11.05.2012, Miroslav Fuks

Pivarník: Zvažujeme více variant sestavy

Pivarník: Zvažujeme více variant sestavyDruhá liga jde do finále a vše nasvědčuje tomu, že ji na obou pólech tabulky ještě čekají velmi dramatické boje. Jednu z nesledovanějších bitev hostí v neděli 13. května Městský stadión Srbská, kde domácí Zbrojovka Brno přivítá fotbalisty FC Vysočina. Důležitý duel dvou aspirantů postupu má výkop stanoven na 17 hodin.

 

Brno se připravuje na zápas jara, který by hráče Zbrojovky mohl v případě vítězství posunout do přímé postupové hry. Naopak jihlavští fotbalisté velmi dobře vědí, že jejich tříbodový náskok na druhé příčce bude ještě třeba bodově obhájit. A to jak před Brnem, tak před Bohemians a především před Sokolovem. Ten se dokonce po nadcházejícím 28. kole může posunout na druhou pozici právě, pokud Brno zdolá Jihlavu a Sokolov na domácí půdě v sobotu dopoledne porazí Most. Pro Západočechy totiž hovoří bilance vzájemných zápasů s Vysočinou. Jak je vidět, tak nervová soustava fanoušků se ještě má v závěru sezóny na co těšit.

Fotbalisté z jihomoravské metropole přitom byli po 14. kole zcela na odpis z postupové hry. Tehdy prohráli 1:0 právě v Jihlavě, což je posunulo blízko záchranářským starostem. Do zimní přestávky sice Brno ještě dokázalo dvakrát za sebou vyhrát, přesto do jara vstupovalo s prioritním cílem stabilizovat kádr a vyhnout se sestupovým bojům. Jenže, co se nestalo. Nový trenér Petr Čuhel na jaře se svými svěřenci ještě neprohrál! I se dvěma tříbodovými zisky ze závěru podzimu dokázal zvítězit sedmkrát v řadě! Dalších šest duelů přineslo výhry jen dvě a hned čtyři remízy, což brněnský sprint do špice tabulky trochu zabrzdilo. Přesto nyní, tři kola před koncem, se Zbrojovka chlubí třinácti duely bez prohry a může stále živit své postupové naděje. Těm přitom ani nejzarytější brněnští fandové s koncem roku 2011 vůbec nevěřili. Zbrojovku na jaře zdobí velké nasazení a schopnost dohrávat zápasy až do konce. Stačí se podívat na přehled zápasů, v nichž brněnští fotbalisté vydřeli výhru či remízu v posledních minutách - na Střížkově (0:1), doma s Táborskem (2:1), ve Varnsdorfu (1:2) a doma se Spartou B (1:1).

Při pohledu na kádr Zbrojovky nejsou dobré výkony a bodové zisky velkým překvapením. V brance chytá spolehlivý Martin Doležal, střed zálohy se opírá o štírka Mezlíka a velezkušeného Kolouška, tribuny baví a obránce zlobí Švancara a góly mají v popisu práce urostlí hrotoví útočníci Martin Doležal II. a Daniel Chigou, který byl největší brněnskou posilou v zimní pauze. Za pozornost však stojí i plejáda talentovaných mladíků, kteří si v základní sestavě Zbrojovky dokázali vybojovat pevné místo. Stoperskou dvojici vytvořili Luděk Pernica a Chorvat Josip Šoljić, na pravém beku pravidelně kope David Pašek, na krajích zálohy se prosazují Milan Lutonský a Lukáš Michna a spíše ve středu zálohy nastupují Senegalec Lamine Fall či Miroslav Král.

Jihlavský trenér Roman Pivarník si je vědom, že proti Sokolovu byli jeho svěřenci blízko důležité výhře: „Strašně jsme v tomto důležitém utkání chtěli zvítězit, což bylo vidět i na nasazení hráčů. Ti rozhodně nic neodflákli a po celé utkání šli za vítězstvím. Velké odhodlání jim možná trochu svazovalo nohy, z čehož pramenily chyby a nepřesnosti, kterých se jindy dokážou vyvarovat. V mnoha situacích jim chyběla chladná hlava a nadhled, navíc se nám nedařilo zahrávání standardních situací. Jsem přesvědčen, že na hřišti soupeře budeme hrát uvolněněji."

Eviduje kádr Vysočiny nějaké absence či zranění? „Ne, jsme kompletní. Nyní zvažujeme, v jakém složení a rozestavění v Brně nastoupíme," neodhalil blíže svoje záměry v nadcházejícím zápase Pivarník.

Kouč Vysočiny se vyjádřil i k sílícím spekulacím médií, že v létě převezme trenérské žezlo v domovské Olomouci:  „S představiteli Olomouce jsem komunikoval jen v obecné rovině. Vše je otevřené a bude se řešit až po skončení sezóny. V Jihlavě mám platnou smlouvu a obdržel jsem nabídku na její prodloužení. Tyto záležitosti však nyní nechci vůbec řešit, což jsem sdělil i hráčům. Máme před sebou jasný a cíl a motivaci - bojujeme o postup! To je, nejen pro mne, jednoznačná priorita."

Sestava Brna v posledním ligovém zápase: Doležal I - Pašek, Pernica, Šoljič, Šíma - Hromek (57. Sedláček), Fall, Koloušek, Lutonský (86. Michna) - Doležal II, Chigou (69. Švancara).

Poslední vzájemný zápas: Dlouho očekávané moravské derby skončilo zaslouženou výhrou Vysočiny 1:0. Postaral se o ní brankou ze 4. minuty brněnský rodák Lukáš Vaculík. Vysočina výsledkem, ale i výkonem, před 2.500 diváky částečně odčinila neúspěchy posledních kol. I v průběhu zápasu měli Jihlavané více ze hry, v nadějných pozicích se objevil Kučera, Mešanović či Komárek. Brankář Doležal však jejich pokusy zlikvidoval nebo mu pomohly dobře postavené tyče.

Vzájemná ligová bilance Brna a FC Vysočina:
- 3 utkání  0 - 1 - 2   1 : 3

Web soupeře: www.fcbrno.cz

 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu