07.02.2008, MF DNES - Vysočina - DUŠAN KOREL

Boj o Brazílii? Šimon dal přednost lize

Boj o Brazílii? Šimon dal přednost lizePardubice, Jihlava - Na začátku února měl nastoupit do nového zaměstnání. A dál měl chytat jen v krajském přeboru. „Doma bych si neměl na co stěžovat,“ říká David Šimon. Nakonec však jaro prožije úplně jinak. Dvaatřicetiletý fotbalový gólman sice dlouho odolával vábení z Jihlavy, ale nakonec mu podlehl. Z FK AS Pardubice odešel na půlroční hostování do desátého týmu druhé nejvyšší soutěže.

 
„Zpočátku jsme neměl zájem, ale po prvním tréninku jsem názor změnil. Najednou se mi už nechtělo domů,“ říká zkušený gólman, který už okusil i první ligu a předloni získal mistrovský titul na Maltě.

Davide, s návratem do vyšších soutěží jste už opravdu nepočítal?

Měl jsem během zimy nějaké nabídky z druhé ligy, ale v Česku se mi moc nechtělo chytat. Spíše jsem preferoval zahraniční angžamá. Jenže když se pohybujete v krajském přeboru, je těžké sehnat něco v cizině.

Už jste si zachytal na Slovensku a na Maltě. Nyní se žádná nabídka ze zahraničí neobjevila?

S Maltou jsem pořád v kontaktu. Něco se objevilo i ze Slovenska, ale jen z druhé ligy. Nebylo to nic zajímavého. A měl jsem také nabídku z Běloruska, nebyla však finančně moc lákavá.

Nakonec jste odešel do Jihlavy. Čím vás zlákala?

S panem Tulisem (pozn. ředitel FC Vysočina Jihlava) jsem během ledna mluvil několikrát. Nejdříve jsem neměl zájem.

Proč?

Od února jsme si sehnal práci. Hraju futsal, což byl promě nový impuls. Dostal jsem se i do nároďáku. V Pardubicích mám zázemí. Navíc klub nyní přešel do Živanic k panu Novákovi (pozn. někdejší prezident ligové Bohdanče, kde Šimon chytal), na něhož rád vzpomínám. Domluvili jsme se na podmínkách, doma bych si opravdu vůbec na nic nestěžoval. Proto jsem Jihlavu odmítal. Nakonec mě ale pan Tulis s trenérem Markem přemluvili. A po prvním tréninku v Jihlavě se mi už nechtělo domů. Už jsem tam chtěl zůstat.

Rozhodl jste se až po prvním tréninku? Nebo vás něco zlomilo už dřív?

O peníze vůbec nešlo. Spíše jsem po prvním tréninku dostal zase chuť vrátit se do profesionálního fotbalu. A třeba se od léta objeví zase něco zajímavého. Buď další spolupráce s Jihlavou nebo nějaká jiná nabídka.

Jdete do Jihlavy jako brankářská jednička?

Petr Tulis je nyní zraněný, má problémy s kolenem. Ale už příští týden by měl zřejmě začít trénovat. Samozřejmě jsem nešel do Jihlavy s tím, že automaticky budu od prvního zápasu chytat. Musím pracovat a na každém tréninku nebo v každém přípravném utkání dokazovat, že bych se jedničkou mohl stát.

Ale určitě jste nešel do Jihlavy s tím, že jaro prosedíte na lavičce.

To každopádně ne (úsměv).

Kvůli druholigovému angažmá zase opustíte futsalovou branku v Nejzbachu Vysoké Mýto?

Budu muset. Hned na prvním tréninku se mě jihlavský trenér Marko ptal na futsal. To teď automaticky padá. Ale futsal jsem bral jako zpestření. Začal jsem chytat až na podzim. Když mi nyní přišla pozvánka na tréninkový kemp reprezentace, byl jsem hodně potěšen.

Jste i v širší nominaci na kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Brazílie. Nemrzí vás, že futsal musíte opustit?

Samozřejmě mrzí. Netvrdím, že bych byl nominován na kvalifikaci. I když třeba náhradníkem bych být mohl. Ale teď už se s tím nedá nic dělat. Musím se s tím smířit a soustedit se na výkony pro Jihlavu.

Bude vedení Jihlavy opravdu neoblomné? Vždyť Petr Vladyka kdysi dostal povolení od klubu a hrál futsal za Chrudim.

Jenže Petr tady měl jiné postavení. Navíc nevěřím tomu, že bych byl brankářskou jedničkou ve futsalové reprezentaci. Spíše bych byl trojka nebo čtyřka. Takže dám přednost možnosti chytat druhou fotbalovou ligu.

Šampionát v Brazílii se stejně koná až na podzim. V létě se ještě může leccos stát, v Jihlavě máte hostování jen do konce jara.

Přesně tak. Mám smlouvu do léta. Když nebude mít Jihlava dál o mě zájem, vrátím se na letní přípravu do Živanic. Pan Novák chce nyní postoupit a na divizi se mnou počítá, pokud bych neměl něco zajímavějšího. A v Živanicích by s futsalem nebyl problém.

***

David Šimon

32letý fotbalový brankář
Na jaře bude chytat za Jihlavu.
Do desátého týmu 2. ligy jde na půlroční hostování z FK AS Pardubice, kde na podzim hrál krajský přebor.
Odchovanec VCHZ Pardubice má na svém kontě dva prvoligové starty za Bohemians Praha, druhou ligu chytal v Lázních Bohdaneč, v Pardubicích a v Sokolově.
Je mistrem Malty s Birkirkarou (2005/06), v minulé sezoně působil na Slovensku v Rimavské Sobotě.
Chytá i 1. futsalovou ligu za Nejzbach Vysoké Mýto. Je v širší nominaci reprezentace na kvalifikaci o postup na mistrovství světa.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu