09.10.2017, VŠPJ

Výstava Sascha Dreier: Hugo Meisl a „Papírák“

Výstava Sascha Dreier: Hugo Meisl a „Papírák“Od 10. října až do 31. prosince 2017 proběhne na Vysoké škole polytechnické Jihlava výstava Sascha Dreier: Hugo Meisl a „Papírák“. Komiksový román Saschi Dreiera Papírák (Der Papierene, 2009) nás zavede do meziválečné Vídně poblázněné fotbalem. Vedle legendárního fotbalisty a rodáka z Kozlova u Jihlavy Matthiase Sindelare, označovaného jako Papírák, v příběhu hraje klíčovou roli i zakladatel moderního fotbalu Hugo Meisl, syn židovského obchodníka z Malešova.

 

Sascha Dreier nakreslil svůj první komiks v osmi letech v letadle. Vymýšlel si vlastní pokračování dobrodružství Mickey Mouse. Později pracoval jako grafik v reklamní agentuře. Od roku 1992 žije v Berlíně a kreslí pro berlínský deník Tagesspiel a fotbalový magazín 11 Freunde. Výstava je přístupná od pondělí do soboty od 6:00 do 19:00 hodin ve vstupních prostorách VŠPJ.

Pořadatelé výstavy v Jihlavě, Vysoká škola Polytechnická Jihlava a občanské sdružení Iglauer Regionalkulturverband (Jihlavské regionální kulturní sdružení) získaly v roce 2008 společně ocenění „Medaile Přemysla Pittra“ za podporu a rozvoj kulturních a vzdělávacích aktivit v oblasti česko-německo-rakouských vztahů. Toto ocenění uděluje Nadační fond Přemysla Pittra a Olgy Fierzové společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Partnerem výstavy je fotbalový klubu FC VYSOČINA JIHLAVA.

Matthias Sindelar, rodným jménem Matěj Šindelář (10. února 1903 – 23. ledna 1939) byl rakouský fotbalista narozený nedaleko Jihlavy v obci Kozlov. Jeho rodina přesídlila roku 1905 do Vídně, žila nicméně v českojazyčné čtvrti Favoriten. Čtvrť byla sídlem klubu Austria Vídeň a Sindelar se stal jeho oporou. Hrával na pozici útočníka. Dvakrát, v letech 1933 a 1936, s ním vybojoval Středoevropský pohár, nejprestižnější mezinárodní klubovou soutěž meziválečné Evropy. Krom toho se stal roku 1926 rakouským mistrem. Sindelar byl též člen slavného rakouského reprezentačního mužstva, jemuž se říkalo Wunderteam. S rakouskou reprezentací se zúčastnil mistrovství světa v roce 1934. Sindelar byl kapitánem týmu a díky svým výkonům byl zpětně federací FIFA zařazen do all-stars a vyhlášen druhým nejlepším hráčem šampionátu. Rakousko na turnaji obsadilo 4. místo. Sindelar odehrál za národní tým Rakouska celkem 43 utkání a vstřelil 27 branek. Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků byl vyhlášen nejlepším rakouským fotbalistou 20. století. Měl přezdívku ´Der Papierene´ („Papírák“) pro svou subtilní postavu.


 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu