20.06.2011, Miroslav Fuks

Morkus: Hlavním cílem musí být příprava hráčů pro první tým

Morkus: Hlavním cílem musí být příprava hráčů pro první týmHned dva důvody aktuálně vybízí k rozhovoru s trenérem FC Vysočina Josefem Morkus. Minulou středu jím vedená juniorka ukončila úspěšné jaro v rámci MSFL a zároveň v závěru minulého týdne vedení klubu prezentovalo informaci, že tento bývalý výborný hráč Spartaku Jihlava do klubu od 1. července nastoupí jako sportovní manažer mládeže.

 

Jak se na tuto novou roli těší?
Těším se na ni velice, neboť se mi takto plní dlouholetý sen naplno se profesionálně věnovat pouze fotbalu. Jako hráč i trenér jsem byl vždy v roli poloprofesionála, nyní svůj dosavadní hlavní pracovní poměr opouštím a plně se budu věnovat mládeži v FC Vysočina. Tomuto cíli jsem v posledních letech podřídil vše. Hodně jsem studoval a stále studuji, sleduji tréninky a zápasy nejen jihlavských týmů a intenzivně se zajímám o fotbalové dění a trendy. Samozřejmě, že ve mne jsou i určité přirozené obavy z nové pozice, která je důležitá a hodně zodpovědná.

Můžete alespoň v hrubých obrysech nastínit, co by vaše práce obnášela a jaké by měla sledovat cíle?
Hlavním cílem mládeže v FC Vysočina by mělo být a do budoucna musí být příprava hráčů pro první celek dospělých. To musí být jednoznačná priorita všech, kteří se do tohoto výchovného procesu zapojí. Práci s mládeží v našem klubu chci vtisknout jasnou vizi a koncepci. Činnost této fotbalové fabriky budu koordinovat, přičemž do spolupráce budu chtít ještě více vtáhnout i kluby z regionu. Rozhodně mám na čem stavět, neboť v oblasti mládeže bylo v FC Vysočina za posledních 10 až 12 let učiněno obrovské penzum práce. Z amatérských podmínek jsem se v této oblasti dostali k profesionalismu.

Zůstanete i u trénování? Který tým povedete?
S vedením klubu jsme domluveni, že povedu dorost D, tedy ročník 1996. Doufám, že se mi podaří tuto práci skloubit i s rolí sportovního manažera mládeže. Pokud by se mi to nedařilo, tak budeme hledat jiné řešení.

Jak bude vypadat trenérské vedení dalších mládežnických celků?
Juniorku, která však náleží do dospělé kopané, povede Roman Kučera. Starší dorost A, tedy tým U-19, bude trénovat Pavel Procházka, tým U-18 Petr Kuchta, U-17 David Oulehla a mančaft U-16 bude v mé kompetenci. Žákovské „áčko“ povede Kamil Průša, tým U-14 Pavel Tvarůžek, U-13 Karel Fencl a U-12 Svatopluk Veroněk.

Přejděme k hodnocení jarní části MSFL. Jak jste byl se svým mladým celkem spokojen?
Hlavním úkolem tohoto celku bylo, je a bude zlepšit přechod talentovaných juniorů do dospělého fotbalu. Především jsme chtěli zapracovat na jejich odolnosti v osobních soubojích, na zvládání situací pod tlakem, řešení situací jeden na jednoho a též na taktice. Troufám si říci, že v tomto směru hráči juniorky učinili velký posun.

I s ohledem na vaši aktuální pozici je velice důležité, že se náročnou třetí ligu dospělých podařilo udržet…
Určitě ano, MSFL má rozhodně vyšší úroveň, než divize. V nadcházejícím ročníku budou naši junioři konfrontováni s těžkými třetiligovými zápasy, což je pro jejich fotbalový růst jedině dobře.

Který zápas byl z vašeho zápasu nejpovedenější a naopak?
Po celé jaro bylo našim cílem předvádět atraktivní a ofenzivní fotbal. Neohlíželi jsme se na to, proti komu hrajeme  a snažili jsme se útočit a kombinovat. Myslím si, že se nám to dařilo. Nejméně jsem byl spokojen  při domácí remíze 1:1 s Líšní. Na druhou stranu mne velmi potěšilo důležité a výrazné vítězství 1:5 v Hulíně.

Lze prozradit, kdo z juniorů je zařazen do letní přípravy „áčka“?
Jde o gólmana Jana Procházku, obránce Lukáše Kryštůfka a záložníky Jiřího Fadrného, Jana Dobrovolného a Davida Vacka. Navíc přípravu prvního týmu vyzkouší i dorostenecký útočník Martin Štancl.

Které fotbalisty byste chtěl za jejich jarní výkony vyzdvihnout?
Našim nejlepším hráčem byl na jaře záložník Jan Leligdon. Paradoxně nefiguruje mezi těmi, kteří jsou zařazeni do letní přípravy „áčka“. V jeho případě jsme se však shodli na tom, že potřebuje pravidelně nastupovat ve II. lize, což by v jihlavské konkurenci měl velmi těžké. Půjde tedy cestou Honzy Kopice – má nabídky na hostování v druholigových klubech. Jinak musím ocenit velké penzum práce, které v zápasech odvedl Jiří Fadrný, vyzdvihnout bych chtěl i výkony záložníka Davida Vacka a nenápadného krajního obránce Lukáše Kryštůfka. Samostatnou kapitolou byl zkušený záložník, kapitán mužstva a můj hrající asistent Michal Lovětínský. Svým vlivem dokázal usměrnit jak dění v kabině, tak i na hřišti. I on se velmi zasloužili o výkonnostní posun našich mladých hráčů.

Hráčská bilance juniorky FC Vysočina

Starty v utkáních: 28 - Ptáček, Leligdon, 27 - Dobrovolný, 23 - Vacek, Šandera, Lovětínský, Kosak, 18 - Poláček, 15 - Príborský, 14 - Procházka J., Kučera T., 11 - Kryštůfek, 10 - Fadrný, 9 - Rožník, 7 - Krutý, 6 - Tecl, Mandžuka, 5 - Šilinger, Gába, 4 - Gavrić, Bača, 3 - Šimonek, Svoboda, Přibyl, Procházka D., 2 - Zeman, Vodáček, Veselý, Šimáček, Karlík, Halama, Čížek, Cihlář, 1 - Vaculík, Kotnour, Dolejš, Cipruš, Beránek.

Odehrané minuty: 2520 - Ptáček, 2399 - Leligdon, 1889 - Dobrovolný, 1776 - Kosak, 1669 - Lovětínský, 1260 - Procházka J., 1169 - Šandera, 1165 - Vacek, 987 - Kryštůfek, 921 - Príborský, 902 - Kučera T., 900 - Fadrný, 810 - Rožník, 603 - Krutý, 572 - Poláček, 512 - Tecl, 450 - Gába, Šilinger, 344 - Gavrić, 317 - Bača, 270 - Svoboda, 258 - Mandžuka, 205 - Šimonek, 180 - Veselý, Šimáček, Karlík, Halama, Cihlář, 153 - Přibyl, 135 - Zeman, 114 - Vodáček, 98 - Čížek, 90 - Kotnour, Dolejš, 45 - Vaculík, Beránek, 40 - Procházka D., 35 - Cipruš.

Vstřelené branky: 4 - Kosak, Kučera T., Krutý, 3 - Leligdon, Lovětínský, 2 - Ptáček, Vacek, Šandera, Poláček, Bača, 1 - Dobrovolný, Kryštůfek, Tecl, Gába.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu