19.08.2015, Miroslav Fuks

Kaplan: Fungování FC Vysočina je dobře nastaveno

Kaplan: Fungování FC Vysočina je dobře nastavenoV historické tabulce střelců FC Vysočina se dělí o 2. příčku se Standou Teclem, v jihlavském „áčku“ strávil dlouhých devět sezón, branky střílel i v dobách MSFL a byl u celé řady úspěchů. Řeč je o sedmatřicetiletém odchovanci Polné, který se právem řadí k legendám FC Vysočina – útočníkovi Tomáši Kaplanovi.

 

Pokračuješ v aktivní hráčské kariéře nebo jsi už definitivně trenér?
Hráčskou kariéru jsem uzavřel v uplynulé sezóně, kdy jsem se loučil v posledním divizním utkání v Polné. Zároveň jsem tak ukončil trenérské působení u polenského „áčka“ a v roli šéftrenéra jsem přešel k mládeži. Věnuji se hlavně předpřípravkám a přípravkám, což má souvislost i s tím, jak dorůstají moji synové. Snažím se na mládež přenést své zkušenosti, poradit ostatním trenérům a tlačit na ně ohledně doplňování jejich vzdělání. Osobně jsem zvládl trenérskou licenci UEFA A, přičemž o vystudování mládežnické profi licence zatím s ohledem na časové vytížení neuvažuji. Musela by přijít konkrétní nabídka.

Kde momentálně pracuješ?
Pracuji v polenské společnosti DAFE-PLAST, kde chodím pouze na ranní směny. To mi umožňuje věnovat se fotbalu.

V FC Vysočina jsi strávil mnoho sezón. Na které období nejraději vzpomínáš?
Těch zážitků a pozitivních vzpomínek je spousta. Byl jsem u začátků, kdy se zde postupně rodil mančaft s ambicemi na II. ligu. Sice až z 2. místa, ale nakonec jsme do ní dokázali postoupit a poté si užít nadšení z prvních sezón ve II. lize. Bez větších problémů jsme dokázali působit ve středu tabulky, hráli jsme dobrý fotbal a v sezóně 2004/05 přišel nečekaný a šťastný postup do nejvyšší soutěže. Rád vzpomínám i na postup do semifinále národního poháru v roce 2004 a na ročník 2003/04, kdy jsem byl nejlepším střelcem II. ligy. Zapomenout samozřejmě nemohu ani na premiérový ročník v lize, kdy nám smolně o jeden bod unikla záchrana.

Kromě Jihlavy si krátce působil v Příbrami a máš za sebou i úspěšné působení v Prešově. Jak tato angažmá hodnotíš?
V Příbrami to nebylo dobré. Klub tehdy nefungoval optimálně, tým nebyl dobře poskládaný a vše vyvrcholilo sestupem do II. ligy. Působení v Prešově, kam jsem zamířil za koučem Pivarníkem, byla naopak vydařené fotbalově i lidsky. Našel jsem tam kamarády, kvalitní kádr a hlavně jsme byli úspěšní, když jsme v ročníku 2007/08 celkem suverénně vykopali postup do Corgoň ligy. Škoda, že nyní Prešov prochází horším obdobím. Fotbal je dnes o kvalitním vedení a finančním zabezpečení.

Vysočina už čtvrtým ročníkem v řadě působí v nejvyšší soutěži. Překvapuje tě, jak se klub mezi elitou dokázal aklimatizovat?
Asi nikoho nenapadlo, že by Vysočina někdy mohla náležet ke stabilním účastníkům nejvyšší soutěže. Náš postup před deseti lety byl spíše souhrou okolností, tehdy klub na ligu ještě nebyl připraven. Je vidět, že fungování FC Vysočina je velmi dobře nastaveno, což se odráží hlavně v práci s mládeží. Stačí se podívat na plejádu skvělých hráčů, kteří dnes působí v jiných klubech či v zahraničí. To není náhoda. Zároveň se ale daří držet poměrně stabilní sportovní úroveň „áčka“, které třikrát v řadě bez větších potíží ligu zachránilo. To je pro nás region samo o sobě velký úspěch.

Sleduješ jihlavské zápasy na stadiónu nebo jen u přenosů na internetu či v televizi?
Času bohužel moc není, tudíž jsem se na stadión dostal spíše výjimečně. Zápasy sleduji prostřednictvím médií a klubu moc přeji. Bylo by smutné, kdyby bývalý hráč nefandil jedinému klubu z regionu, který působí v nejvyšší soutěži.

Hrál jsi s některými ze současných členů kádru FC Vysočina? Jsi v kontaktu s některými hráči z bývalých spoluhráčů?
V jednom týmu jsem nastupoval pouze s Ondrou Šourkem a Lukášem Vaculíkem. A v sezóně 2008/09, kdy jsem se vrátil do Jihlavy, i s Petrem Tlustým. Z bývalých spoluhráčů jsem nejvíce v kontaktu s polenským koučem Vláďou Hekerlem. Poměrně často se potkávám s Míšou Kadlecem a samozřejmě též s Michalem Lovětínským a Robertem Cahou, kteří působí v Polné. V posledním době jsem se vídal i s Petrem Vladykou.

Co očekáváš od sobotního utkání proti Slovácku? Jaký je tvůj tip výsledku?
Po porážce na Slavii je před Vysočinou nutnost bodovat naplno. Byl bych špatný fanoušek, kdybych tipoval cokoli jiného, než vítězství. Věřím, že tři body zůstanou doma za výhru 2:1!


 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu