12.09.2003, Redakce

Křeček: “Chci zvýšit prestiž sportovních tříd FC Vysočina”

JIHLAVA – V létě nastoupila do mládežnického úseku FC Vysočina nová tvář. Na místo vedoucího trenéra sportovních tříd při ZŠ E. Rošického v Jihlavě byl jmenován Mgr. Aleš Křeček.

 
Můžete se nám na úvod blíže představit?

Narodil jsem se 26. prosince 1971 v Třebíči. Jsem absolventem Pedagogické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, oboru tělesná výchova a občanská výchova. Od roku 1999 jsem držitelem Profesionální licence UEFA.

Jako hráč jsem to dotáhl nejdál do divize v FC Slávia Třebíč. Dvě zranění však způsobila, že jsem velmi brzy začal s trénováním. Začal jsem již v 21 letech s mládeží v Brně. Později jsem působil jako hrající trenér mužů v 1.A třídě v SKP Třebíč a půlroku jsem trénoval divizní muže třebíčské Slávie. V roce 1996 jsem jako trenér přešel do třebíčského BOPA, kde jsem založil sportovní třídy a tři roky působil u žáků. V roce 2000 se nám však pro Třebíč podařilo získat Sportovní centra mládeže, kde jsem vzápětí nastoupil jako vedoucí.

Mimo jiné jsem zakladatelem a od roku 1998 ředitelem Fotbalové školy Třebíč, která se stará o přípravu nejmenší věkové kategorie 5 - 10 let.

Jak vedla vaše cesta do Vysočiny?

Již delší dobu komunikuji s Ing. Tulisem a bavíme se o naší spolupráci. Letošní léto se pak ukázalo být vhodnou dobou změnit mé působiště. Už jsem byl v Třebíči dlouho.

V jakém stavu jste po svém příchodu jihlavské “sportovky” nalezl?

Lze říci, že v dobrém. Jediný problém vidím v kvalitativním naplnění zejména 9. třídy, kde je momentálně několik chlapců, kteří již nemají ambice prosadit se ve vrcholovém fotbale. Tento jev však šlo očekávat, je spojený s každou nově založenou sportovní třídou, která nemá tradici. Nyní již tyto problémy nepociťujeme, rodiče i chlapci mají o místa ve sportovce zájem a my si můžeme vybírat ty nejlepší. Mimo tyto třídy máme momentálně jen asi 5% mladých fotbalistů.

S jakými cíly jste nastoupil?

Chci v Jihlavě vytvořit prestižní sportovní třídy, ve kterých se budou shromažďovat ti nejtalentovanější fotbalisté regionu. Rodiče si musí uvědomit, že sportovní třída je tou nejlepší variantou pro ideální fotbalový rozvoj jejich syna a že zároveň vůbec neomezuje jeho školní povinnosti. Ty musí i nadále být na prvním místě.

Vedle zkvalitnění tréninkového procesu bych též chtěl pořádat doplňkové turnaje sportovních tříd z celé republiky. Stávající úroveň naší skupiny žákovské ligy totiž není ideální a hráčům tak schází častější konfrontace se špičkou. Snad tuto situaci vylepší plánovaná reorganizace a s ní vznik celomoravské žákovské ligy.

Co se oproti předchozím školním rokům po vašem nástupu změnilo?

Objem dopolední sportovní přípravy se nám podařilo navýšit z předchozích pěti hodin na sedm. Dvě tvoří tělesná výchova dle osnov s ohledem na talentované žáky, další dvě hodiny představují tréninkové jednotky v hale nebo travnatém hřišti FC Vysočina, jedna hodina obnáší regeneraci v bazénu a zbývající dvě hodiny se věnujeme kondici. Tím mám na mysli rozvoj pohybových schopností s důrazem na rychlostně koordinační schopnosti a speciální posilování, dále aerobik a kompenzační cvičení, zdravotní tělocvik, strečink a posilování.

Chtěl bych ocenit jedinečné umístění ZŠ E. Rošického v těsném sousedství našeho areálu. Tímto nám odpadají časy na přesun. To nám mohou mnohé sportovky jen tiše závidět. Zároveň jsem rád, že máme pravidelně k dispozici specialistku na kompenzační cvičení a aerobik slečnu Přibylovou. Tím trenérům vzniká více prostoru pro vlastní fotbalovou část.

Jak velký je objem natrénovaných hodin u člena a nečlena sportovní třídy?

Představuje minimálně rozdíl 100 hodin za rok. Tedy číslo, které má na sportovní rozvoj hráče velký vliv. Zkušenosti ukazují, že tento rozdíl se mezi hráči za relativně krátký čas projeví.

Jaké výhody pro mladé hráče sportovní třída znamená?

Zejména to je větší objem sportovní přípravy, který je v tomto věku nutný k optimálnímu rozvoji dovednostního a schopnostního potenciálu mladých hráčů. Dopolední hodiny navíc umožňují trénink na kvalitních travnatých plochách v čase, kdy bývají hřiště volná. V neposlední řadě probíhají odpolední tréninky ihned po vyučování, což po skončení tréninkové jednotky znamená relativně více odpoledního času pro studium.

Spojení se školou navíc přináší ideální a jednoduchou komunikaci trojúhelníku rodič - škola - klub (trenér). Zároveň nebývá problém s uvolňováním žáků na turnaje, utkání či soustředění. Na místě je určitě poděkování řediteli školy panu Františku Svobodovi, který je zárukou dlouhodobě se rozvíjející spolupráce. Osobně se budu snažit o ještě větší provázanost školy a FC Vysočina.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu