. Neměl jsi jiné alternativy?
Byl jsem na zkoušce ve Vítkovicích, ale nakonec jsem zakotvil v Mutěnicích, kde působila řada fotbalistů z Kunovic. Docela se nám dařilo, když jsme v první sezóně skončili na 3. příčce. A bylo to blízko k domovu.

Jak se zrodil přesun na Slovensko do Dunajské Stredy?
Stál za ním opět manažer Baránek. Někdy na počátku letní přípravy 2009 mi zajistil zkoušku v Dunajské Stredě. V týmu jsem se chytil a během letní přípravy jsem si zvykl na rychlejší hru v I. lize. Od začátku jsem nastupoval v základní sestavě a v té jsem setrval prakticky po celou dobu působení v Dunajské. Celkem šlo o 2,5 sezóny do konce loňského roku.

Jak vlastně budeš na působení na Žitném ostrově vzpomínat?
Vždy si vybavím možnost hrát Corgoň ligu, skvělé fanoušky, výborný první ročník a ještě lepší podzim 2010, kdy jsme dlouho byli neporaženi. Horší už to bylo v roce 2011. Přestože jsme měli velký bodový náskok, tak jsme se v ročníku 2010/11 zachraňovali v posledních kolech. Ještě horší to bylo na podzim 2011, kdy jsme vyšli z úvodních sedmi duelů bez bodů. Důvodem byly velké finanční problémy klubu, které se velmi negativně promítaly do psychiky hráčů. Asi ani kvalita kádru už nedosahovala požadovaných parametrů.

Vraťme se do zimy. Kdo stál na počátku tvého jihlavského působení? Zvažoval jsi jiné možnosti?
Trenér Pivarník mne do Jihlavy lákal už v létě a já jsem se této myšlence nebránil. Přesun se však nakonec zrodil až teď v zimě. Ještě tam bylo nějaké oťukávání z Bulharska a měl jsem nabídku ze Znojma, ovšem přednost jsem dal Jihlavě. Chvíli sice trvalo, než ze Slovenska dorazila transferkarta, naštěstí se vše stihlo zaregistrovat do startu jara.

Druhou nejvyšší soutěž v Česku můžeš porovnávat po šesti letech. Jak se změnila? Co říkáš na dosavadní výkony své i týmu?
Upřímně řečeno, zvláště po vydařené zimní přípravě jsem čekal, že jarní zápasy pro nás budou lehčí. Realita je však jiná - česká druhá liga je velice těžká a vyrovnaná. Působí v ní řada kvalitních fotbalistů. Osobně nemohu být zcela spokojen ani se svými výkony. Doufám, že jsme si už slabší chvilky vybrali a je před námi úspěšné období. Zvlášť, když máme v Jihlavě pro fotbal vytvořeny výborné podmínky. S takovými jsem se ve své fotbalové kariéře dosud nikde nesetkal. Je o nás velmi dobře postaráno. Jsme odhodlaní udělat všechno pro využití postupové šance. Případné působení v Gambrinus lize pro mne znamená velkou motivaci a zároveň naplnění snu.

ABECEDA

AUTA: Už dlouho jezdím s Fordem Focus a chystám se na změnu. S ohledem na psa by se nám hodil kombík. Uvažuji proto o Octavii anebo Mondeu.

BARVA: Líbí se mi žlutá a modrá. Shodou okolnosti jde o barvy Dunajské i Vysočiny.

CESTOVÁNÍ: Na intenzivní fotbalové cestování jsem si už dávno zvykl. Už méně mám chuť cestovat v letní pauze. Přítelkyni to příliš netěší, ale raději trávím dovolenou doma.

DOMOV: Tím je pro mne Radějov. Mám zde nejen trvalé bydliště, ale i rodinu a množství kamarádů. Zakotvit zde ale nehodlám. V tuto chvíli to s ohledem na zaměstnání přítelkyně vypadá, že se usadíme v Brně.

EMOCE: Vyloučen jsem byl jen jednou po dvou žlutých kartách za fauly. V mládí jsem byla docela dost emotivní, ale teď situace v zápasech snáším s větším nadhledem.

FILM: Kamarád v Dunajské o mne tvrdil, že jsem filmový barbar... Opravdu filmy moc nesleduji. Pokud bych měl nějaký vypíchnout, tak je to Gladiátor a obecně české filmy.

GÓL: Ve II. lize jsem dosud vstřelil jen jeden a to v dresu Kunovic. Shodou okolností padl na stadiónu Jihlavy na podzim 2004. Snižoval jsem na konečných 2:1. Ve slovenské lize jsem poprvé skóroval proti Ružomberoku. Svůj druhý zásah jsem si schoval na tým trenéra Pivarníka – Prešov. Doufám, že se brzy trefím i v barvách Vysočiny. Čím dříve, tím lépe!

HOBBY: Moc končíků mne nenapadá. Hodně času trávím na internetu a také se věnuji psovi, který patří přítelkyni.

INTERNET: Jak už jsem řekl, tak od té doby, co mi přítelkyně koupila notebook, jsem na něm docela dost často. Mnohdy i sledováním úplných zbytečnosti…

JÍDLO: Já snad sním skoro vše. Oblíbené mám vše z kuřecího masa. Naopak moc nemusím houbovou omáčku.

KOUČ: Hodně mi dal v ostravském dorostu kouč Vrba, který dnes sbírá úspěchy v Plzni. Problémy jsem neměl s žádným trenérem, od každého jsem se snažil převzít maximum.

LITERATURA: Poslední knihu jsem přečetl při angažmá v Řecku – Šifra mistra Leonarda mne opravdu zaujala. Od té doby se mé veškeré čtení odehrává v novinách nebo na internetu.

MUZIKA: Pocházím z okolí Strážnice, tudíž mi nejsou cizí lidové písně. Rád si je i zazpívám. Jinak poslouchám třeba Kabáty nebo Divokýho Billa.

NÁPOJ: Bez ohledu na region mého původu mám raději pivo než víno. Jinak piju minerálku.

POLITIKA: Vůbec ji nesleduji. Myslím si, že je úplně jedno, kdo zrovna sedí ve vládě.

RITUÁL: Ten nemám a nepotřebuji.

SPORT: Preferuji kolektivní sporty. Nejraději si asi zahraju hokej.

ŠKOLA: V Ostravě jsem odmaturoval na elektrotechnické škole.

TELEVIZE: Sleduji sport a nepravidelně některé seriály

VZOR: V mládí se mi líbila hra brazilského útočníka Ronalda.

ZVÍŘATA: S přítelkyní se staráme o pořádného psa – Neapolského mastina. Pocházím z vesnice, tudíž mám blízko ke všem zvířatům.

ŽENY: Už delší dobu jsem s přítelkyní Michaelou. Byla se mnou v Dunajské a nyní je i v Jihlavě.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu