20.05.2003, Redakce

V létě stadión FC Vysočina splní požadavky ČMFS

JIHLAVA – Druholigová fotbalová sezóně 2002/2003 pomalu, ale jistě spěje ke svému závěru. Právě v tento čas jsme si k rozhovoru pozvali ředitele a předsedu představenstva FC Vysočina Jihlava, a.s., Ing. Zdeňka Tulise. Hlavním tématem našeho rozhovoru však nebyl přímo druholigový fotbal, ale investice, které pro jihlavský fotbal v posledních měsících schválilo městské zastupitelstvo.

 
Nejvýznamnější položkou je investice v celkové výši 17 miliónů korun, která byla schválena na pravidelném zasedání v úterý 1. dubna. K čemu bude využita?

Tuto nemalou investici si vynutily striktní požadavky Českomoravského fotbalového svazu v rámci projektu Ligové stadióny do roku 2003. Ten klubům první a druhé ligy bez výjimek stanovuje širokou škálu podmínek a náležitostí, kterými musí stadióny těchto klubů disponovat od 1. července 2003. Na plnění těchto požadavků pracujeme prakticky nepřetržitě od našeho postupu do II. ligy v červnu 2000. Důležitý krok se v tomto směru podařilo učinit v dubnu loňského roku, kdy byla na našem stadiónu slavnostně otevřena nová provozní budova klubu. V čtyřposchoďovém objektu, která vyrostl zásluhou investice Statutárního Města Jihlava, vzniklo nezbytné prostředí pro fungování profesionálního klubu, pořádání ligových utkání a v neposlední řadě i zázemí a tribuna pro hosty, novináře, policii, rozhlas a delegáta ČMFS. Mimo tento objekt se podařilo dokončit opravu veřejných toalet pod časomírou a především byly opraveny prostory obou pater staré budovy zejména pak kabiny pro domácí a hosty v souladu s požadavky ČMFS. V neposlední řadě se podařilo opravit fasádu a vyměnit okna, dveře či parapety staré budovy. Za budovami došlo k velké opravě obslužné komunikace a parkovacích míst včetně odvodnění.

Aktuálně schválená investice města bude ke splnění zbývajících svazových požadavků sloužit ve výši 8 mil. Kč. Na 16 míst budou zvětšeny lavičky náhradníků, stávající krytá tribuna bude osazena tisíci předpisovými sedadly a především pak dojde k rozšíření stávající travnaté plocha na požadovaný rozměr 115 x 76 m. Tento rozměr již zahrnuje bezpečnostní vzdálenost mezi reklamními panely a hrací plochou, která bude mít výměru 105 x 68 m. Tento prostor musí být volný bez překážek a výškových stupňů, to vše si celkově vyžádá 2,5 mil. Kč.

Bohužel, tomuto požadavku nejsme schopni vyhovět bez zásahu do stávající škvárové atletické dráhy. Ta tak počtem běžeckých drah přestane splňovat atletické požadavky na pořádání závodů. V rámci městem schválené investici je tak pamatováno i na výstavbu nové dráhy v rámci areálu Na Stoupách, na což bude třeba zhruba 5,5 miliónů korun. Zde bude demontována chátrající ocelová konstrukce nedostavěné tribuny, čímž vznikne prostor k posunutí fotbalového hřiště, kolem kterého bude následně vybudována šestidráhová škvárová dráha s osmidráhovou cílovou rovinkou a veškeré sektory pro atletické disciplíny.

Jak bude naloženo se zbývající částkou?

Devět miliónů korun ze schválené částky je určeno na výstavbu vůbec prvního umělého travnatého povrchu v našem kraji, který umožňuje pořádání fotbalových zápasů. Vytoužený umělý povrch třetí generace vyroste spolu s umělým osvětlením na místě dnešního škvárového hřiště v areálu Na Stoupách. Podmínkou k zahájení prací momentálně je schválení částky ve výši 7 mil. Kč ze strany krajského zastupitelstva, ke kterému by snad mělo dojit v polovině června letošního roku. Půjde tak o vůbec první projekt společně financovaný Městem Jihlava a Krajem Vysočina. Předpokládáme, že zbrusu nové hřiště by fotbalistům celého regionu mohlo sloužit již v září letošního roku. Všichni věříme, že se zásluhou této plochy v zimě konečně dočkáme dobrých tréninkových podmínek bez ohledu na rozmary počasí a bude na ní možné pořádat nejrůznější zimní turnaje a přípravná utkání fotbalistů všech generací.

V úterý 13. května schválilo městské zastupitelstvo další dva milióny korun ve prospěch FC Vysočina…

Tato částka je reakcí na další rozvoj našeho klubu v oblasti výchovy mládeže. Přibylo profesionálních trenérů mládeže a zejména oproti období zhruba před čtyřmi roky takřka dvojnásobně narostla naše mládežnická základna. Zvýšené náklady navíc přinesl postup našeho juniorského “B” mužstva, které ještě v roce 2000 hrálo I.B třídu, až do divize a rozpočet klubu zatíží i letošní vkročení našeho dorostu mezi nejlepších šestnáct mužstev ČR – do dorostenecké extraligy. Připočteme-li k tomu inflaci a nárůsty energií, tak docházíme k nezvratnému zjištění, že pokud chceme zachovat stávající úroveň naší práce, tak musíme nezbytně navýšit rozpočet.

Obrátili jsme se proto na akcionáře klubu, kterými jsou Město Jihlava, stavební společnost PSJ holding a Pivovar JEŽEK, s žádosti o navýšení jejich podílu na rozpočtu klubu ze stávajících 8 mil. Kč ročně na celkových 12 miliónů korun. Jak PSJ holding, tak Pivovar JEŽEK na tento krok slyší, své ano tomuto záměru dalo i městské zastupitelstvo právě v podobě schválených 2 mil. Kč. Znamená to, že Město Jihlava se nyní podílí na financování klubu ve výši 6 mil. Kč ročně, což představuje 30% jeho rozpočtu.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu