13.07.2017, Miroslav Fuks

Morkus: Jednoznačným cílem je návrat do I. ligy dorostu

Morkus: Jednoznačným cílem je návrat do I. ligy dorostuS nezbytným odstupem od konce fotbalového ročníku a na startu letní přípravy dorosteneckých týmů jsme s žádostí o rozhovor oslovili Josefa Morkuse, sportovního manažera mládeže FC Vysočina. Je jasné, že s hodnocením sezóny je nutné začít u kategorie U19. Kde vidí hlavní příčiny dorosteneckého sestupu?

 

„Je samozřejmě velká škoda, že jsme po dlouhých letech z nejvyšší dorostenecké soutěže sestoupili. V hlavě samozřejmě máme rozhodující poslední zápas v Karviné, který se nějak odvíjel a nějak dopadl. Příčinu ligového pádu však musíme vidět jinde. Hlavně na podzim, kdy jsme získali strašně málo bodů. Příčin přitom bylo vícero – od zranění hráčů, přes pokles formy, po zbytečné ztráty v zápasech, které jsme měli dotáhnout k tříbodovému zisku nebo alespoň k remíze. Jarní výkony staršího dorostu mne těší, neboť jsme dokázali vybojovat spoustu bodů. Bohužel to nakonec nestačilo. Stačil bod či dva navíc a mohli jsme uhrát baráž. Jsem přesvědčen, že v té bychom poté uspěli.

Je v silách nového staršího dorostu, aby okamžitě vybojoval návrat mezi elitu?
Už se samozřejmě musíme koukat dopředu. Tvoříme kádr z nejlepších hráčů ročníku 1999 a 2000 a ten nemůže mít jiný cíl, než je návrat do elitní soutěže. Do ligy přímo postupuje první tým Moravskoslezské ligy a druhý celek v pořadí ještě čeká baráž. Nejvyšší soutěž opět snižuje počet svých účastníků na 16, tudíž 4 celky přímo sestupují a další 2 čekají nástrahy baráže. Šestnáctičlenná první dorostenecká liga tak v budoucnu bude nesmírně náročná a bude mnohem složitější účast v ní obhájit.

Nedojde v týmu po sestupu k odlivu nejlepších hráčů?
Mladým fotbalistům a jejich rodičům jsme naši situaci a ambice v nadcházející sezóně objasnili a snad jsme jejich obavy rozptýlili. Chceme opravdu udělat maximum pro okamžitý návrat do nejvyšší soutěže. V přípravných duelech se chceme co nejvíce konfrontovat s ligovými celky a velký důraz budeme klást na kvalitu tréninkového procesu. Navíc těm nejlepším hráčům chceme nabídnout co nejlepší fotbalový rozvoj, tudíž se budou v tréninku prolínat juniorkou a případně i prvním mužstvem. Po rozehrání soutěže posoudíme její kvalitu a poté můžeme přistoupit k některým hráčským posunům. Rozhodně si však nemůžeme myslet, že půjde o lehkou soutěž. Nelze nic a nikoho podcenit.

Struktura dorosteneckých soutěží změní svůj model, kdy se vrací tým U18. Jak si s tímto faktem poradíte v FC Vysočina?
Ano, je to tak. V soutěžích budeme mít zastoupeny dva celky staršího dorostu - první v Moravskoslezské lize a druhý v Moravskoslezské divizi. Nebudou však striktně věkově odlišeny, hráči se budou prolínat a pro zápasy budeme vytvářet dva týmy - „áčko“ a „béčko“. Omezení samozřejmě bude stanoveno soupiskou „áčka“. Celý kádr bude tvořit asi 20 hráčů, které budou doplňovat hráči z devatenáctičlenného kádru mladšího dorostu U17. Prioritou bude, aby mladí fotbalisté byli z hlediska odehrané minutáže maximálně vytížení.

Je tedy cílem nadcházející sezóny i postup dorosteneckého „béčka“ z Divize?
Z mého pohledu zatím ne. Bylo by to samozřejmě ideální, ale nechceme honit dvě soutěže najednou. Hodláme se soustředit na vítězství dorosteneckého „áčka“ v Moravskoslezské lize.

Jak jste viděl jarní výkony mladších dorostenců, tedy týmů U17 a U16?
Oba týmy lze hodnotit dohromady, neboť cílem bylo postoupit po podzimu do jarních bojů v top skupině. To se v pohodě podařilo a my jsme na jaře bez tlaku na konečné tabulkové umístění měli prostor ke zkoušení řady hráčů.

Kteří trenéři povedou jednotlivé dorostenecké celky?
Pokračujeme v nastaveném trendu, nic se nemění a věříme práci stávajících trenérů. Starší dorostenci budou trénovat společně pod vedením trojice Kamil Průša, jako hlavní kouč, a asistenti Josef Matoušek a Tomáš Vedral. U mladšího dorostu ctíme dvouletý cyklus, tudíž trenér Libor Smejkal pokračuje s ročníkem 2001 do kategorie U17. Naopak kouč Petr Kuchta začne pracovat s mančaftem U16.

Už máte jasno o trenérském složení týmů žáků?
I tady chceme, aby trenéři s jedním ročníkem pracovali během dvou let, tudíž Pavel Tvarůžek s ročníkem 2003 pokračuje do kategorie U15. Tým U14 povede Ivan Čermák, mladší žáky U13 bude mít na starosti Michal Vejmelka a trenér Jonatán Hána se vrací k výběru U12.

Znamenají výrazné personální změny ve vedení FC Vysočina nějaké novinky či impulsy do fungování klubové mládeže?
Vše je zatím příliš čerstvé a nový ředitel klubu Jan Staněk je ve své funkci teprve krátce. Jeho nástup, společně se staronovým sportovním ředitelem Josefem Jinochem, nepochybně představuje pro fungování celého FC Vysočina nový impuls. Byli bychom moc rádi, kdybychom se dočkali zvýšení zájmu klubového sportovního vedení o mládežnické týmy.

Chtěl byste něco vzkázat závěrem rozhovoru?
Předně všem trenérům a členům realizačních týmů mládeže děkuji za jejich práci. Rád bych trenérům popřál, aby je jejich práce naplňovala a aby sportovně rozvíjeli jednotlivé hráče. Prioritním cílem fungování mládeže v FC Vysočina je vychovat dobré lidi s kladným vztahem ke sportu. Jsme však prvoligový klub, tudíž si samozřejmě přejeme, aby se z každého ročníku jeden či dva hráči prosadili do kádru „áčka“.

Hodnocení jara ze strany trenérů mládeže:

Juniorka – Pavel Procházka
U17 - Petr Kuchta
U16 - Libor Smejkal
U15 až U12 – souhrn

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu