07.11.2002, Redakce

Co bude v zimě s fotbalem na Vysočině?

V sobotu 16. listopadu sehraje druholigová FC Vysočina Jihlava své poslední druholigové utkání a tím uzavře podzimní část fotbalové sezóny všech klubů na Vysočině.

 
Mnohé v této souvislosti napadne otázka, co bude s kopanou v našem kraji během fotbalu nepřejících zimních měsíců? Odpověď je jednoduchá. Malí i velcí fotbalisté na všech úrovních budou běhat po lesích a loukách, hrát zimní turnaje na sněhu a bahně, pracovat na fyzičce v posilovnách a tělocvičnách a ti nejmenší neopomenout účast na řadě halových turnajů. Mizivé procento hráčů poté bude mít to štěstí a bude jim za nemalé finance umožněno sehrání regulérních fotbalových zápasů na umělých travnatých površích v Brně, Hradci Králové či v Praze. Možná také v Liberci, Českých Budějovicích, Kolíně nebo ve Starém Městě.

Zde se jistě nabízí druhá otázka. To není v celém kraji Vysočina jediný vhodný umělý povrch umožňující zimní provozování kopané? Bohužel, není a tuto zimu již s určitostí nebude. Více než 10.000 fotbalistů z takřka 260ti klubů tak čekají více než čtyři měsíce na ledu a blátě. A to nepočítáme hráče neregistrované… Přitom svůj milovaný fotbal provozují v regionu, který by vzhledem ke svému nepříznivému klimatu “umělku” potřeboval ze všech českých krajů nevíce.

Může se fotbal v tomto kraji vůbec dále rozvíjet bez možnosti kvalitní přípravy i v zimních měsících? Jednoduše nemůže. Pokud chce náš region produkovat kvalitní hráče a tímto světově nejpopulárnějším sportem ve fotbalových měsících bavit široké vrstvy obyvatel, tak bude nucen mladým talentům nabídnout rozvoj jejich fotbalových schopností i v zimních měsících. Jinak nezabrání jejich hromadnému úprku do klubů mimo Vysočinu, které odpovídajícím tréninkovým zázemím disponují. Již dnes je fotbalová ztráta Vysočiny nad ostatními kraji zřetelně vidět a nadále se prohlubuje.

Jak z toho všeho ven a zajistit výstavbu umělých trav v našem kraji? Jediným východiskem je spolupráce všech zainteresovaných stran. Ekonomická náročnost realizace regulérního fotbalového umělého povrchu s nezbytným umělým osvětlením, která představuje investici ve výši 13 miliónů korun, totiž ani jinou cestu neumožňuje. Vysněná “umělka” tak může vyrůst pouze za přispění příslušných městských samospráv, podnikatelských subjektů, fotbalových a tělovýchovných svazů a pozadu by samozřejmě neměly zůstat ani vlastní kluby. Tolik potřebné finance lze získat i z řady vládních grantových programů. Umělá tráva by se ostatně mohla i jednou z rozvojových investic krajského zastupitelstva. Neexistuje totiž mnoho jiných způsobů, jak na jednom místě spojit obyvatele ze všech koutů regionu a posílit tak jejich sebevědomí, než prostřednictvím dlouhodobého zimního fotbalového turnaje na prvním umělém travnatém povrchu na Vysočině.

Buďme však optimističtí. Vytrvalá aktivita zástupců FC Vysočina i dalších klubů dává naději, že se umělé trávy brzy dočkáme. Třeba tomu tak bude již v příštím zimním období!

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu