01.11.2011, Miroslav Fuks

Večeřa a Zúbek na Vysočinu rádi vzpomínají

Večeřa a Zúbek na Vysočinu rádi vzpomínajíOba se výrazným způsobem zapsali do historie FC Vysočina a též do paměti fanoušků. Přitom v Jihlavě působili poměrně krátce a jejich fotbalová kariéra je spojená zejména s Brnem. Věříme, že rozhovory s těmito pány si s chutí přečtete.

 

Trenér Karel Večeřa do Jihlavy přišel v létě 2004 a stačil mu pouhý rok na vybojování postupu do Gambrinus ligy. V ní svůj celek více než důstojně vedl, aby v létě 2006 vyslyšel velké výzvu Baníku Ostrava. Zde v ročníku 2007/08 vybojoval 3. místo, ovšem v dubnu 2009 ve slezském metropoli skončil. O půl roku později se vrátil do Brna jako sportovní manažer. Na svoji funkci i s ohledem na své zdraví rezignoval po červnovém sestupu. A co dělá v současné době?

V letošním roce mne zaskočily zdravotní problémy. Aktuálně se zotavuji z operace zad a věnuji se rehabilitaci a odpočinku.

Kdy plánujete návrat do fotbalového prostředí?
V tomto směru nemám žádné plány. V posledním období jsem si toho dost prožil a soustředím se tedy na své zdraví.

Jak vzpomínáte na své působení v Jihlavě?
Jedině pozitivně. S odstupem času si stále více uvědomuji, v jakém kolektivu, atmosféře a prostředí jsem v Jihlavě mohl pracovat. Velmi mne mrzí černá kaňka za mým působením v podobě sestupu. Velkou křivdu cítím dodnes.

Brnu se start do podzimu příliš nevydařil. V čem spatřujete příčiny?
Do takové analýzy bych se skutečně velmi nerad pouštěl. Celé toto dění jsem sledoval hodně z povzdálí.

Máte přehled o současném jihlavském kádru?
Musím se přiznat, že příliš ne. Z období, kdy jsem na Vysočině působil, v týmu zůstal jen Michal Veselý a v létě se vrátil Lukáš Vaculík. Jihlavě každopádně velmi přeji, aby se brzy dočkala vytouženého postupu do nejvyšší soutěže a dokázala se zde etablovat. Vedení klubu, které se od dob mého působení prakticky nezměnilo, by si to za svoji dlouhodobou práci a vytvořené podmínky zasloužilo. Moc jim v tomto směru fandím.

Co nyní dělá váš syn Karel, který v Jihlavě odehrál 5 ročníků?
Zvyká si na novou roli v zaměstnání mimo fotbal. Působí ve finančním poradenství.

Přijedete se do Jihlavy podívat?
Bohužel ne. V tomto chladnějším počasí si netroufnu sedět dvě hodiny na tribuně.

-----------------------------------------------------------

Marek Zúbek je odchovancem Bedřichova, ale většinu fotbalové dráhy spojil s Brnem. Na Vysočině odehrál pouze historický prvoligový ročník 2005/06, ovšem v 28 utkáních odvedl výborné výkony. Poté hrál I. ligu ve Zlíně, přičemž jeho kariéra v nejvyšší soutěži skončila na konci května, kdy Zlín sestoupil do II. ligy. Kam vedly jeho další fotbalové kroky?

V ročníku 2009/10 jsem hrál Regionalligu za rakouský SV Leobendorf. Od léta 2010 jsem dres změnil a nastupoval jsem ve 2. Landeslize za klub USV Scheiblingkirchen. Tam jsem však od letošního léta ještě nebyl. Hráčské povinnosti totiž šlo jen stěží skloubit s trenéřinou, které se už třetí sezónu věnuji. Začínal jsem u brněnských mladších dorostenců, s kterými jsem se přesunul o kategorii výše. Tým jsem vedl společně s René Wagnerem. V létě mne oslovil s nabídkou stát se asistentem u prvního týmu a já souhlasil.

Bylo složité stát se z hráče rázem trenérem?
Nebyl to až tak velký problém. Působím v Brně, kde znám prostředí i zázemí. Též okruh lidí, s nimiž spolupracuji, zůstává zhruba stejný. Rozdíl je samozřejmě mezi trénováním dorostenců a dospělých. Zatímco dorostenečtí fotbalisté jsou ve vývoji a stále se učí, tak dospělým už trenér nemusí tolik vysvětlovat. Více dbá o psychologickou stránku hráčů.

Zapojuješ se s mužstvem do herních cvičení?
Pokud tím nenarušuji koncepci tréninku, tak velice rád. Nohy mne při zápasech pořádně svrbí.

Brnu se start do podzimu příliš nevydařil. V čem spatřuješ příčinu?
Předně je nutné zdůraznit, že se v Brně po sestupu tvoří zcela nový tým. Kádr se v létě obměnil z více než poloviny a my věřili, že spojení perspektivních hráčů se vztahem k Brnu a několika zkušených, kteří nás doplnili na postech, kde nás tlačila bota, bude rychle fungovat. Pozitivně nás navnadila příprava, kdy jsme uhráli dobré výsledky proti kvalitním týmům. Osobně jsem věřil, že se dokážeme rychle vrátit do I. ligy, nejlépe hned v prvním ročníku. Myslel jsem si, že se budeme nejhůře pohybovat na 4. – 5. místě s minimálním odstupem na čelo. Až vlastní soutěž nám však odhalila, jak velký rozdíl je mezi tréninkem či přípravou a ligovým utkáním. Ukázalo se, že na vytvoření fungujícího týmu je třeba více, než 1 – 2 měsíce přípravy. Podzim je pro nás každopádně cennou prověrkou schopností a kvalit jednotlivých hráčů. Nyní už víme, na jakých postech bychom potřebovali posílit.

Jaká v atmosféra nyní panuje v kabině brněnského týmu?
Aktuální nálada v mančaftu je dobrá. Pomohl nám kvalitní výkon v domácím utkání proti Zlínu, v němž nám scházela jen lepší gólová produktivita. Navíc nás potěšila podpora ze strany fanoušků, kterých dorazilo více než 3.000 a vytvořili nám pozitivní atmosféru. Dokázali nám, že při nás stojí i v horších časech. Náleží jim velký dík.

Co očekáváš od pátečního derby Jihlava vs. Brno?
Čekám nadstandardní druholigový zápas proti silnému a ambicióznímu soupeři. Jihlava je momentálně v jiné pozici, než jsme my. Má jasné prvoligové ambice a slušný počet bodů. Její předností je kolektivní pojetí, jednotlivé hráče Vysočina nemá smysl vyzdvihovat. My budeme chtít navázat na kvalitní výkon proti Zlínu a využít případné nedostatky v jihlavské hře.

Jak vzpomínáš na své působení v Jihlavě?
Na Vysočinu vždy budu vzpomínat hrozně rád, prožil jsem tam krásný rok. V posledních letech si mi tam dobře vrací. Ať již to bylo pohárové utkání v dresu Zlína nebo zápasy na lavičce brněnského dorostu. Těším se a věřím, že nás čeká kvalitní zápas.

 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu