21.11.2011, Miroslav Fuks

Kučera: Naší prioritou je výchova hráčů, výsledky jsou druhořadé

Kučera: Naší prioritou je výchova hráčů, výsledky jsou druhořadéPodzimní dějství včetně jedné jarní předehrávky nedávno skončilo i v MSFL. Juniorka FC Vysočina svůj účet uzavřela na 12. místě se ziskem 18 bodů a skóre 23:26. V tomto ohledu na tom byla nejhůře ze všech šesti moravských „béček“ hrajících ve třetí nejvyšší soutěži. Jak je s touto bilancí spokojen trenér Roman Kučera?

 

Konečná bilance neodpovídá možnostem našeho mužstva. Otevřeně přiznáváme, že jsme měli vyšší výsledkové ambice. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že naše priority spočívají v jiných oblastech. Především jsme chtěli pokračovat v náročné výchově mladých hráčů se zaměřením na zkvalitnění individuálních činností a herního sebevědomí jednotlivých fotbalistů. V tomto ohledu je pro nás velkou výhodou skutečnost, že v tomto soutěžním ročníku nejsme pod tlakem případného sestupu z MSFL, neboť od příští sezóny budeme hrát novou juniorskou soutěž FA ČR.

Projevoval se menší tlak na výsledky i ve vašich taktických pokynech?
Do každého utkání jsme vstupovali s myšlenkou útočného pojetí a konstruktivní hry, kdy hráče neměl zajímat pouze výsledek utkání, ale především kvalitní výkon na daném postu. Ve většině zápasů jsme se těmto představám přibližovali, nejsme zklamání z předvedené hry, ale samozřejmě jsme se nevyvarovali poklesu formy, nekoncentrovanosti. V obranných činnostech jsme dělali hrubé individuální chyby. V útočné fázi byla významným faktorem absence zkušeností, zbrklost při proměňování vyložených šancí. V polovině utkání jsme vedli, jenže jsme je nedotáhli do vítězného konce. To nejlépe dokládá našich 6 remíz.

Jaký je váš pohled na roli juniorského týmu v FC Vysočina?
Vnímám ho jako vrchol přípravy mládeže nejen v našem klubu. Jako tým, v němž mají mladí hráči mají zhruba 2 až 3 roky, aby dokázali, že jsou konkurenceschopní. Že jednou mohou hrát I. nebo II. ligu. Tohoto nelehkého cíle však nedosáhnou bez trpělivé, tvrdé a systematické práce v tréninku. Zlepšovat se a posouvat se musí herně i mentálně nejen na hřišti, ale i mimo něj.

Jak jste se vyrovnali s velkou hráčskou cirkulací, která v kádru nastala nejen v letní přestávce, ale i v první polovině podzimu?
Postupně nás opustilo 13 hráčů. Ve většině případů byla důvodem naše snaha o jejich častější herní vytížení. K týmu se naopak připojili ve stejném období Matiášek, P.Kučera, Kolařík, Chmelík, Zeman, Vodáček, Beránek a Štancl. Tato hráčská cirkulace, kterou zintenzivňovalo nasazování hráčů „A“ týmu, znamenala neustále novou sestavu na dané utkání. Z prvního mužstva jsme po dohodě s trenéry zařazovali a využívali zejména mladé hráče - Kosaka, Fadrného a T.Kučeru.

Jakých změn váš kádr dozná v zimní přestávce?
Ke změnám rozhodně dojde. Je však zatím předčasné tyto změny prezentovat, ještě se jimi budeme intenzivně zabývat. Budeme mít zájem, aby se někteří hráči posunuli na přípravu do „áčka“, pravděpodobné jsou i posuny ze staršího dorostu do juniorky. Navíc musíme vyřešit další budoucnost mladých fotbalistů, kteří na podzim hostovali v jiných klubech. Do zimní přípravy bychom chtěli jít s kádrem, který bude čítat 16 hráčů do pole a 2 brankáře.

Řadu domácích zápasů jste odehráli na vedlejším travnatém hřišti v areálu v Jiráskově ulici. Jak jste tuto novinku vnímali?
Musím říci, že využití tohoto tréninkového hřiště pro potřeby MSFL vnímáme jako nevhodné. Toto menší hřiště mělo vliv na sportovní úroveň našich zápasů. Byl bych rád, kdybychom se na jaře mohli vrátit na hlavní stadión a nebo do areálu Na Stoupách. Zároveň nás trápí absence stabilní tréninkové plochy pro náš tým. Věřím, že ho na jaře nalezneme v novém areálu ve Vyskytné.

Hráčské statistiky:

Odehrané zápasy: 16 - Přibyl, Chmelík, 15 - Vacek, 14 - Šandera, 13 - Dobrovolný, 12 - Ptáček, Kryštůfek, Kosak, 11 - Fadrný, 8 - Filip, Zeman, 7 - Cihlář, Kučera P., Kolařík, Štancl, 6 - Matiášek, Procházka J., Plumb, 5 - Beránek, Poláček, Vodáček, Leligdon, Kučera T., 4 - Rožník, Krutý, 2 - Demeter, 1 - Bača, Gavrić.

Vstřelené branky: 5 - Chmelík, Kosak, 4 - Krutý, 2 - Štancl, Kučera T., 1 - Kryštůfek, Kolařík, Plumb, Leligdon, Demeter.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu