08.10.2013, Miroslav Fuks

Morkus: Akademie FC Vysočina se těší velkému zájmu studentů

Morkus: Akademie FC Vysočina se těší velkému zájmu studentůPřed více než třemi lety nastoupili první studenti do premiérového ročníku čtyřletého maturitního oboru „Řízení sportu“ na jihlavské Střední škole obchodu a služeb v ulici Karoliny Světlé. Šéfem tohoto projektu je za FC Vysočina sportovní manažer mládeže Josef Morkus. Jak tento záměr s odstupem čtyř let hodnotí? Naplnil očekávání, která do něj byla vložená?

 

Na skutečné hodnocení studijního oboru „Řízení sportu“ je ještě brzy, neboť teprve v tomto školním roce maturitní studium ukončí první žáci a následně budou hledat uplatnění na trhu práce. Zároveň první studenti uzavřou zkoušky na trenéra licence UEFA B. Každopádně už nyní můžeme hovořit o velkém zájmu žáků o tento obor, o výhodách tohoto studia a o pozitivním dopadu do tréninkového procesu nejen dorostenců FC Vysočina.

Je o toto studium zájem? Nakolik jsou jednotlivé ročníky naplněny?
I v této těžké době, kdy s poklesem demografické křivky ubývá žáků, máme všechny čtyři třídy naplněné. V letošním školním roce ke studiu tohoto oboru nastoupilo 32 žáků. Zájem studentu samozřejmě velmi kvituje i vedení Střední škole obchodu a služeb.

Vlastní studium určitě nelze hodnotit jako jednoduché. Je třeba brát ho s plnou vážností a na hodiny se důkladně připravovat. Někteří jednotlivci dokonce ročník museli opakovat. Vedení mládežnického úseku FC Vysočina je v pravidelném kontaktu s Ing. Janou Starou, zástupkyní ředitele Střední školy obchodu a služeb, s níž konzultujeme prospěch a chování našich hráčů. V žádném případě jim netolerujeme absence ve výuce.

Kolik procent ze studentů tvoří fotbalisté či fotbalistky FC Vysočina? Kdo jsou další studenti?
V každém ročníku tvoří zhruba třetinu třídy kmenoví hráči FC Vysočina. Další třetinu naplňují fotbalisté z Třebíče, Havlíčkova Brodu, Ledče nad Sázavou i dalších měst. Třídy však tvoří i hokejisté HC Dukla Jihlava, házenkářky z Nového Veselí nebo atleti.

Jak vypadá studijní náplň žáků? Jak velký objem výuky tvoří speciální profilující předměty směrem ke sportu?
Studium je zaměřeno ekonomicko – manažerským směrem. Nechybí v něm ani nezbytné základy klasických předmětů jako je český jazyk, matematika, fyzika a chemie. Od 2. do 4. ročníku mají žáci možnost zvolit volitelný předmět „Fotbalový trenér“. Pro něj jsem vytvořil osnovy, které schválil trenérsko – metodický úsek FAČR a následně FAČR uzavřela smlouvu se Střední školou obchodu a služeb o možnosti získat v rámci studia třetí nejvyšší trenérskou licenci - UEFA B. Jsme první škola v republice, která smlouvu s fotbalovou asociací disponuje, a její studenti mají možnost získat už v takto útlém věku trenérskou licenci.

Kteří trenéři FC Vysočina se studentům v hodinách věnují?
Dopolední fotbalové tréninky vede Michal Veselý, předmět „Fotbalový trenér“ vyučuje Kamil Průša a já jsem zapojen do stáží, seminářů a částečně i do výuky.

V čem se liší náplň běžných tréninků oproti hodinám tělesné výchovy na střední škole?
Tyto dopolední hodiny probíhají na umělé trávě v areálu Na Stoupách a navštěvují je též hráči, kteří studují na jihlavském gymnáziu. Tréninky se nijak nevěnují kondiční či taktické stránce a jsou zaměřené na rozvoj individuální techniky každého hráče. Vycházíme přitom z metodických postupů, které má náš klub vypracované. Tento nárůst tréninkových jednotek se samozřejmě pozitivně projevuje do výkonnosti našich dorostenců.

Nefotbalisté míří za svými speciálními tréninky nebo absolvují klasickou hodinu všeobecně zaměřené tělesné výchovy. Každopádně pro všechny studenty platí, že musí naplnit osnovy tělesné výchovy, tudíž nejsou atletiky, plavání či gymnastiky ušetřeni.

Mimochodem, jak jste spokojen s dosavadním podzimním účinkováním žákovských a dorosteneckých týmů v jejich soutěžích?
Náš klub pokračuje v nastoleném trendu, kdy je pro nás prioritní dlouhodobá a trpělivá výchova jednotlivců od útlého věku. V tomto duchu máme zpracovány metodické postupy pro přípravku, na které navazuje obdobný materiál pro fotbalisty žákovského věku. Do každého zápasu jdeme s cílem vyhrát, ovšem výsledky a tabulková postavení našich mládežnických týmů pro nás nejsou stěžejní.

Samostatnou kapitolou pak je průběžné a systematické doplňování našich týmů talentovanými fotbalisty z celého kraje Vysočina. V tomto procesu vycházíme z poznatků našich scoutů a mládežnických trenérů, stejně tak i z pozorování, které nám nabízí konfrontace na náročných turnajích jako je Kouba Cup nebo Olympiáda mládeže. Aktuálně jsme tak doplnili ročníky 1998 a 1999.

Nejvíce sledovaný je extraligový dorost U19, který postupně nabírá velmi slušnou formu...
Tým se v posledních týdnech podařilo výsledkově zkonsolidovat a našel svoji herní tvář. Předchozí neúspěšné výsledky spočívaly v kvalitě proměňování střeleckých příležitostí. Věřím, že do konce podzimu „devatenáctka“ získá dostatek bodů, který nám zajistí klidné přezimování. Rád bych dodal, že jsme v dorostenecké extralize jediným týmem, který už nyní do sestavy zařazuje mladší dorostence. Souvisí to s naší prvořadou snahou vychovávat kvalitní jednotlivce pro prvoligový fotbal.

Fanoušky jistě bude zajímat, zda v mládeži FC Vysočina běhají další Vydrové, Teclové, Rabušicové... Má FC Vysočina své zástupce v mládežnických reprezentacích?
Těší mne, že momentálně disponujeme nebývalým počtem fotbalistů v kádrech českých mládežnických reprezentací. Alespoň v širší nominaci U21 figurují Jan Kosak, Jan Kliment a Lukáš Masopust. S reprezentací U20 na turnaj do Nizozemí aktuálně odjel gólman Luděk Vejmola a právě záložníci Kliment a Masopust. V hledáčku výběru U19 jsou Dominik Pedro a Štěpán Maruš a do reprezentace U18 náleží Tomáš Duba, Jan Zábrodský a David Jančík. V neposlední řadě chodí reprezentační pozvánky do týmu U17 Jiřímu Klímovi a Davidu Štěpánkovi. Navíc středopolař Bojan Spirkoski náleží do makedonské reprezentace U19.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu