05.05.2008, Miroslav Fuks

Prohlášení managementu FC VYSOČINA JIHLAVA, a.s.

Členové managementu akciové společnosti FC VYSOČINA JIHLAVA touto cestou projevují svůj odlišný názor vůči některým výrokům pana Julia Szaba, které byly uveřejněny v rozhovoru v Jihlavských listech v pátek 2. května 2008.

 
Pomineme-li podstatnou skutečnost, že pan Szabo dosud není se společností, potažmo s klubem, nijak smluvně či majetkově svázán a přesto, dle našeho názoru, necitlivě v den mistrovského utkání „odvolává“ na jaře nepochybně úspěšného kouče Karola Marka a vyhlašuje své další personální záměry, tak management společnosti, naše spolupracovníky, zaměstnance, trenéry a hráče rozladilo prohlášení „V Jihlavě se teď osm let ve fotbale v zásadě nic nedělo – to byla rovina!“. Každý, kdo se o jihlavský fotbal byť jen okrajově zajímá, musel během uvedeného osmiletého období zaregistrovat jeho výrazný rozvoj, který v kontextu dosavadní historie fotbalu v Kraji Vysočina nemá obdoby.

Akciová společnost FC Vysočina Jihlava byla právě před osmi lety, v březnu 2000, založena, když do ní byla vložena veškerá aktiva původního třetiligového klubu FC PSJ Jihlava. FC Vysočina zanedlouho postoupila do II. fotbalové ligy, čehož dosáhla jako vůbec první oddíl v Kraji Vysočina. Klub se od prvních sezón ve druhé nejvyšší fotbalové soutěži pohyboval na horních patrech tabulky. V ročníku 2003/04 na sebe FC Vysočina upozornila nečekaným postupem do semifinále Poháru ČMFS a sportovní senzací pak skončila sezóna 2004/05, kdy tým vybojoval postup do fotbalové Gambrinus ligy.

V prvoligové premiéře se klub přes nálepku naprostého outsidera neztratil a do samotného konce soutěže bojoval s mnohem ostřílenějšími a ekonomicky silnějšími kluby o zachování příslušnosti mezi elitou českého fotbalu. Skutečnost dynamického rozvoje FC Vysočina během uplynulých let nezměnily ani dva následují fotbalové ročníky ve II. lize, přestože v nich klub neúspěšně usiloval o návrat do nejvyšší soutěže. Podle našeho názoru mělo právě toto období po letech rozmachu přispět ke stabilizaci fotbalového týmu a zmobilizování dostupných zdrojů v celé společnosti.

Další nezpochybnitelný faktor koncepční a úspěšné činnosti klubu představují výsledky práce s mládeží za celé uplynulé desetiletí. Pohled do fotbalových tabulek jasně říká, že FC Vysočina náleží mezi nejlepší české fotbalové líhně a je jediným reprezentantem regionu Vysočina v českých špičkových fotbalových soutěžích mládeže. Vždyť druhým nejlepším fotbalovým týmem dospělých v kraji je juniorský tým FC Vysočina, hrající třetí nejvyšší soutěž MSFL. Totožná situace panuje i v mládežnických soutěžích, kde má FC Vysočina zástupce ve všech nejvyšších fotbalových ligách včetně elitní ligy dorostu. FC Vysočina má dnes své hráče v kádrech všech mládežnických fotbalových reprezentací České republiky.

Klub může být pyšný i na řadu uskutečněných investic. Připomeňme vybudování umělé travnaté plochy, obnovu tréninkových hřišť, dobudování zázemí pro hráče či postupnou rekonstrukci stadiónu, který nyní splňuje požadavky pro pořádání zápasů v nejvyšší fotbalové soutěži.

Vedení klubu spolu s akcionáři se postupně podařilo navýšit roční rozpočet z cca 12 milionů korun v roce 2000 na současných zhruba 35 milionů korun, čehož bylo dosaženo bez jakéhokoliv zadlužení. Na ekonomickém zabezpečení jednotlivých sezón se nepochybně podílí i zisky z prodeje hráčů, což je však u českých klubů zcela obvyklý a nutný jev.

FC Vysočina Jihlava je dnes stabilizovaným a perspektivním fotbalovým klubem, který má reálné předpoklady v blízké budoucnosti reprezentovat město Jihlava a celý Kraj Vysočina v nejvyšší fotbalové soutěži. Přesto je třeba jasně říci, že klub k dalšímu svému rozvoji a etablování mezi fotbalovou elitou nutně potřebuje zajistit trvalý a stabilní přísun finančních zdrojů. Věříme, že současná jednání akcionářů společnosti s panem Szabem další materiální i organizační impulzy k posunu ve vývoji společnosti a fotbalového klubu přinesou. V těchto chvílích však bude zejména záležet na všech akcionářích FC VYSOČINA JIHLAVA, a.s., jak při probíhajících jednáních skloubí své zájmy, dlouhodobou strategii a cíle společnosti s ekonomickým a investičním záměrem případného nového partnera.

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu