20.06.2012, Miroslav Fuks

Oulehla: Hráči pochopili, že na prvním místě je úspěch mužstva

Oulehla: Hráči pochopili, že na prvním místě je úspěch mužstvaČerstvý držitel nejvyšší trenérské licence UEFA-PRO David Oulehla se ocitl v nelehké úloze. Sedm kol před koncem extraligy převzal dorostenecký celek U19 s jasným úkolem zachránit ho mezi českou elitou. Jak těžké bylo převzít tým, který se nacházel ve výsledkové a herní krizi?

 

Na rozhodování nebyl žádný čas, management klubu mě oslovil, požadoval změnu a já se rozhodl za touto výzvou jít. Velkou výhodou bylo, že jsem navštěvoval většinu utkání mládežnických kategorií a hlavně zápasy U19. Měl jsem tedy dokonalý přehled o výkonech týmu i jednotlivců. Navíc pro mě byla velmi důležitá podpora rodiny, která mě velmi silně podporuje od začátku mé kariéry, především můj táta. Dále jsem měl u sebe kolegu Bruzla se kterým spolupracuji již velmi dlouho a můžu mu důvěřovat, to bylo v této situaci také velmi důležité. K pohodě přispívala i masérka Markéta, která klukům vytvořila nezbytný dokonalý servis.

Jakou v roli v realizačním týmu hrál sportovní manažer mládeže Josef Morkus?
Josef Morkus zajišťoval, stejně jako před změnou realizačního týmu, veškerý servis pro U19. Tak, abychom měli naprostý klid na práci a přípravu mužstva. Koordinoval a řešil hráčské posuny mezi U19, juniorkou a U18. Byl blíže týmu a podílel se na analýze, proč se tomuto silnému ročníku v soutěži nedařilo. Důsledná analýza byla potřebná pro poučení se z chyb a případnému zamezení opakování této situace.

Na co jste se v prvních dnech práce s týmem zaměřili?
Na přípravu jsme měli nějakých 24 hodin, což bylo velmi málo. Výhodou bylo, že některé hráče jsme již v minulosti trénovali a věděli jsme, co od sebe navzájem čekat. Tady se již jedná o vrcholový mládežnický fotbal, kde je zapotřebí pracovat jako na úrovni ligy dospělých. První kroky směřovaly k získávání informací o soupeři, k zjišťování nedostatků a jeho předností a samozřejmě jsme se věnovali vlastní přípravě organizace hry našeho mužstva. Měl jsem již zkušenosti se záchranou dorostu U18, které se mi náramně hodily. Postupně jsme mužstvu dávkovali informace tak, abychom je nezahltili. Rozhodující bylo, aby si hráči plnili své základní role a úkoly v utkání a byli dostatečně aktivní. Potřebovali jsme změnit obrannou činnost celého mužstva a jednotlivé úkoly hráčů jsme změnili. Před utkáním jsme pracovali na mentální stránce a odhození tlaku a strachu z hráčů. Snažili jsme se je přesvědčit, že jenom tyto těžké situace je ve sportovním vývoji posouvají dál a, že je dobré je vyhledávat, ne se jich bát. Musím říci, že mně v mentální přípravě velmi pomohl kamarád M. Jelínek, který nám v rámci studia UEFA-PRO licence přednášel sportovní psychologii. Jeho přípravu a zkušenosti jsem přenesl do praxe a musím říci, že skutečně velmi dobře fungují.

Jak moc důležitý byl hned první domácí zápas proti Mostu, který jste skvěle zvládli po výsledku 6:0?
Zvládli jsme první utkání a to nás dostalo do určité pohody a přesvědčilo o správnosti naší cesty. Potřebovali jsme nutně získat doma body a to se nám podařilo po velmi dobrém výkonu, kdy konečně mužstvo ukázalo svou kvalitu. Předvedli jsme aktivní presing a snažili se hrát útočný kombinační fotbal, bez nakopávaných míčů. Odměnou byl parádní výsledek a hlavně větší klid pro práci mužstva.

Byla v závěru jara cesta za kýženou záchranou složitá? Který z šesti následujících zápasů byl nejdůležitější?
Věděli jsme, že nás čeká 6 týdnů, které budou velmi náročné. Všechno bylo o tvrdé práci všech lidí okolo týmu a týmu samotného. Museli jsme získat informace o soupeřích a analyzovat jejich hru z pořízených DVD. Hráčům jsme následně informace předávali a pouštěli. Zabralo to velkou porci času a velké úsilí celého realizačního týmu. Nemohli jsme si dovolit něco podcenit. Snažili jsme se změnit některé zažité návyky mužstva, což za krátkou dobu nebylo jednoduché. Dost věcí se nám podařilo změnit ve způsobu organizace hry mužstva a plnění rolí a úkolů hráčů v jednotlivých utkáních. Rozhodující byl transfer do praxe, který se nám určitě povedl. Mužstvo do té doby inkasovalo velký počet branek, což byl asi jeho největší problém. Nakonec jsme za svěřené období skončili s aktivním skóre 20:8. Ze sedmi utkání jsme inkasovali jen 8 branek a na výkonech mužstva byl vidět jasný výsledkový a herní progres. Musím však říci, že od kluků byla velká zpětná vazba, pracovali s velkou chutí a jasným cílem. Prokázali velkou ochotu se zlepšovat a každý další den se snažili být lepší. Tím postupně přicházelo i zlepšení ve skupinové a týmové spolupráci a nakonec k progresu týmového herního výkonu celého mužstva a tím i výsledkům. Každé utkání bylo nesmírně těžké a získat body s každým soupeřem bylo velmi náročné. Navíc jsme hráli pod obrovským psychickým tlakem. Nakonec se nám podařilo cíl naplnit, protože mančaft spolu začal více vnitřně žít a spolupracovat jako celek a prokázal svůj dobrý charakter. Všichni pochopili, že na prvním místě je úspěch mužstva a práce pro svůj klub.

Kteří hráči na sebe v průběhu jara svými výkony či přístupem nejvíce upozornili?
Nebylo by úplně fér jmenovat zde konkrétní jména, protože mužstvo zvládlo svůj cíl jako tým, to byla jedna z předností mužstva. Je však potřeba říci, že někteří hráči ročníku 1993 a 1994 jsou nadprůměrní a jistě si najdou své uplatnění ve vrcholovém dospělém fotbalu. Do budoucna budou překonávat vyšší mety, než si možná sami myslí. Musí si však uvědomit, že k úspěchu vedou postupné krůčky. Musí stát nohama na zemi a poctivě pracovat. Musí pochopit, že ke splnění jejich cílů a snů vede jenom tvrdá práce, obětování svého volného času ve prospěch fotbalu, dodržování životosprávy a pozornost k detailům. Nestačí se jenom věnovat tréninku samotnému, ale musí se chtít každý den zlepšovat a být lepší. Ne všichni mají své hodnoty srovnané tak, jak by bylo na místě. Je velký rozdíl o cílech mluvit, ale daleko těžší je ve skutečnosti na nich denně pracovat. Většina hráčů pracovala dobře a svým přístupem dokázala, že to s fotbalem do budoucna myslí vážně. Ti si svou cestu určitě ve vrcholovém fotbale najdou.

Zůstanete u extraligového dorostu i pro příští ročník?
Po dokončení studia UEFA-PRO, kde jsem získal mnoho kontaktů na vrcholový fotbal, jsem v létě obdržel některé nabídky zaměstnání z jiných klubů. Jsem za ně rád, protože je to určité ocenění mé práce a nesmírně si jich vážím. Největší poctou však pro mě byla důvěra, kterou mi dal majitel klubu a náš management a pověřil mě úkolem zachránit U19 v dorostenecké lize. Za to jim chci určitě poděkovat. Byl to pro mě dost silný signál, že se mnou klub počítá a o jiných nabídkách jsem v tu chvíli ani neuvažoval. Jsem Jihlavák a mám před sebou pořád mety, které chci překonávat. Mým cílem je do budoucna dospělý fotbal, vše má však svůj čas a vývoj. Práce mě baví a naplňuje, ikdyž je velmi náročná. Jsme domluveni na další spolupráci u týmu U19.

Kolik fotbalistů ze současného týmu v kádru zůstane?
Mužstvo bude složené z ročníků 1994 a 1995. Kádr bude čítat 20 - 22 hráčů a 3 brankáře, ovšem během přípravy ještě dozná změn. Bude zde velká konkurence a to je pro rozvoj a práci hráčů jenom dobře.

Závěrem bych chtěl využít příležitosti a popřát vše fotbalistům do budoucna jenom to dobré a ať se jim vše daří tak, jak si představují. Dále chci poděkovat celému realizačnímu týmů a managementu klubu za spolupráci a popřát jim příjemnou a zaslouženou dovolenou.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu