06.03.2017, Miroslav Fuks

Urblík: Budu makat, abych se rychle vrátil na hřiště

Urblík: Budu makat, abych se rychle vrátil na hřištěTři dny po výborném výkonu a výsledku v duelu proti Hradci Králové se fotbalový svět Jozefa Urblíka obrátil naruby. Dvacetiletý středopolař utrpěl na tréninku FC Vysočina jedno z nejhorších zranění - poškození předního zkříženého vazu. Už ve čtvrtek 2. března podstoupil operační zákrok a o dva dny později už zamířil za rodinou na Slovensko. Na startu dlouhého procesu zotavení a rehabilitace jsme jej požádali o rozhovor.

 

Připomenutí osudného momentu je jistě velmi nepříjemné, přesto můžeš popsat, jak k tvému zranění došlo?
Na umělé trávě jsem během herního cvičení šel do směru pohybu. Bez kontaktu se spoluhráčem jsem cítil, že mi v koleni něco ruplo. Spadl jsem na zem a začal jsem křičet, ovšem nikoli kvůli tomu, že mne koleno bolelo, ale že jsem se hodně lekl. V následných chvílích jsem nohou mohl hýbat, z tréninku jsem normálně odešel a koleno mne až tak nebolelo. Jenže druhý den ráno to přišlo – na nohu jsem se vůbec nemohl postavit. Zamířil jsem do Havlíčkova Brodu za klubovým lékařem Röhrichem, který mne odeslal na rentgen a magnetickou rezonanci, která potvrdila, že se mi poranil přední zkřížený vaz.

S kým si následně konzultoval léčbu? Kde proběhla operace?
Zpočátku jsem ze všech stran slyšel, že kolenu musím dát zhruba měsíční klid, než budu moc plastiku vazu podstoupit. Takže jsem ve čtvrtek odjel do Bratislavy, když mi volali, že by bylo možné operaci udělat okamžitě ještě týž den. Byl jsem trochu zaskočený a měl jsem obavy, abych proces léčby zbytečně neurychlil a nebyl jsem spíše pokusným králíkem. Logicky jsem tento krok konzultoval s rodiči, trenérem Bílkem, sportovním manažerem Bokšou i agentem Nehodou. Hovořil jsem i s lékařem, který měl zákrok provést. Nakonec argumenty k mé radosti převážily pro okamžitou operaci, která proběhla ještě ve čtvrtek večer v Ústřední vojenské nemocni v Praze pod vedením MUDr. Petra Krejčího.

Co operace odhalila? Je pravdou, že se nepotvrdily původní obavy z poranění menisku?
Ano, ukázalo se, že meniskus nemá žádnou vážnější újmu. Zkřížený vaz byl trochu natržený, údajně na dobrém místě. Operující lékař plastiku vazu provedl s využitím šlachy za kolenem.

Šlo o tvoji první vážnější fotbalovou operaci?
Bohužel, už dříve jsem podstoupil operaci únavové zlomeniny chodidla.

Jaký je před tebou program léčby a rehabilitace? Stanovili lékaři nějaký termín, kdy bys mohl být zpět na hřišti?
Teď nohu musím měsíc procvičovat, abych dosáhl plné hybnosti. Poté mne čeká kontrola u lékaře, po níž, jak pevně doufám, mi odebere berle. Pak začne intenzivní proces rehabilitace. Ještě nevím, zda proběhne v Česku nebo na Slovensku. Budu makat, abych se co nejdříve vrátil na hřiště. Kdy přesně se tak stane, je zatím trochu předčasné uvádět. Hovoří se o půl roce, ovšem s ohledem na fakt, že nakonec nešlo o až tak těžkou operaci, mi dal lékař naději k možnému návratu už za čtyři měsíce.

Sledoval si výkon tvých spoluhráčů v Teplicích? Jak bys ho zhodnotil?
Viděl jsem až druhý poločas, neboť během první půle jsem byl ještě v autě na cestě z nemocnice v Praze do Bratislavy. Myslím, že šlo o poměrně vyrovnaný zápas, který rozhodla nešťastná penalta. Takové už jsou zápasy. Teď se musíme dívat dopředu a v sobotu porazit Karvinou.

Chystáš se tým podpořit v sobotu proti Karviné?
Ještě nevím, zda budu schopen dorazit. Pokud to bude možné, tak bych kluky v sobotu chtěl pozdravit a povzbudit. Zatím jen ležím a noha mne ještě dost bolí, když stojím na berlích. Nejhorší to bylo ze soboty na neděli, kdy bolest byla až nesnesitelná. Asi přestaly účinkovat silné tlumící léky a infuze.

Fanoušky tvé zranění velmi zarmoutilo a zahrnuli tě nejen na sociálních sítích přání brzkého uzdravení. Chtěl bys jim touto cestou něco vzkázat?
Všem moc děkuji za podporu, které si velmi vážím! Budu se snažit co nejdříve vrátit do zápasů. Pevně věřím, že kluci současný záchranářský úkol zvládnout!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu