11.04.2005, Redakce

Rozhovor s Jindřichem Březinou a Josefem Vrzáčkem

Jihlava – Domácím zápasem FC Vysočina B s Mutěnicemi byla v sobotu 26. března zahájena jarní část divizní skupiny D. Ani úvodní překvapivá remíza nic nezměnila na vysokých ambicích jihlavské juniorky, která by na podzim ráda nastupovala v třetí nejvyšší soutěži MSFL. Oprávněnost těchto ambicí potvrdily hned dvě následující vítězství a především pak pohled do tabulky, v níž mám záloha Vysočiny šetibodový náskok před druhou Horkou. Do konce jara však ještě zbývá 12 těžkých zápasů a proto jsme trenéra mužstva Jindřicha Březinu a jeho asistenta Josefa Vrzáčka požádali o rozhovor.

 
Vraťme se do zimní přestávky. Jak hodnotíte vaši přípravu?

Vrzáček: Z pohledu absolvovaných tréninků můžeme být spokojeni. V přípravě jsme měli dostatek hráčů, vyhýbala se nám zranění a připravovali jsme se na kvalitních terénech. Přípravu korunovalo vydařené soustředění v Novém Městě. Jak byla příprava kvalitní však odpoví až vlastní sezóna. Naším cílem navíc nemohou být pouze výsledky, ale i fotbalový růst hráčů směřující do prvního mužstva.

Březina: V zimě jsme samozřejmě sehráli i řadu přípravných duelů, které lze rozdělit do dvou částí. V té první jsme odehráli zápasy v rámci zimního turnaje FC Vysočina na umělé trávě, které sice neměli potřebnou kvalitu, ale v daném období splnili svůj účel. Pro druhou fázi přípravy jsme zvolili utkání s třetiligovými týmy, ve kterých jsme se úspěšně utkali s Hradcem Králové B, Čáslaví či Kolínem. Tyto zápasy byly pro naše hráče velice prospěšné a potvrdily, že snaha postoupit do MSFL je pro jejich další fotbalový růst nezbytná.

V zimě byly do vašeho kádru přeřazeni nejlepší dorostenci. Trénují s vámi i nyní a počítáte s nimi pro mistrovská utkání?

B: Tito hráči – konkrétně se jedná o Šplíchala, Chlupa a Janíčka – momentálně mezi oběma celky pendlují. Jakmile však starší dorost získá dostatečný počet bodů k záchraně v nejvyšší soutěži, tak budou definitivně přeřazeni do našeho týmu a jistě dostanou šanci v divizních zápasech. Vzhledem k našim postupovým ambicím však vždy bude záležet na momentální formě každého hráče. V základní sestavě budou vždy hrát ti nejlepší.

Jak hodnotíte stávající spolupráci s „áčkem“?

B: Nevidím v ní problém. Hráči, kteří v prvním týmu nehrají, pravidelně nastupují tady a vždy se snaží podat dobrý výkon. I oni si uvědomují, že dobré výkony v juniorce jim mohou pomoci třeba i do základní sestavy „áčka“. Stejně, jak se to na podzim povedlo Jirkovi Malínkovi či Michalovi Lovětínskému.

Divizi trénujete už třetí sezónu. Změnila se za tu dobu nějak její úroveň?

B: Divizní soutěž si udržuje přibližně stejnou úroveň. Mění se však kvalita jednotlivých týmů, které často prochází poměrně značnými kádrovými změnami a ovlivňuje je i momentální ekonomická situace klubu. Hráčské výměně se ostatně za uplynulé roky nevyhnul ani náš tým, který je postupně omlazován. Vždy však dbáme na to, aby v týmu zůstali zkušení hráči, od kterých se mladíci mohou ve všech směrech učit. Tuto roli nyní výborně plní Slavík a Bratršovský, kterým sekundují divizně zkušení Vácha a Wasserbauer.

Loni jste byl asistentem u „áčka“ a nyní u juniorky. Jaký rozdíl vidíte v přípravě těchto týmů?

V: Pominu-li materiální zajištění, tak největší rozdíl je ve formě tréninků. V prvním týmu by už měli být hotoví fotbalisté, které už nelze tolik naučit a proto se jejich příprava více zaměřuje na stránku psychologie a motivace. Oproti tomu juniorka by měla mít co možná nejkvalitnější tréninky srovnatelné s týmy I. či II. ligy. Právě v „béčku“ by měl vrcholit vývoj hráče a jeho fotbalový přerod z dorostence v muže.

Kteří vaši hráči momentálně nejvíce klepou na dveře týmu trenéra Večeři?

B: Pořádnou šanci v „áčku“ by měl dostat nejlepší střelec loňské divize Vácha. Jsem přesvědčen, že šanci dostane a bude schopen se prosadit. U dalších mladších hráčů zatím nechci být konkrétní. Nejdříve musí stabilizovat svoji výkonnost, odehrát řadu kvalitních zápasů za „béčko“ a srovnat si své priority v hlavě. Hráč se musí rozhodnout, zda se skutečně chce věnovat dráze profesionálního fotbalisty.

Které týmy řadíte k největším konkurentům v boji o postup do MSFL?

B: Z pohledu na tabulku se zdá, že největším konkurentem je Horka. Já osobně však ještě těžšího soupeře vidím ve zkušeném celku Slavičína, který nás na jaře hostí. Nebezpečný ještě může být i Vyškov a Napajedla.

Jakou roli by juniorka v případě postupu měla v MSFL hrát? Jaký přínos bude tato soutěž pro hráče mít?

V: Vzhledem k jejich věku představuje MSFL pro naše hráče ideální soutěž. Třicet těžkých zápasů v III. lize pro ně bude bezesporu prospěšnějších než utkání v divizi. Jsem přesvědčen, že budeme schopní měřit se rovnocenně s ostatními juniorkami, které MSFL hrají. Podobně, jak se to daří našemu dorostu v 1.ČPP lize. Navíc víme, že už nyní trénujeme lépe než polovina týmů v třetí lize.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu