13.06.2010, MF DNES-Vysočina - Eva Streichsbierová, Jan Salichov

Jaro se dalo odehrát bez jediné porážky, tvrdí jihlavský kapitán Dort

Jaro se dalo odehrát bez jediné porážky, tvrdí jihlavský kapitán DortZnáme ho jako velkého milovníka rybaření. A tak nebylo překvapením, když fotbalista Filip Dort svůj telefon zvedl právě u vody. "Jo, zrovna tady sedím," usmál se zkušený záložník, který tráví začátek dovolené na Orlíku. "Jsem tu už třetí den. Ale nerušíte, protože stejně neberou," pokračoval v žertovném tónu. Takže žádné extra úlovky? "No jo, do teď jsem nechytil nic, co by stálo za řeč (zklamaně)."

 

To hodnocení prvního půlroku v Jihlavě bude asi veselejší, ne?
Já bych to hodnotil tak na půl. Protože i když v zimě přišlo asi osm nových hráčů, vedení si před sezonou dalo za cíl postup. Což se ale nesplnilo. Přitom Jihlava na první ligu čeká čtyři roky. Takže to je na celém hodnocení taková kaňka.

Jenže tu jste asi ovlivnit nemohl, k týmu jste se připojil až v lednu. Nebo se na jaře ještě dalo reálně o postup poprat?
Myslím, že ne, protože bodový rozdíl byl tak velký, že to by musela být opravdu velikánská náhoda, aby Hradec nebo Ústí zaváhaly. Ústí vůbec, to bylo skoro postupující už po podzimu. A bylo nereálné, aby Hradec všechno prohrával. Takže osobně jsem s tím nepočítal.

Dobrá, tak se zeptám ještě jednou – jak byste zhodnotil jarní vystoupení FC Vysočina?
Myslím, že jsme se na něj připravili docela dobře. V bilanci jara jsme skončili mezi prvními dvěmi. To nám dává naději i do další sezony. Ale musíme tak hrát celou dobu, nejen půlku.

Kromě týmu se dařilo také vám osobně, ve dvanácti zápasech jste vstřelil šest branek. S tím panuje spokojenost?
Možná první tři čtyři zápasy to ještě nebylo ono. Nehrál jsem moc dobře. Pak si to ale sedlo. V základní sestavě bylo hodně nových hráčů. Víc než půlka. A asi to tedy chtělo svůj čas.

Což ostatně ukázala i příprava, ve které se vám příliš nedařilo. V lize to pak ale bylo o něčem jiném...
Je otázkou, jestli se to dalo vyladit už během zimní přestávky. Nevím. Ale výsledky v mistrácích byly skutečně dobré. Škoda prvního zápasu se Zlínem, kdy byl podle mého názoru neregulérní terén. Trávník byl hodně zmrzlý. Na druhou stranu byly ty podmínky pro oba týmy stejné a my jsme prohráli. Přitom se dalo celé jaro klidně odehrát bez jediné porážky.

Vy jste vůbec poprvé v kariéře nosil kapitánskou pásku. Cítil jste na svou osobu větší tlak?
Ani ne. Já tlak cítím, aniž bych byl kapitán. Přišel jsem z prvoligového mužstva, mám nějaké zápasy v lize odehrané, a už to je tlak. Protože když jdete o soutěž níž, musíte se nějakým způsobem prosadit, abyste byl pro mužstvo přínosem. Takže samotné roli kapitána už nepřikládám příliš velkou váhu.

Říká se, že kapitán je prodloužená ruka trenéra. Že se stará o pořádek v kabině. Při vaší jarní jízdě ale asi k vážnějším konfliktům nedošlo, že?
Na jaře jsme skutečně nic závažného neřešili. Žádný větší problém nebyl. A doufám, že to tak půjde i dál a vše zůstane při starém.

V posezonním hodnocení trenér Urban uvedl, že i když jste osobnost týmu, stále máte ve svém výkonu rezervy. Cítíte to podobně?
Do každé přípravy jdu s takovým očekáváním a motivací, abych hrál ještě lépe. To platí i teď. Takže ano, souhlasím.

Prý jste na žádost kouče musel v průběhu jara shodit několik kil? Bylo to velké omezení?
Pár dní docela jo. Ale pak jsem si na to zvyknul a držel jsem to. A teď se budu snažit, abych po dovolené přišel v pořádku.

Jak jste na hubnutí šel? Omezil jste jídelníček nebo navýšil výdej energie?
Jídelníček se určitě upravit musel. Něco jiného je, když hubnete v sezoně a když máte dovolenou. To nic nemusíte, pokud jde o výdej. Takže jídelníček jsem upravil.

Radil jste se o tom s někým?
Ani ne. Mám pár zkušeností z minulosti, takže jsem si jídelníček upravil po svém. A celkem to fungovalo.

Musel jste se vzdát nějakého oblíbeného jídla?
Ale já jsem nikdy nejedl nějak vyloženě nezdravě (usmívá se). Jím, dá se říct, pořád stejně. Akorát jsem udělal takové opatření, že jsem nejedl večer. A pil jsem jen vodu, žádné limonády. A to stačí.

Když už jsme se bavili o dovolené, jak tu letošní strávíte? Jenom u domácích rybníků nebo se chystáte i někam k moři?
Ne, ne, letos zůstanu v Čechách. Mám těhotnou přítelkyni, takže nikam nejedeme.

Budete tak alespoň moct v klidu sledovat mistrovství světa. Nebo si budete chtít od fotbalu úplně odpočinout?
Určitě se na nějaké zápasy podívám, ale rozhodně se nebudu koukat na tři denně, jak je v televizi vysílají. I když na nějaké oblíbené týmy nebo taháky, se samozřejmě kouknu.

A prozradíte, komu budete držet palce?
Já nějakého favorita ani nemám. My tam nejsme, takže nikomu fandit nebudu. Budu se prostě koukat na fotbal, v klidu.

A je nějaký tým, který byste tipnul na titul?
Ježíš, to nevím (směje se). Je tam asi sedm osm týmů, které by to mohly získat. Opravdu si netroufnu tipovat.

Kouč Urban: Stále má třicet procent rezervy

Bylo to lákadlo nejen pro fanoušky, ale i pro případné spoluhráče. Když vedení FC Vysočina v zimě získalo Filipa Dorta, nešlo pouze o navýšení kvality druholigového týmu. "Potřebovali jsme jméno, na které bychom mohli přitáhnout další hráče," připustil jihlavský kouč Luboš Urban.

Ten zkušeného záložníka, který v červenci oslaví 30. narozeniny, určil kapitánem přebudovaného týmu. "Chtěli jsme, aby nás rozhodčí respektovali," uvedl Urban, podle kterého jméno českého mistra (2005 s Libercem – pozn. red.) mohlo zafungovat i u soupeřů.

"Viděli, že Dort dal přednost druhé lize v Jihlavě, i když mohl hrát první," pochvaloval si Urban. "Navíc na něj nyní můžeme nabalit další hráče. Ti si řeknou, že když je v Jihlavě on, proč bych tam nešel já." Bývalý hráč Opavy, Blšan, Liberce, Teplic a Příbrami, který v nejvyšší soutěži odehrál 145 zápasů a vstřelil 24 branek, by angažmá na Vysočině určitě doporučil.

"Ten, kdo půjde do Jihlavy, třeba i z ligového týmu, nemá co ztratit," říká jednoznačně Dort. "I když je to ‚jenom‘ druhá liga, Jihlava je klub, který funguje na špičkové úrovni. Takže se nikdo nemusí bát, že by šel do nějaké nejistoty. To vůbec ne, naopak," pokračuje.

Na přání trenéra shodil tři kila, další musí přidat Podle Urbana byl Dortův příchod správným krokem. "Je to osobnost, jak v kabině, tak na hřišti," pochvaluje si jihlavský kouč.

Ten měl problém pouze s Dortovou váhou. "Musel zhubnout," nakázal. "Shodil tři kila, spadl na 75 kilo, ale ještě musí přidat další." Větší ztráta váhy v rozehrané sezoně přitom není nic jednoduchého.

"Tělo si na to musí zvyknout," vysvětlil Urban. "Vážený byl snad každý den, aby to nebylo skokové hubnutí. To by pak bylo huntování těla." Kouč navíc věří, že Dort ještě nepředvedl všechno své umění.

"I když se v průběhu jara lepšil, pořád nemůžu říct, že je v top formě," tvrdil Urban. "Podle mě má pořád třicet procent rezervy."

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu