01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Nastoupili a hned zvítězili

Kdyby se byl někdo ze zakladatelů nové tělovýchovné jednoty v tehdejším závodě PAL Jihlava zeptal, proč to vlastně dělají, asi by mu zcela jednoznačně odpověděli: "Přece proto, že chceme hrát fotbal." Ale hrát fotbal je možné různě. Třeba jen rekreačně pro možnost se občas společně s kamarády a známými proběhnout na zdravém vzduchu ve svém volném čase. Záměr zakladatelů - palováků, byl však jiný. Chtěli hrát fotbal jako účastníci řádných fotbalových soutěží.

 
Proto se již po několika nesoutěžních utkáních s družstvy dalších jihlavských závodů přihlásilo mužstvo závodního klubu PAL Jihlava do II. třídy tehdejší Jihomoravské fotbalové župy.
Hned na podzim 1948, kdy se mužstvo PAL Jihlava stalo účastníkem soutěže, ukázalo, že fotbal hrát umí. Podzimní část totiž přesvědčivě vyhrálo. Protože se však současně změnil systém fotbalových soutěží na jaro - podzim, začínalo se na jaře 1949 znovu. PAL opět celý ročník vyhrál, takže počínaje rokem 1950 se stal účastníkem přeboru tehdy již nově zřízeného Jihlavského kraje. Také v této soutěži patřil k nejlepším a v jednotlivých ročnících obsazoval výhradně místa v první polovině tabulky. Dokonce v ročníku 1959 - 1960 - to se již opět hrálo systémem podzim - jaro - přebornickou soutěž vyhrál, ale protože došlo současně k územní reorganizaci, přešel jen do nového přeboru Jihomoravského kraje. I tam podávalo mužstvo - tehdy již TJ Spartak Jihlava - dobré výkony. Ale v ročníku 1965 - 66 přece jen došlo k poklesu výkonnosti a áčko Spartaku sestoupilo do I. A třídy. Po následujících sedm dlouhých let se pak vytrvale snažilo o zpětný postup do přeboru kraje. Většinou však bylo v tabulkách druhé a vybojovalo si jen pověst věčného korunního prince. Až v ročníku 1972 - 73 se to konečně povedlo - mužstvo opět postoupilo. V ročníku 1973 - 74 ukončilo nejvyšší krajskou soutěž jako druhé, ale na konci ročníku 1974 - 75 sestupovalo z 15. místa v tabulce opět do I. A třídy. To však bylo také naposled, protože hned v následujícím ročníku 1975 - 76 soutěž I. A třídy vyhrálo a už natrvalo zůstalo v přeboru kraje. Ono "natrvalo" pak platilo až do konce ročníku 1988 - 89, kdy fotbalisté Spartaku opět přebor Jihomoravského kraje opustili. Nikoliv však už směrem dolů, ale nahoru - do divize.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu