19.03.2003, Redakce

FC Vysočina není pouze profesionální II. liga

Je jasným faktem, že kopaná na Vysočině nejspíš nikdy nebude schopna vytvořit kvalitní mužstvo pouze z hráčů skoupených ze všech koutů republiky. Z tohoto důvodu klade vedení FC Vysočina již dlouhodobě velký důraz na výchovu fotbalistů z vlastních řad. Právě vlastní odchovanci by měli do budoucna hrát klíčovou roli v dalších ambicích jihlavské kopané. Z řad mládežnických mužstev by však neměli růst pouze hráči pro první mužstvo, ale i pro další oddíly Vysočiny. V neposlední řadě by se talentovaní hráči, kteří by svými fotbalovými schopnosti přerostli rámec regionu, mohli stát i důležitým zdrojem příjmů klubu. V čele mravenčí práce s fotbalovým potěrem stojí v FC Vysočina šéftrenér mládeže Lumír Fikes, kterého jsme požádali o rozhovor.

 
Co vlastně představuje pozice šéftrenéra mládeže?

Tato práce obnáší celou řadu úkolu. Od vyhledávání nových hráčů a kvalitních trenérů, přes organizování chodu mládežnických družstev až po stanovení tréninkové metodiky, aby příprava hráčů měla nejmodernější úroveň vycházející z aktuálních poznatků a trendů. Snažíme se mapovat mládežnická mužstva celého regionu a perspektivní hráče se nám daří získávat pro náš klub. V současnosti v našem klubu funguje 12 mládežnických mužstev ve všech věkových kategoriích, což dnes obnáší takřka 250 chlapců od 6 do 19ti let. Prakticky veškerá družstva v dnešní době nastupují v nejvyšších možných soutěžích svých věkových kategorií.

Máte vytvořeny sportovní třídy?

Na základní škole Rošického již delší dobu na druhém stupni fungují sportovních třídy, na stupni prvním pak kroužky sportovní přípravy. Na tyto sportovní třídy poté navazují sportovní centrum mládeže, které i hráčům dorostenecké kategorie vytvářejí kvalitní tréninkové podmínky. Péče o toto dorostenecké centrum je parketou pana Josefa Vrzáčka, který je zároveň trenérem prvního mužstva dorostu, který je letos na nejlepší cestě mezi nejlepších 16 klubů dorostenecké extraligy.

Jaké problémy stěžují práci FC Vysočina s mládeží?

Alfou a omegou naší práce je vytvoření co nejlepších tréninkových podmínek pro mládež. Bohužel, v klimatických podmínkách Vysočiny toho nejsme ani při nejlepší vůli schopní dosáhnout. Momentálně sice disponujeme třemi travnatými plochami, ty jsou však zejména od listopadu do března nedosažitelné a tak nám zbývá jedno a půl škvárového hřiště. I ta jsou však v zimním období často zcela nepoužitelná. Tento stav je tak při tréninkovém objemu našim mládežnických družstev naprosto nedostatečný.

Řešením může být jedině výstavba umělých travnatých povrchů, které by nejen našim mládežnickým družstvům umožnily kvalitní přípravu i v zimních měsících. Vždyť Vysočina je jediným regionem v republice, kde takový povrch chybí. A navíc, pokud nebudeme schopni nabídnou mladým talentům rozvoj jejich fotbalových schopností i v tomto období, tak nezabráníme jejich hromadnému úprku do klubů mimo Vysočinu, které odpovídajícím tréninkovým zázemím disponují. První umělá plocha třetí generace by měla vyrůst ještě letos v areálu Na Stoupách náklady 14 miliónů korun a o investici do ní budou v brzké době rozhodovat zastupitelé kraje a Města Jihlavy. Pro sportovní přípravu všech žáků ZŠ Rošického pak bude třeba upravit plochy v tělocvičně a za tribunou stadiónu.

Složitá je i naše situace v otázce travnatých ploch. Při jejich tréninkové vytíženosti, kdy většina týmů trénuje 4 x týdně, často dochází k poničení těchto hřišť a my jsme tak nuceni hrát mistrovská utkání na kvalitních travnatých plochách mimo Jihlavu v Lukách nad Jihlavou a Stonařově. Věřím, že se tuto situaci v brzké době podaří vyřešit v užší spolupráci se Sokolem Bedřichov.

Vidíte v řadách mládežnických mužstev klubu adepty prvoligových či dokonce reprezentačních dresů?

Mám možnost porovnávat s ostatními kluby a mohu říci, že v řadách našich mladých hráčů vidím opravdu množství šikovných fotbalistů s velkou perspektivou. Vše však může být ještě předčasné a konkrétní jména zatím opravdu neřeknu. Růst fotbalového talentu je poměrně složitý proces, který se jen z menší části odehrává na hřišti. Podstatná část výchovy budoucího špičkového fotbalisty se rodí z optimální spolupráce rodičů, školy, lékařů, trenérů jednotlivých družstev i všech, kteří se podílí na přípravě jakékoliv činnosti v klubu. Důslednost, pečlivost a trpělivost ve škole i na hřišti, spolu s přiměřenou skromností jsou vlastnosti, bez kterých nelze dosáhnout opakovaných vítězství. Snažíme se, aby jich zvlášť na úrovni dospělé kopané bylo co nejvíce. Naši příznivci, akcionáři klubu i celá sportovní veřejnost vysočiny si je za svoji dlouhodobou pomoc zaslouží.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu