25.11.2008, Jihlavské listy - David Kratochvíl

Tulis: Novela zákona donutí kluby šetřit!

Tulis: Novela zákona donutí kluby šetřit!Fotbalový FC Vysočina vytáhne v současné době ze své pokladny přibližně 15 milionů korun ročně (zhruba 40 procent z celkového rozpočtu - pozn. aut.), aby vyplatil hráče a trenéry dvou dospělých týmů. Za dva roky to může být i o více než pět milionů více. Může za to chystaná novela zákona, podle níž se mají sportovci stát zaměstnanci klubů.

 
 Ředitele klubu Zdeňka Tulise jsme se proto v aktuálním rozhovoru zeptali, jestli už se vedení druholigového celku tímto návrhem zákona a jeho konkrétními dopady zabývalo.

"Touto myšlenkou jsem se zabýval už v roce 2000, kdy byla zakládána akciová společnost FC Vysočina Jihlava. Už tehdy jsem si uvědomoval, že tato československá specialita nemůže mít dlouhého trvání a že se budeme muset dříve či později přizpůsobit zvyklostem v ostatních zemích a pravidlům pracovního trhu EU. I proto by se měli naši zákonodárci poučit od modelu, který funguje například v Německu a okopírovat ho."

Nebojíte se, že pokud zákon vejde v platnost, nastane odliv hráčů do zahraničí?

"I v ostatních profesích platí, že se v zahraničí uplatní pouze kvalita. Hráči, kteří kvalitu pro bohaté soutěže lákající na vysoké výdělky nebudou mít, zůstanou v Česku. Stejně tomu však je i v současné době."

Jsou kluby v Česku schopné reagovat na novelu zákona tím, že odpovídajícím způsobem navýší svůj rozpočet nebo se spíše vydají cestou rozsáhlých úsporných opatření?

"Lze předpokládat, že drtivá většina českých klubů nebude schopná své rozpočty navýšit a bude tak nutné hledat úspory v jednotlivých klubech. Hráči budou muset zvážit, zda jsou připraveni akceptovat snížení příjmů."

Jak se úprava zákona může promítnout v české druhé lize?

"Osobně si myslím, že podobně jako v jiných srovnatelných zemích - Rakousko, Švýcarsko, Švédsko, Dánsko a další, budou ve II. lize převažovat kluby s poloprofesionálními hráči."

Můžete být konkrétnější?

"Pro poloprofesionální hráče bude ekonomicky výhodnější pracovat a poté 1 x denně v podvečer trénovat, než se spokojit s nízkým příjmem. Předpokládám, že jen zhruba pět týmů II. ligy bude schopných udržet plně profesionální kádry hráčů. Není dokonce vyloučeno, že poloprofesionálové budou působit i v I. lize."

Není poloprofesionální smlouva pro některé hráče v druholigových týmech stejně už jen otázkou času?

V současné době ve II. lize působí kluby, v nichž pro hráče přestává být ekonomicky zajímavé věnovat se výhradně fotbalu, neboť by stejných či spíše vyšších příjmů dosáhli v běžných profesích. Navíc by tím získali lepší sociální zabezpečení, než jako osoby samostatně výdělečně činné.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu