05.02.2008, Miroslav Fuks

FC Vysočina je reprezentantem celého kraje

FC Vysočina je reprezentantem celého krajePod pojmem FC Vysočina si dnes většina sportovních fanoušků či obyvatel regionu vybaví ambiciózní fotbalový klub, jeho na výsluní se složitě deroucí tým dospělých nebo architektonicky zajímavý stadión. Přitom možná největší pozornost si zaslouží jiný pohled na tento klub – na jeho mládežnickou základnu. Ta se dnes bezesporu řadí mezi nejlepší v Česku, což dokazuje pohled do tabulek či na soupisky českých mládežnických reprezentací.

 
Pod pojmem FC Vysočina si dnes většina sportovních fanoušků či obyvatel regionu vybaví ambiciózní fotbalový klub, jeho na výsluní se složitě deroucí tým dospělých nebo architektonicky zajímavý stadión. Přitom možná největší pozornost si zaslouží jiný pohled na tento klub – na jeho mládežnickou základnu. Ta se dnes bezesporu řadí mezi nejlepší v Česku, což dokazuje pohled do tabulek či na soupisky českých mládežnických reprezentací.

Fotbalové tabulky a statistiky skutečně hovoří naprosto jasně. FC Vysočina je jediným reprezentantem regionu v české fotbalové špičce. Vždyť druhým nejlepším dospělým týmem kraje je „B“ tým FC Vysočina, který nastupuje ve třetí nejvyšší soutěži MSFL. Obdobná situace pak panuje i v mládežnických kategoriích, kde má FC Vysočina zástupce ve všech nejvyšších ligách včetně elitní šestnáctičlenné I. ligy dorostu.

Stačí si uvědomit, že jediný rozdíl v obsazení soutěží při porovnání FC Vysočina se Spartou, Slávií, Brnem či Olomoucí je právě účinkování těchto slavných klubů v Gambrinus lize. Jihlava je při komplexním porovnání účasti mužstev českých soutěžích na stejné úrovni jako Baník Ostrava, Teplice, Mladá Boleslav nebo Slovácko. Z tohoto pohledu je na tom dokonce lépe než Bohemians, Hradec Králové, Liberec, Jablonec, Most a další kluby. Zajímavé zjištění dokládá tato tabulka.

Regionální fotbalové centrum

„Aktuální stav je především obrazem trpělivé a dlouhodobé spolupráce FC Vysočina s dalšími regionálními kluby. Společně sledujeme cíl v podobě vytvoření silného subjektu reprezentujícího celý kraj. Náš klub se tak stává místem koncentrace nejlepších mládežnických hráčů Vysočiny. Toto přirozené centrum tak zastupuje v nejvyšších českých soutěžích takřka dvacet tisíc v Kraji Vysočina registrovaných fotbalistů. Pokud bychom se však soustředili pouze na talenty z Jihlavy a okolí, tak v žádném případě nemůžeme dlouhodobě konkurovat velkým mládežnickým baštám,“ zdůraznil ředitel klubu Ing. Zdeněk Tulis, který je svojí prací na malém fotbalovém zázraku s názvem FC Vysočina výrazně podepsán.

„Mladí hráči k nám přicházejí skutečně ze všech koutů kraje. Chlapci ve věku od 12ti do 18ti let u nás v drtivé většině hostují a nacházejí v FC Vysočina ideální tréninkové podmínky, špičkové trenéry a hrají ty nejvyšší soutěže v české fotbalové hierarchii. Po určitém období zvažujeme jejich perspektivu směrem k I. či II. lize dospělých a poté případně jednáme s jejich mateřskými kluby o přestupu za nikoli nezajímavou částku. Pokud hráč v Jihlavě zůstane pouze na hostování, tak se po jeho skončení, většinou na konci dorosteneckého věku, vrací do svého oddílu jako mnohem kvalitnější fotbalista než kdyby v něm setrval. Na mateřské kluby nezapomínáme ani v případě přestupu hráče z FC Vysočina do nejlepších českých klubů. Tyto oddíly inkasují určitou část z celkové přestupní sumy,“ uvedl ředitel FC Vysočina.

Mládežnická ekonomika

Je jasným faktem, že kopaná na Vysočině nejspíš nikdy nebude ekonomicky schopna vytvořit kvalitní mužstvo z hráčů skoupených ze všech koutů republiky. I z tohoto důvodu klade vedení FC Vysočina dlouhodobě velký důraz na výchovu mládežnických fotbalistů, kteří dnes tvoří základ prvního týmu dospělých a v budoucnu by měli hrát klíčovou roli v dalších ambicích jihlavské kopané. V neposlední řadě jsou talentovaní hráči, kteří svými fotbalovými schopnosti přerostli rámec regionu, důležitým zdrojem příjmů klubu. „Již několik let po sobě nám právě přestupy našich kmenových hráčů do elitních českých oddílů umožňují sestavit vyrovnaný rozpočet a udržet fungování klubu na stávající poměrně vysoké úrovni. V ekonomických podmínkách tohoto regionu totiž není vůbec jednoduché naplnit roční klubový rozpočet pohybující se kolem 35 miliónů korun. Jen mládežnický úsek z toho ročně spolkne 7 miliónů, které jsou vynaloženy na dopravu, ubytování, trenéry, vybavení mužstev a řadu dalších položek. Dalších 6 miliónů korun si vyžádá provoz a údržba dvou sportovních areálů. Z pohledu účasti ve II. lize se bezesporu jedná o poměrně vysoká čísla, ovšem pokud budeme sledovat snahu etablovat se v nejvyšší soutěži, tak nutně musíme rozpočet FC Vysočina navýšit až k obratu 50 mil. Kč. Pevně věřím, že o tomto cíli přesvědčíme největší podnikatelské subjekty našeho regionu a dokážeme do klubu přivést strategické investory. K vysněnému účinkování v evropských pohárech nám mohou pomoci i finanční injekce ze zahraničí. Fotbal je přeci celosvětový fenomén a nejpopulárnější sport planety,“ odrývá smělé plány Zdeněk Tulis.

V současnosti v klubu působí 14 mládežnických mužstev ve věkových kategoriích od pěti do devatenácti let. Na základní škole Rošického již delší dobu na druhém stupni fungují sportovních třídy, na které navazuje sportovní centrum mládeže, které i hráčům dorostenecké kategorie vytváří kvalitní tréninkové podmínky. Celkově tato fotbalová továrna obnáší více než 300 chlapců, 31 trenérů či asistentů a 3 maséry. Z pohledu celého kraje se jedná o subjekt, který pečuje o největší množství chlapců.

Klub sdružující kraj

„Soustředěním perspektivních hráčů se bezesporu podílíme na procesu postupného sjednocování Vysočiny. Těžko totiž budeme hledat jiný subjekt, který stejně jako my reprezentuje celý region a sleduje cíle totožné se zájmy sportumilovné části obyvatel kraje. I oni snad cítí, že pouze v koncentrovaném postupu spočívá šance sportovních oddílů našeho regionu na účast v nejvyšší soutěži. Vždyť v současné době žádný klub z nejsledovanějších kolektivních sportů nestartuje mezi českou elitou a veřejnosti tak na Vysočině chybí možnost osobně sledovat špičkový fotbal, hokej či basketbal. Toto je jistě i důvod k zamyšlení pro politické představitele jednotlivých měst i kraje,“ upozorňuje Ing. Tulis a přidává fakta: „V uplynulých třech letech jsme během našich domácích zápasů provedli dva průzkumy. Ty ukázaly, že pouze necelých 60% návštěvníků zápasu dorazilo z jihlavského okresu. Zbylí fotbaloví fanoušci přijeli z ostatních oblastí našeho kraje či dokonce z ještě větší vzdálenosti.“

Z Vysočiny do reprezentace

Dlouholetá práce s mládeží začíná v FC Vysočina v posledních letech přinášet kýžené ovoce. Vedle stabilního působení v nejvyšších českých soutěžích nelze přehlédnout konkrétní úspěchy, které jihlavské týmy dosáhly. Straší dorostenci obsadily v uplynulé sezóny konečnou 7. příčku I. celostátní ligy, mladší dorostenci se v ročníku 2004/05 stali halový mistry republiky a nejčerstvější úspěch představuje triumf starších žáků na Nike Premier Cupu, který znamenal titul neoficiálních českých přeborníků a zároveň možnost reprezentovat Česko na květnovém Mistrovství Evropy.

Neméně významné jsou nominace nejlepších hráčů klubu do dorosteneckých a juniorských reprezentací Česka. Nálepkou „český mládežnický reprezentant“ se za posledních deset let může pochlubit velká plejáda odchovanců, z nichž mnozí úspěšně brázdí prvoligové trávníky nebo se dále rozvíjejí v jihlavských týmech: Gebre Selassie, Kopic, Vaculík, Šourek, Štohanzl, Cihlář, Hušbauer, Chlup, Kovařík, Rabušic, Šamánek, Peška, Štěpanovský, L.Procházka, Pikl, Tecl, Vydra, Kosak a další.

„Jsme přesvědčeni, že v otázce výchovy fotbalistů kráčíme po správné cestě, na jejímž konci bude stabilní působení dospělého týmu FC Vysočina prošpikovaného vlastními odchovanci v nejvyšší soutěži,“ uzavřel svůj komentář ředitel Tulis.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu