24.12.2009, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2002/03

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2002/03Do třetího ročníku ve II. lize FC Vysočina vstupoval s výraznými posilami. Alespoň z dnešního pohledu lze takto usuzovat. Z Brna v létě přišel zkušený obránce či defenzivní záložní Baštař a vedení klubu se na hostování ze Sigmy Olomouc domluvilo s Ryškou, který v Jihlavě působil i v předchozích sezónách. To však nebylo vše.

 

Konkurenci v útoku zvedl štírek Gottwald a na hostování s přestupovou opcí přišli záložníci Pacholík (Třebíč) a Vladyka (Blšany). Odchody nebyly citelné – hostování skončila Jiráskovi, Černochovi a též Bouškovi, jehož po celou dobu působení v Jihlavě provázely zdravotní problémy a tudíž vedení FC Vysočina nevyužilo opce na jeho přestup. Čas nešlo zastavit a tak na hostování do tehdy divizní Čáslavi odešel velezkušený Hekerle.
Ambiciózní tým, v němž se jasně rýsovaly základy mančaftu, který o dva roky později vybojoval historický postup do Gambrinus ligy, do podzimu vstoupil dobře. Doma smetl Pardubice i Opavu (Švancara si vysloužil červenou kartu) a tak vedení tolik nevadila mezi tyto zápasy vklíněná porážka na „béčku“ Sigmy. Jenže problémy FCV na hřištích soupeřů pokračovaly. Tým prohrál v Kunovicích, Prostějově i ve Vítkovicích, navíc doma jen remizoval s Mostem a ještě hůře si vedl s Xaverovem (3:5). Krizi nezbránily ani zářijové příchody levého beka Kotryse (hostování v Bohemians – výměna za Hošťálka) a gólmana Vorla ze Sparty Krč. „Vorlův příchod by měl v našem prvním mužstvu zvýšit konkurenci na postu brankáře. Společně s Jiřím Bartošem by se měl svést souboj o místo jedničky. Vorel by pro nás mohl být do budoucna řešením citlivého postu brankáře,“ uvedl ředitel Tulis.


Po 9. kole byl tým na dosud nepoznaném 14. místě tabulky, což management klubu vedlo k ráznému řešení – 29.9. byl odvolán kouč Miloslav Machálek a druhý den byl na tento post jmenován Roman Pivarník. „Očekávám, že nový trenér do mužstva přinese nové podněty a že hráčům předá bohaté zkušenosti ze své úspěšné fotbalové kariéry. V první řadě však věříme, že pan Pivarník mužstvo vyvede ze stávající krize. Na pozici asistenta zůstane pan Kolečko, čímž chceme zajistit kontinuitu ve vedení mužstva,“ sdělil tehdy Zdeněk Tulis.
Léčba novým koučem neuvěřitelně zabrala. Bývalý hráč Olomouce a Rapidu Vídeň své jihlavské působení odstartoval výhrou nad Plzní a poté vydoloval tři body i z Mladé Boleslavi. Série bez porážky týmu vydržela až do konce podzimu. Jihlava přezimovala na 6. místě tabulky se ziskem 24. bodů. „Skutečnost výrazně předčila má očekávání. Při pohledu na těžké rozlosování jsem nevěřil, že dosáhneme na takovou bodovou sérii. Na druhou stranu je možné říci, že se mužstvo s mým příchodem herně zvedlo a tyto body získalo zcela po zásluze,“ řekl na konci podzimu Pivarník.
Zima se samozřejmě neobešla bez kádrových změn. Největší bombou byl přestup ofenzivního záložníka či útočníka Šebka do Hradce Králové „Šebek, který v Jihlavě odehrál takřka 5 sezón, po první lize toužil. Hradec splnil naše i jeho podmínky a my jsme v daných fotbalově tržních podmínkách nemohli přestupu říci ne,” řekl tehdy Tulis. Tým opustilo i trio zkušených hráčů – Ryška, J.Bartoš a Gottwald. Naopak se z hostování v Bohemians vrátil Hošťálek a na hostování z Hradce Králové přišel zkušený stoper Juračka.
V zimní přípravě se Vysočině nebývale dařilo. S přehledem porážela druholigové soky a zvítězila i na půdě Rapidu Vídeň a Interu Bratislava! Dobrou formu si tým přenesl i do startu jara, čímž po výhrách v Pardubicích a nad Olomoucí B prodloužil sérii bez porážky na 9 zápasů. Už v těchto zápasech však Vysočinu trápila rozsáhlá marodka. Ta se přenesla i do zbytku jara, v němž kouč Pivarník v sestavě často musel improvizovat. Výsledkem byly těsné prohry, domácí neúspěchy a pouhých 14 bodů ze třinácti zbývajících duelů ročníku 2002/03. Konečné 7. místo se čtyřbodovou ztrátou na 3. pozici však rozhodně nebylo zklamáním. „Při mém nástupu mi klub jako cíl stanovil umístění v horní polovině tabulky, což jsme splnili. S menšími výhradami jsem spokojen i s našim bodovým ziskem. Po stránce herní mohu být spokojen pouze s výkony venku, kde náš bodový zisk mohl být při lepší koncovce ještě lepší. Doma jsme bohužel herně příliš nepřesvědčili,“ zhodnotil jaro kouč Pivarník.

Ročník v kostce

Majetková struktura a vedení klubu:

-

Stadión a tréninkové plochy:

-

Trenéři „A“ týmu:

do 29.9.2002: Miloslav Machálek, asistent Josef Kolečko

od 30.9.2002: Roman Pivarník, asistent Josef Kolečko

Ligové výsledky a statistiky:

ZDE

- Vysočina do ročníku špatně vstoupila, což po porážce v 9. kole ve Vítkovicích vedlo k odvolání kouče Machálka, kterého nahradil Pivarník. Následovalo 9 zápasů bez porážky a poté nepřesvědčivé výkony na jaře. Výsledkem byla konečná 7. příčka se čtyřbodovou ztrátou na 3. pozici.

- začal se tvořit tým, který byl později u největších úspěchů v historii klubu

- Pohár ČMFS: vyřazení už ve 2. kole v Dolních Kounicích

Nejčastější sestava:

Vorel - P.Bartoš, Šourek, Kadlec, Kotrys - Veselý, Večeřa, Vladyka, Baštař, Pacholík - Kaplan

Průměrná domácí návštěvnost:

1250 diváků

Soupiska „A“ týmu

ZDE

Změny v kádru „A“ týmu:

Podzim:

Příchody: Vorel (hostování Sparta Krč), Kotrys (hostování Bohemians), Baštař (přestup SA Brno), Ryška (hostování Olomouc), Gottwald (volný hráč), Vladyka (hostování Blšany), Pacholík (hostování Třebíč), Frolda (z "B" mužstva)

Odchody: Hošťálek (hostování Bohemians), Jirásek (konec host. z Blšan), Černoch (konec host. ze Sokolu Vrážná), Boušek (konec host. FC Synot), Tržil a Hekerle (hostování Čáslav), Vácha, Maňhal a Zimčík (přeřazeni do "B" mužstva)

Jaro:

Příchody: Juračka (hostování Hradec Králové), Hošťálek (konec hostování Bohemians), Vladyka (přestup Blšany), Pacholík (přestup HFK Třebíč), Vorel (hostování Sparta Krč), Kotrys (prodlouženo hostování z Bohemians), Zimčík a Brabec (přeřazeni z "B" mužstva)

Odchody: Šebek (přestup Hradec Králové), Ryška (ukončeno hostování z Olomouce), Frolda (hostování HFK Třebíč), Gottwald (hostování Dolní Kounice), J.Bartoš (přestup Znojmo)

„B“ tým dospělých

premiérová sezóna v divizi skončila 7. místem

Mládežnické týmy

starší dorost: konečně přišel postup do extraligy! Tým postoupil bez větších problémů z 3. příčky za béčky Brna a Ostravy

Horní řada zleva: Malínek, Šebek, Frolda, Veselý, Vaculík, P. Bartoš, Pacholík. Prostřední řada zleva: Slavík, Kaplan, Hošťálek, Kadlec, Šourek, Bratršovský, Vladyka, masér Kopečný. Dolní řada zleva: J. Bartoš, Ryška, Gottwald, trenér Machálek, ředitel Ing. Tulis, asistent Kolečko, Večeřa, Baštař, Bílek.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu