21.04.2015, Miroslav Fuks

Demeter: Věřím, že na jaře má ligová šance ještě přijde

Demeter: Věřím, že na jaře má ligová šance ještě přijdeUž skoro dva soutěžní ročníky je nedílnou součástí základní sestavy juniorky a v zimě mu jeho výkony vynesly posun do kabiny „áčka“. Hned v úvodním jarním duelu SYNOT ligy se dočkal premiérového startu v nejvyšší soutěži. Řeč je o středopolaři Patriku Demeterovi, kterého jsme požádali o tradiční profilový rozhovor. Vybavuje si své fotbalové začátky v FC Vysočina?

 

Fotbal má v naší rodině tradici, tudíž mne taťka přivedl na stadión už ve čtyřech letech. Začal jsem s ročníkem 1992 a velkou část přípravky jsem tak hrál proti klukům o rok či dva starším.

Jak si procházel jednotlivými mládežnickými kategoriemi? Zadrhl se někdy tento posun?
I v kategorii mladších žáků jsem nastupoval v týmu se staršími kluky. Se svým ročníkem 1994 jsem se sešel až v žácích B. Dorostenecké období jsem prošel pěkně postupně a trpělivě od „déčka“ po „áčko“.

Kdy se ti dařilo nejlépe? Chtěl jsi s fotbalem někdy seknout?
Jako každý jsem si prošel menšími krizemi po nepodařených zápasech nebo špatných trénincích. Fotbal mne ale vždycky strašně bavil a nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych své fotbalové snažení zabalil. Vybavuji se ročník v dorostu „D“, kdy mne trenér Kuchta posunul do středu zálohy a docela se mi dařilo. Velmi dobře mi vyšel i poslední dorostenecký rok, kdy jsem v extralize patřil z pozice záložníka k nejlepším střelcům.

Nelze se vyhnout srovnání s tvým bratrem Robinem, který si v letech 2009 – 2011 připsal v dresu FCV 7 startů ve II. lize a vstřelil jednu branku. Byl tvým fotbalovým vzorem? V čem se fotbalově odlišujete?
Fotbalové mládí jsme spolu strávili na nejrůznějších pláccích a kopali jsme si. Na chatě, kde nám děda postavil branku, a na sídlišti s kamarády na hřišti. Je jasné, že s tím, jak nám oběma začaly přibývat tréninky, a byli jsme starší, tak času jít si společně zakopat ubylo. Ač jsme oba záložníci, tak jsme typologicky poměrně odlišní. Já jsem spíše tvořivějším typem hráče, nebojím se jít do kličky a nejlépe se cítím ve středu pole. Brácha je spíše krajní halv a je rychlejší, než já.

Jak se Robinovi fotbalově daří? V jakém klubu momentálně působí?
Od léta nastupuje za divizní Velké Meziříčí. Je oporou týmu, střílí branky a mančaft je na postup do MSFL. Patří mezi nejlepší střelce a hráče Jihlavské malé kopané, což ho vyneslo až do české reprezentace malé kopané, s níž získal medaili na EURU a 5. místo na nedávném MS. Aby toho nebylo málo, tak chodí hrát futsal za Havlíčkův Brod.

Už na jaře 2012 jsi dvakrát naskočil za „béčko“ do zápasů MSFL. Jak na tyto epizody vzpomínáš?
Tehdy jsem hrál za „béčko“ dorostu, ale dvakrát jsem jel vypomáhat juniorce v MSFL pod vedením pana Kučery. Zhruba čtvrthodinu jsem odehrál v Ostravě a na HFK Olomouc. Skok to tedy byl obrovský, vše najednou bylo strašně rychlé.

Prakticky hned od přesunu do juniorky, ke kterému došlo v létě 2013, ses stal základní stavebním kamenem týmu. Čím si to vysvětluješ?
Dařilo se mi v „áčku“ dorostu a z něj jsem plynule přešel do juniorky k trenérům Kučerovi a Procházkovi. Měl jsem strach, zda se prosadím, ale asi jsem trenérům padl do oka a pravidelně mi dávali herní příležitost. Snad se mi i dařilo a jejich důvěru jsem nezklamal. Rozhodně mi ve fotbalovém vývoji hodně pomohli a odnaučili mě některé zlozvyky a chyby.

Vybavuješ si v rámci Juniorské ligy nějaký zápas, který se ti výrazně povedl?
Čerstvě mám v paměti domácí duel proti Českým Budějovicím, kdy jsme vyhráli 3:1, a já vstřelil 2 branky a na třetí nahrál. Dobrý dojem mám ale skoro ze všech jarních zápasů za juniorku. Daří se nám.

Nedoufal jsi, že k posunu do prvoligového „áčka“ dojde dříve, než v lednu letošního roku?
Trochu jsem v šanci doufal už v létě, ale tehdy to nakonec nevyšlo. Byl jsem trochu zklamaný a ještě více mne to nakoplo, abych na sobě pracoval. Jsem moc rád, že se posun do prvního týmu povedl v zimě.

Jak náročná pro tebe byla zimní příprava v prvoligovém týmu? Jaký jsi měl dojem ze svých výkonů v přípravných duelech?
Začátky pro mne nebyly jednoduché. Zatímco v juniorce jsem byl v kolektivu se stejně starými kluky a kamarády, tak v kabině „áčka“ jsem moc hráčů neznal. Vybavuji si první trénink, kdy jsem při fotbálku dostal míč a hned jsem byl bez něj. Aklimatizace v kabině i na hřišti nakonec proběhla poměrně rychle. Důležité bylo, že jsem trenéry nezklamal a možná někdy i mile překvapil v přípravných zápasech, díky čemuž jsem se v kádru udržel i pro ligu.

Podařilo se ti do kabiny „áčka“ zapadnout?
Úplně v pohodě. Máme super kolektiv, všichni tu jsou fajn a nemám žádný problém.

Čekal jsi, že si hned na úvod jara připíšeš premiérový start v SYNOT lize? Jak jej s odstupem času hodnotíš?
Těšně před sezónou se uvažovalo, že bych odešel někam na hostování, kde bych měl větší šanci pravidelně nastupovat mezi dospělými. Já ale upřednostnil setrvání v „áčku“ a boj o ligovou šanci. Rozhodně jsem ale nečekal, že mne trenéři nasadí hned v prvním kole na Bohemce. Zvláště, když jsem si ligovou premiéru odbyl na posledních 15 minut ve vypjaté atmosféře, kdy jsme drželi remízu po vyloučení Petra Tlustého. Snad jsem v utkání nezklamal, měl jsem z něj celkem dobrý pocit.

Na další starty v nejvyšší soutěži zatím čekáš. Jak těžké je prosadit se v FC Vysočina do kádru pro zápasy?
V kádru panuje velká konkurence a do základní jedenáctky se tlačí řada hráčů. Moc bych si přál, abychom na jaře co nejdříve uhráli dostatek bodů k tomu, aby trenéři mohli dát ligovou šanci celému kádru. Zároveň věřím, že je v našich silách bojovat o umístění kolem 8. místa.

Jsi rád, že si herní praxi udržuješ díky pravidelným startům za juniorku?
Za pravidelnou herní praxi jsem rád. Vnímám, že když nastupuju do zápasu juniorky jako člen kádru „áčka“, tak mám v zápasech větší sebevědomí a více si na hřišti dovolím.

Jaké jsou tvé fotbalové plány a cíle?
Každý fotbalista sní o angažmá v prestižních ligách a klubech. Já ale moc dobře vím, že mým hlavním cílem musí být prosazení se do ligové sestavy FC Vysočina. Chtěl bych se stát platným hráčem týmu.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu