16.06.2009, Miroslav Fuks

Kučera: "Konečná příčka neodpovídá možnostem týmu“

Kučera: ”Konečná příčka neodpovídá možnostem týmu“Starší dorostenci dopsali příběh dalšího extraligového ročníku a na jeho konci byl opět úspěch v podobě udržení mezi českou mládežnickou elitou. Kouče Romana Kučeru jsme proto požádali o zhodnocení jarní části. Na úvod nás však zajímalo, na co se s týmem soustředil v zimní přestávce?

 
Na podzim jsme měli problémy v obranná fázi, kde nás trápil post levého obránce a rezervy byly v kompaktnosti, sehranosti a zejména v komunikaci celého týmu při plnění defenzivních úkolů. Proto jsme se v zimě zaměřili na zdokonalení obranné činnosti celého mužstva a zvládnutí prvků zónové obrany. Do obrany se po zimním odchodu Machálka podařilo získat na hostování Ondřeje Bustu z Moravských Budějovic a hru obrany velmi výrazně oživil Jiří Fadrný, který byl přeřazen z „B“ dorostu.

Dále byla zimní příprava zaměřena na zvýšení odolnosti hráčů při osobních soubojích. Většina mužstva totiž byla nadprůměrně technicky vybavena, ale dělalo nám značné problémy důrazné a tvrdé napadání ze strany soupeře.

Nutno dodat, že jak na podzim, tak i v jarní části, jsme se potýkali s efektivitou proměňování našich příležitostí. Na vstřelenou branku jsme si většinou vytvořili 3 - 5 šancí. I proto je naše konečné skóre pasivní o 6 gólů.

Závěr zimní přípravy a vstup do jara se však vůbec nevydařil...

To je pravda. Asi tři týdny před soutěží kabinu postihla rozsáhlá chřipková epidemie a hráči se museli vyrovnávat s následky streptokokového viru. Důsledkem toho bylo, že jsme neodjeli na herní soustředění do Třebíče a museli jsme odříct i generálku před soutěží s Mladou Boleslaví, když týden před zahájením soutěže bylo z kádru „A“ dorostu použitelných sedm hráčů.

I proto se nám vstup do jarní části soutěže vůbec nepovedl. V prvních pěti jarních kolech jsme bodovali pouze jednou a to za remízu v domácím utkání s Plzní. Projevily se kondiční problémy, kdy jsme po výborných prvních poločasech nezvládli druhé poločasy. Navíc jsme několikrát inkasovali velké množství laciných branek, což se podepsalo i na psychice hráčů. Navíc nás příliš nepodrželi ani brankáři.

Co tým z této krize dostalo?

Mezi mistrovskými zápasy jsme tvrdě pracovali na znovuzískání nemocemi oslabené fyzické kondice a zejména na taktice v obranné činnosti. Klíčovým a vlastně zlomovým bylo dohrávané domácí utkání s Baníkem Ostrava, který jsme dokázali i díky excelentnímu výkonu a třem gólům Tecla vyhrát 3:1. Vítězství mužstvo pozitivně nastartovalo, začali jsme si věřit a k dosavadním čtyřem jarním bodům jsme do konce soutěže dokázali připsat dalších 16 bodů.


Jak tedy skončenou sezónu hodnotíte?

Lze říct, že po pětadvacátém kole bylo mužstvo prakticky zachráněné. Z tohoto pohledu lze tedy právě skončenou sezónu hodnotit jako vcelku úspěšnou, na druhou stranu je nutno vidět značné rezervy zejména v individuálním přístupu hráčů. Na mysli mám především dorazový ročník 1990, kde mi scházela větší schopnost a vůle porvat se s nepříznivým vývojem utkání a obětovat se pro týmovou taktiku. Bez těchto vlastností se těžko v dospělém fotbale prosadí.

Musím říci, že celková 9. příčka zcela objektivně neodpovídá možnostem týmu. Větší spokojenost by určitě byla s umístněním kolem 6. - 7. místa, bohužel výše uvedené aspekty to neumožnily. Těšit nás může skutečnost, že jsme se v žádném utkání nesnížili k unfair zákrokům, za celou sezónu jsme měli pouze jednoho vyloučeného (Pražák po dvou ŽK) a i v zápasech, které jsme prohráli, jsme se snažili produkovat technický, dynamický a kombinační fotbal. A to je v mládežnickém fotbale prioritou.

Na místě je určitě též hodnocení jednotlivců...

Obrovským překvapením a příslibem pro nás byly výkony Fadrného (r. 92), který se svou herní variabilitou stal pilířem obranné řady. Vynikajícím způsobem se zejména v jarní části prezentoval Tecl, jenž svými osmi góly velmi podstatně napomohl k vzestupu. Navíc jeho přístup i vystupování na hřišti i v kabině bylo příkladné a pro ostatní hráče strhující. Velmi solidní výkony na postu stopera podával Busta (r. 91), který se dokázal vypořádat s handicapem rozdílu soutěží a byl oporou. Stabilními a vyrovnanými výkony se prezentovali Bambula a Tomáš Kučera. Ten, ač ofenzivně laděný, dokázal přijmout důležitou roli v defenzivě a navíc v jarní části soutěže nastřílel po Teclovi nejvíce gólů – 6. Střídavě výborné výkony podávali Zdeněk Kučera, Kopic, Pikl a Leligdon. Jejich výkony byly ovlivněny právě typem soupeře, přičemž horší to bylo vždy proti důraznému a agresivnímu soupeři. Naopak zklamáním byly výkony Šandery, Dobrovolného a v jarní části i Pražáka.

Jaká je perspektiva mužstva pro další extraligový ročník?

Páteří nového týmu by měli být Fadrný (92), J.Procházka, T. Kučera a Busta (všichni r. 91). Další hráči Vacek a Štěpán (r. 91) a Kosak (r. 92), kteří již dostali šanci hrát nejvyšší dorosteneckou soutěž, by se mohli stát hráči základní sestavy. Musí však svůj poctivý přístup k přípravě přenést i do utkání a vydat ze sebe vše.


 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu