14.11.2007, DENÍK - Ondrej Dudáš

Marko: Nejsem revolucionář, a ani naivka

Marko: Nejsem revolucionář, a ani naivkaJIHLAVA - Pro fotbalovou Jihlavu to měl být zlomový rok. V létě oslava postupu do první ligy, ve které už se měl klub udržet nastálo. Ale teď realita: neúspěšný boj o postup, prodej a zranění opor a výměna trenérů. Po Milanu Bokšovi se překvapivě brzy poroučel i trenérský „mladík“ Luboš Zákostelský. Vyvoleným se stal Karol Marko. Se slovenským elegánem, který nakoukl do italského fotbalu, mají přijít lepší časy. Jenže to měly i s Bokšou, Zákostelským. Proč by měl uspět zrovna Marko? „Nejsem revolucionář, a ani naivka. Hraje se na výsledky a ty je potřeba zlepšit,“ tvrdí odhodlaně.

 
 Jak se mužstvo za pochodu při výměně trenéra změnilo?

Naše výkony měly vzestupnou tendenci. Ale nevyhnuli jsme se ani zaváháním. Třeba doma s Čáslaví. Prvním úkolem bylo zlepšení defenzivy, která měla nejvíc obdržených gólů v celé soutěži. V návaznosti s touto prioritou přišel problém v podobě nízké střelecké produktivity. Chvíli trvalo, než tým poznám, než tým pozná mně.

V čem byl největší problém?

Chtěl jsem hrát systémem 4-3-3, ale hráčům to nějak nesvědčilo. Daleko účinnější se ukázalo 4-2-3-1 s postupným přechodem do útoku. Poslední zápasy to klapalo.

Ale fanoušky to už zpátky na tribuny nedostalo. Spíš naopak. Navíc kritika a nadávky se stupňovaly...

Tohle já chápu. Fotbal se hraje pro diváky. A když si promítnu, co se tady za poslední dva roky stalo, tak je zloba fanoušků pochopitelná. Prvním problémem byl především skandální sestup z první ligy, když Plzeň vyhrála na Spartě. Pak neúspěšný boj o návrat a teď tápání ve druhé lize. Ti, co přijdou na stadion, mají právo na kritiku a nadávky. Přišli s tím, že chtějí vidět dobrý fotbal, zaplatili si. Jenže výsledek a pohledná hra se ve sportu prostě nedají zaručit. Kéž by to bylo třeba jako v kině, kde tušíte, jak to asi skončí, a proto na ten film jdete.

Jenže taktika se pozměnit dá. Třeba na trochu útočnější...

V první řadě musí mít hra řád. Nemůžeme přece bezhlavě útočit v osmi lidech a mít nezajištěnou obranu. To nejde. Hráči se musí naučit přecházet do útoku postupně, systematicky.

Nesvazujete je až moc taktickými pokyny?

Jakože mají vymezený prostor, který nesmí opustit? To v žádném případě. Ano, mají taktické pokyny spojené s bráněním i útočením. Jak jsem hovořil o tom rozestavení - když nemáme míč, hrajeme třeba jen na jednoho útočníka. V době získání míče máme zase vepředu třeba tři čtyři hráče.

Nejsou to až příliš velké nároky?

Jsou. Tahle hra je založená na výborné fyzické kondici, na které lpím. Právě fyzičku jsme teď hodně pilovali.

Znamená to, že Luboš Zákostelský v letní přípravě tým nedostatečně fyzicky připravil?

To ne. Každý trenér má jinou představu o stylu hry. A pro hráče je těžké se rychle přizpůsobit.

Po vašem prvním zápase jste prohlásil, že hráči jsou učenliví. O pár kol později jste naopak hovořil o přílišných stereotypech, které se ještě nepodařilo odstranit...

Za oběma tvrzeními si stojím. Chlapci jsou skutečně učenliví a postupem času začnou pokyny realizovat. Jenže všechno je otázka individualit a věku. U starších hráčů se návyky přece jen odstraňují složitěji než u mladíků, jako je třeba Tomáš Cihlář.

Ale přeškolovat čistokrevného kanonýra Faldynu na podhrotového hráče s defenzivními úkoly byl v jeho jednatřiceti letech dost odvážný tah...

Mělo to fungovat tak, že se bude prohazovat s Pavlem Simrem. Zpočátku to neklapalo. Jenže třeba na Bohemce jsem už viděl rapidní zlepšení.

Jaký typ hráče vám nejvíc při realizaci představ scházel?

Scházela především větší konkurence. Ta hráče daleko víc žene k abnormálnímu nasazení jak v trénincích, tak v zápasech.

Nebyla spíš až moc znát absence Kadlece v obraně?

Nevím. Já přišel v době, kdy byl zraněný. Každopádně jsem slyšel, že se jednalo o citelnou ztrátu.

...a odchod GebreSelassieho?

Určitě se jedná o talentovaného hráče, který dal logicky přednost angažmá ve Slavii. Na jeho místo do středu hřiště jsem ale dostal Svitáka, který je neméně kvalitní.

Jenže těch odchodů bude v zimě asi víc. Hostování končí devíti hráčům...

Se všemi jsem mluvil a mají zájem v Jihlavě pokračovat. Neříkám, že zůstanou všichni, ale většina ano.

Smlouva končí i gólmanovi Rzeszotovi. Na odchodu je také Macháček. Počítáte i s variantou, že budete muset najít novou jedničku?

Souhlasím s tím, že pokud by odešel Rzeszoto, museli bychom hledat náhradu. Oslovil jsem jednoho velmi kvalitního brankáře, který sem přijde na zkoušku.

Při zranění či karetním trestu Branislava Rzeszota dávali vaši tři předchůdci šanci Petru Tulisovi, který ale nijak neoslnil. Ke změně se ovšem nikdo z nich neodhodlal, až vy. Proč trvalo tak dlouho, aby se do branky dostal velezkušený Libor Macháček?

Gólman je specifický post. Musí cítit důvěru, kterou Petr určitě měl. Přišel ale pohárový zápas s Brnem, ve kterém hrubě chyboval, a když jsem viděl tu nevoli z tribun a vůbec jeho rozpoložení, udělal jsem změnu. S oběma jsem o tom mluvil. Ač je Libor trenér brankářů, udržoval se společně s ostatními. Tah nakonec úspěšně vyšel. Tři zápasy v řadě jsme neinkasovali, takže ke změně už nebyl důvod.

Po posledním zápase v Opavě jste hovořil o nutnosti posílit. Už máte kromě gólmana vytypované i další hráče?

Mám dvě výrazné posily ze slovenské ligy. Navíc se do přípravy zapojí dorostenci Šamánek s Hušbauerem. Pan Šmýd (sportovní manažer FC Vysočina - pozn. redakce) navíc jedná s dvojicí Brazilců.

To už tady jednou bylo...

Vím. Tehdy byla prý největším problémem jazyková bariéra. Já ale plynule hovořím portugalsky, takže fungovat bude.

Budete některé hráče testovat ještě před zimní pauzou?

Do konce listopadu budeme trénovat a hrát dva zápasy s týmy z nižších soutěží. V nich by se mělo objevit několik nových hráčů.

Pro vás asi konečně období, kdy už půjde jen o herní projev, ne o body...

Mám celou zimní přestávku na to, abych se s mužstvem ještě více sžil. Osm týdnů jsme hráli pod tlakem, o dobrý výsledek. Teď můžeme mnohé vypilovat.

Má Jihlava ještě na to, aby se mohla reálně zapojit do boje o postup?

Ve hře je pětačtyřicet bodů. Doma nás čekají největší adepti postupu - Hradec Králové, Příbram, Opava. Ale v současné době si dávám za cíl páté místo. Pokud bychom ho dosáhli, byl bych na konci sezony spokojený. Samozřejmě s tím, že bychom se v příštím ročníku posunuli zase o kus dál.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu