14.09.2012, Miroslav Fuks

Vysočina v pondělí touží po první domácí výhře!

Vysočina v pondělí touží po první domácí výhře!Před Vysočinou je další fotbalový svátek. Do Jihlavy přijede tradiční fotbalová bašta se skvělými fanoušky – FC Baník Ostrava! Duel proti soupeři, jehož prioritou je v letošním ročníku záchrana Gambrinus ligy, je na programu netradičně v pondělí 17. září od 18:00 hodin. Svěřenci exostravského kouče Františka Komňackého v zápase chtějí navázat na výhru z Mladé Boleslavi a připsat si první tři body i na domácí půdě!

 

O nadcházejícím soupeři

Baník Ostrava neprožívá lehké časy. Zatímco v ročníku 2004/5 v obrovské euforii slavil mistrovský titul a ještě v květnu 2010 bojoval o mistrovský titul, aby nakonec skončil třetí se ziskem šedesáti bodů, tak poslední sezóny početným zástupům fanoušků Baníku radost nepřinášejí. Sezóny 2010/11 a 2011/12 skončil ostravský klub těsně nad sestupovou hranicí, tedy na 14. pozici. Slavný klub vstoupil do letošního roku s jasným sloganem „Zachraňme klub, ligu a Bazaly“ a průběh aktuálního ročníku zatím napovídá, že též nebude jednoduchý.

Svěřenci trenéra Látala jsou zatím na 12. příčce tabulky se ziskem 5 bodů. Na úvod Gambrinus ligy nestačili na Jablonec, poté doma remizovali se Slavií a ve třetím kole se dočkali povzbuzení v podobě výhry na půdě Českých Budějovic. Euforie na Bazalech však záhy utlumily dvě domácí prohry s Plzní a Olomoucí, které proložila remíza v Hradci Králové.

Baník v létě prošel velkou kádrovou proměnou, když klub opustili například Marek, Šenkeřík, Krbeček Magera, Adámik či Šmejkal. Náhradou za ně jsou především stoper Kaprálik, ofenzivní záložník Milosavljev, obránce Mach a útočník Onuchukwu. Právě útok je možná největší slabinou Ostravy, neboť na marodce je stále kanonýr Svěrkoš. Na hrotu tak nastupují Kraut, Fantiš či zmíněný Onuchukwu.

Nejnebezpečnější hráčem z Bazalů je však Chorvat Kukec, který většinou nastupuje na levém křídle. Tento rychlý a technický fotbalista už má na svém kontě tři trefy. Na druhém křídle hrozí Milosavljev, popř. Fantiš. Hru mužstva diriguje zkušený Lukeš, kterého jistí Droppa nebo Greguš. Střed zálohy ještě doplňuje Vašenda, který obvykle plní roli podhrotového hráče.

Ve středu defenzívy je jedničkou stoper Vomáčka, kterého doplňují Kaprálik nebo reprezentant U21 Frydrych. Na krajích obrany nejčastěji nastupují Zawada a Mach, ovšem hrát zde může i Frydrych. V brance se zdál být jedničkou navrátilec ze Sokolova Buček, ovšem naposledy proti „své“ Olomouci dostal šanci Bárta a odvděčil se dobrým výkonem.

Jak to vidí trenér?

Kouč František Komňacký se netají přáním dočkat se domácí výhry a potvrdit tak nesmírně cenné tři body z Mladé Boleslavi: „Chceme navázat na naše dosavadní solidní výsledky a v domácím prostředí hodláme hrát na vítězství. Chceme se prosadit nátlakovou, aktivní a důraznou hrou. Jsme si však velmi dobře vědomi, že nás čeká houževnaté a dobře organizované mužstvo. Venku se navíc Baníku daří lépe, než na domácí půdě. Zvítězil v Českých Budějovicích, uhrál bod v Hradci Králové a v Jablonci při prohře 0:2 inkasoval až v 86. a 89. minutě. V sestavě Ostravy najdeme zkušené Lukeše a Vomáčku, talentované mladíky a pozor si musíme dát na rychlé křídelní hráče Kukece a Milosavljeva.“

Před domácím lodivodem je hodně prestižní zápas proti klubu, v němž dosáhl největšího úspěchu: „Baník pro mne vždy bude srdeční záležitostí a krásnou vzpomínkou. Od mého působení v Ostravě však už uběhla nějaká doba a nostalgie už trochu ustupuje. Nyní kopu za Jihlavu a chci se svým týmem udělat maximum pro to, abychom Baník porazili. Pořád jde o moravský velkoklub s velkou historií a nemalými ambicemi a bylo by pro nás velkým povzbuzením, pokud by se nám to podařilo.“

A v jakém stavu je jihlavský kádr? „Až na Kosaka a Gabriela, kteří ještě nejsou zcela fit, jsme kompletní. Sestavu tedy můžeme vybírat z prakticky kompletního kádru.“

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SOUPEŘI

majitelé: Daniel SMK Reality Invest (95 % akcií), Občanské sdružení FC Baník Ostrava (5 % akcií).
vedení klubu: předseda představenstva: Petr Šafarčík, členové představenstva: Libor Adámek, Vladimír Janoško, výkonný ředitel: Pavel Lasák.
adresa: Bukovanského 4/1028, Slezská Ostrava
telefon: 596 241 804, 596 241 687
fax: 596 241 827
e-mail: info@fcb.cz
klubové barvy: bílá - modrá
kapacita stadionu: 17.312 míst k sezení
B – tým: MSFL

POHLED DO HISTORIE

Rok založení: 1922

Názvy klubu: SK Slezská Ostrava (1922), SK Ostrava (1945), Sokol Trojice Ostrava (1948), Sokol OKD Ostrava (1951), DSO Baník Ostrava (1952), TJ Baník Ostrava (1961), TJ Baník Ostrava OKD (1970), FC Baník Ostrava (1990), FC Baník Ostrava Tango (1994), FC Baník Ostrava (1995).

Úspěchy: Ty největší jsou spjaty se jménem trenéra Evžena Hadamczika, který převzal mužstvo v roce 1978. Baník získal dvakrát mistrovský titul a třikrát obsadil druhé místo, navíc vyhrál dvakrát Český pohár a jednou Československý pohár. Mistrovský domácí titul vybojoval i v roce 2004 a stal si i finalistou Poháru ČMFS. Největšími evropskými úspěchy jsou postupy do semifinále Poháru vítězů pohárů (1978/79) a do čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí (1980/81).

VZÁJEMNÁ BILANCE

Vzájemná bilance: 2 utkání  0 – 0 – 2  0 : 2

Ze vzájemných zápasů:

Gambrinus – jaro 06: FC Vysočina Jihlava - FC Baník Ostrava  1:2 (1:0)
Gól: 51. Varadi
VYS: Rzeszoto - Bartoš (23. Pacholík), Šourek, M. Kadlec, Liška - Veselý, Zúbek, Vladyka, I. Svoboda - Vácha (63. Perniš), Kaplan (73. Peška). OST: Raška - Lesák, Klimpl, P. Besta, Hoffman - Rajtoral (67. Metelka), Lukeš (34. Varadi), Bystroň, Staněk, Čoupek - Střihavka (84. Magera).

Gambrinus – pod. 05: FC Baník Ostrava – FC Vysočina Jihlava  1:0 (0:0)
Gól: 88. Papadopulos
VYS: Raška - Hoffman, Klimpl, Besta, Čoupek (46. Rajtoral), Metelka, Bystroň, Magera (63. Lukeš), Čížek - Papadopulos, Slončík (71. Žůrek). OST: Rzeszoto - Demeter, Šourek, Kadlec, Liška - Veselý (46. Štohanzl), Lovětínský, Zúbek, Vladyka, Malínek (66. Bartoš) - Kaplan (84. Perniš).

Pohár ČMFS – semifinále - 2004: FC Baník Ostrava - FC Vysočina Jihlava  2:1 (0:1)
Góly: 66. Heinz, 84. Matušovič - 30. Vladyka.
OST: Raška - Pospěch, Neuwirth, Besta, Drozd - Látal (46. Kiša), Bystroň, Slončík (46. Lička), Čížek - Matušovič (90. Žůrek), Heinz. VYS: Vorel - Bartoš (78. Šourek), Kadlec, Čep, Kotrys - Veselý, Večeřa, Pacholík, Vaculík (66. Liška) - Vladyka, Hošťálek (83. Navrátil).

Pravděpodobná sestava: Bárta – Zawada, Frydrych, Vomáčka, Mach – Lukeš, Droppa - Milosavljev, Vašenda, Kukec – Fantiš.

Trenér: Radoslav Látal

Střelci: 3 – Kukec, 1 – Fantiš, Onuwukwu, Mach, Milosavljev.

ZMĚNY V KÁDRU

Příchody: Buček (konec host. Sokolov), Zeher (konec host. Prešov/SK), Kaprálik (přestup Oss/NIZ), Milosavljev (přestup Karviná), Mach (přestup Mladá Boleslav), Bárta (host. Sigma Olomouc), Onuchukwu (přestup Třinec), Byrtus, Kaša, Foltýn, Holzer a Baránek (přeřazeni z juniorky).

Odchody: Baránek (konec kariéry), Marek (konec smlouvy), Šenkeřík (přestup Bohemians Praha), Krbeček (konec host. Viktoria Plzeň), Zejdler (host. Cracovia/POL), Poliaček (konec host. Žilina), Magera (konec host. Swindin Town FC/ENG), Adámik (přestup Prešov/SK), Pietrzkiewicz (přestup Zaqatala/AZB), Ferenčík (host. B.Bystrica/SK), Šmejkal (přestup Příbram), Vaněk a Cverna (přestup Karviná).

 
Související
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu