06.12.2012, Redakce

David Oulehla: Na podzim jsme odevzdali maximum

David Oulehla: Na podzim jsme odevzdali maximumDorostenecký tým FC Vysočina U19 má za sebou hodně náročný podzim. Tým vstupoval do nového ročníku extraligy s obavami, které se bohužel naplnily. V elitní soutěži s obtížemi sbíral body a nakonec přezimuje až na 16. příčce s jednobodovým náskokem na poslední 18. pozici, která znamená barážový souboj o záchranu. Trenéra mužstva Davida Oulehlu jsme požádali o hodnotící rozhovor.

 

Vraťme se do letní přípravy. S jakými představami jste do soutěže vstupovali? Dokázali jste odhadnout reálné možnosti a kvality týmu?
Na fotbale je krásné to, že se výsledky nedají naplánovat. Byli jsme však schopni odhadnout schopnosti a možnosti našeho týmu. Ročník 1994 je ve srovnání s ročníky 1992 a 1993 o hodně slabší. I dva předchozí ročníky, které byly kvalitou daleko lepší, měly v soutěži potíže se záchranou, a proto jsme očekávali, že se budeme celý ročník prát o setrvání v soutěži. Musíme se podívat několik let zpět, kde se nepodařilo ročník doplnit dle našich potřeb. Ve všech soutěžích patřil ročník 1994 k slabším a v dorostenecké lize mladšího dorostu uhrál po podzimu pouhých 7 bodů. Mohli jsme tudíž předpokládat, že za dva roky bude patřit mezi adepty na sestup a to se také nakonec potvrdilo. Už přípravné období ukázalo, že mužstvo má své nedostatky a potíže. Sehráli jsme kvalitní utkání a již zde byl vidět velký výkonnostní rozdíl mezi námi a soupeři.

Kde hledat hlavní příčiny špatného podzimního vystoupení se ziskem pouhých 11 bodů?
Extraliga dorostu je hodně kvalitní soutěž, kde už musí hráči opakovaně prokazovat vysokou kvalitu výkonnosti. Mužstvo je složeno ze dvou ročníků. Mladší ročník 1995 ještě není připraven být tím stěžejním, i když jsou v něm individuality, které již v jarní části sezóny a v příštím roce by mohly být tahouny týmu. Ročník 1994 ve srovnání s konkurencí nedosahuje potřebné úrovně a kvality jaká je na tuto soutěž potřebná. Při těchto potížích nás potkala nepříjemná věc, kdy nám vypadla osa mužstva na téměř celý podzim. Rozmahel měl potíže se zády, Zábrodský a Maruš onemocněli mononukleózou. Pro náš tým to byla skutečně velká nepříjemnost, se kterou jsme se prostě nedokázali vyrovnat. Především Maruše a hlavně Zábrodského jsme nedokázali nahradit. Vznikla nám díra na pozici středového záložníka a všichni hráči, kteří hráli, ho nedokázali nahradit a tak jsme na této pozici prakticky celý podzim museli improvizovat. Byla to citelná ztráta především ve hře směrem do útočné fáze, kde jsme nedokázali řešit věci s potřebnou kvalitou a nedokázali jsme se prosadit v potřebné míře. Pouze šestnáct vstřelených branek je toho jasným příkladem.

Tým do soutěže špatně vstoupil a hlavně si po úvodních třech kolech prošel osmizápasovou sérií bez výhry. Jak těžké bylo s týmem pracovat v tomto období?
Prohráli jsme oba domácí zápasy a hned v úvodu jsme se dostali pod tlak. V obou utkáních jsme podlehli o gól, navíc s Hradcem Králové jsme měli v závěru šanci na vyrovnání. Poté jsme zvládli důležitý zápas v Pardubicích. Pak jsme dlouho nevyhráli a to nám samozřejmě nepřidalo. Musím za sebe říct, že je to pro mě osobně velká výzva pracovat s tímto mužstvem. Kluci mají nedostatky a limity, které se dají postupnou a poctivou prací posouvat. Je to výjimečný kolektiv, který tvrdě pracuje a pomáhá jeden druhému. Nastavili jsme jasná pravidla, která musí každý bez výjimek dodržovat. Kluci to pochopili a práce s nimi byla velkou radostí. To že nejsou věci ideální, ještě neznamená, že se nedá pracovat tak, aby to všechny bavilo. Myslím si, že se nám to i přes těžkou situaci podařilo. Mužstvo se naučilo žít v permanentním stresu a snášelo ho velmi dobře. Těžká situace nás spojovala a během podzimu jsme udělali velký výkonnostní pokrok. Přístup týmu byl, a jistě i na jaře bude, jeho největší předností. Můžu za sebe, realizační tým a kluky říct, že jsme všichni odevzdali svému klubu absolutní maximum a dostali jsme z týmu všechno, co v sobě momentálně měl. Chtěli jsme mít po podzimu postavení, které nám bude zaručovat solidní pozici a možnost zachránit se v jarní části sezóny a to se nám podařilo. Musím poděkovat kolegům Ciprušovi a Bruzlovi, fyzioterapeutce Markétě a celému týmu za svoji práci během podzimní části.

Velkou vzpruhou pro tým určitě byly výhry nad Spartou a Brnem.
Se Spartou a s Brnem jsme sehráli nejlepší utkání, navíc jsme zde dokázali naplno bodovat, což pro nás bylo důležité. Se Spartou se nám podařilo vstřelit dvě branky po sobě a dotáhnout to ke třem bodům, S Brnem jsme jednou skórovali a utkání dovedli do vítězství. Určitě nám to pomohlo v závěru podzimu a dalo nám to další impuls a sílu do další práce.

Jaké bodové ztráty Vás nyní s odstupem nejvíce mrzí? Tým hned sedmkrát prohrál o jediný gól...
Prakticky celý podzim jsme měli stabilní výkonnost, což je velmi pozitivní. V naší hře nebyly velké herní propady, jenom v Liberci nám utkání opravdu nevyšlo. Extraliga dorostu je soutěž, kde již jako ve vrcholové dospělé kopané rozhodují maličkosti. Proměněná, nebo neproměněná šance, individuální či skupinová chyba a soupeř hned trestá. V prvním utkání s Hradcem Králové jsme měli šanci na vyrovnání v samém závěru, se Sigmou jsme vedli 1:0 a měli dvě čisté šance a nakonec jsme prohráli. S Plzní jsme vedli také 1:0 a potom jsme se dopustili hrubých chyb a prohráli. Nejvíce mě však mrzí ztracené body v Opavě, kde jsme vedli ještě v 83. minutě 0:1 a mohli vyhrát, nakonec jsme si odvezli cenný bod, ale bylo to málo. A pak ještě utkání v Mladé Boleslavi, kde jsme vedli také a nakonec prohráli opět o branku. Posledním utkání na Bohemians 1905 jsme měli v závěru šance na vyrovnání, ale nevyřešili jsme to a nedotáhli. Zde byla přesně ta hranice úspěchu a neúspěchu. My jsme situace nedokázali vyřešit a vstřelit branky a soupeři naopak naše chyby tvrdě trestali. Dokážeme určité nedostatky nahradit taktikou, ale tyto situace hráči musí být schopni řešit, je na tom závislý výsledek celého týmu. To jsou přesně ty věci, na kterých je potřeba tvrdě pracovat. Jsou to utkání o jedné či dvou šancích, buď je využijete a berete body anebo je bere soupeř. Zde byl největší rozdíl mezi námi a soupeři.

Kteří fotbalisté patřili k oporám týmu? Bude některý z nich v zimním období přesunut do dospělé kategorie?
Ročník 1994, jak jsem již říkal, je ročníkem slabším. Ale i zde jsou typy hráčů, kteří když přijdou do kvalitnějšího týmu, mohou být do budoucna úspěšní. Mají ještě celkem velký prostor na sobě tvrdě zapracovat a zlepšit se. Z ročníku 1995 jsou již nyní kluci, kteří nastupovali častěji a také se mohou ještě výrazně posunout ve své výkonnosti. Filozofií klubu je vychovávat individuality, které se následně prosadí do dospělé kopané. I zde však pro úspěch potřebujete dobrý týmový výkon a ten se skládá ze všech členů týmu a z naprostých detailů. Abychom byli úspěšný, má pro nás cenu momentálně nejlepší hráč týmu, ale i hráč, který momentálně nehraje anebo hraje méně. Ve fotbale se však tyto role můžou velmi rychle otočit, pokud někdo nepracuje dostatečně dobře anebo pro tým. U nás pracovali kluci znamenitě a i ti, kteří hráli méně, makali a pokusí se dostat do sestavy během zimní přípravy. Proto mají mé velké poděkování a respekt všichni kluci z týmu. Právě z těchto důvodů nechci konkrétně jmenovat jednotlivé hráče, protože naše výsledky jsou zásluhou především týmového výkonu. Všichni kluci udělali velký pokrok a zlepšili se, záleží jenom na nich, jestli ve své cestě za svým cílem vytrvají. Všechno je o detailech a prosadit je čím dál těžší. Posuny hráčů do vyšší kategorie budou předmětem následujících porad a diskuzí. Nepředpokládám však výrazné změny v kádru.

Co udělat pro jarní zlepšení? Bude tým v zimní přestávce nějak posílen?
Všechno je jenom o poctivé a tvrdé práci s akcentem na detail. Máme teď delší manipulační prostor než v létě. Velkou nevýhodou v dorostu je, že každý rok se vám kádr prakticky mění. Naši hráči měli na rozdíl od jiných týmů v I. dorostenecké lize minimální zkušenost s nejvyšší soutěží. Jiná mužstva již na jaře měla ve svém kádru mladší hráče, se kterými nyní soutěž hraje. Všechno tedy pro kluky bylo nové, museli si zvykat na hodně věcí, které nebylo jednoduché vstřebat. Navíc se poprvé skládal tým ze dvou ročníků a na všechno bylo hodně málo času. Výhodou pro nás bude, že jsme hráče poznali v kritických situacích. Budeme mít větší časový prostor na přípravu týmu, abychom ho připravili na jarní část sezóny. Základem všeho je jednota a víra ve splnění našeho cíle. Vytvořili jsme osu mužstva, okolo které se bude všechno stavět tak, aby hráli kluci na pozicích, kde budeme schopni maximálně využít jejich potenciál pro týmový výkon. Dále budeme rozvíjet přednosti a odstraňovat nedostatky, které kluci mají a krok po krůčku se posouvat dál, zapracujeme na vzájemné součinnosti ve hře, aby mělo mužstvo automatismy, které potřebuje k úspěchu. V tréninkovém procesu budeme využívat nejmodernější tréninkové metody a trendy a využijeme zkušeností, které jsme získali během podzimního tažení, rozhodně jich není málo. Během zimy chceme připravit tým, který bude mít svou herní tvář, tým který ví, co chce, bude hladový po úspěchu a od prvního jarního kola si půjde agresivně za svým cílem. Velký pohyb v kádru neočekáváme. Vystačíme si s kádrem, který tu byl na podzim. Mužstvu věříme a cíl splníme.

Tým je bezprostředně ohrožen sestupem. Jaká jsou vlastně v letošní sezóně pravidla sestupu? Je pravdou, že se soutěž bude dále rozšiřovat?
Tento rok se soutěž rozšiřuje na 22 účastníků. Poslední tým 1. DL jde do baráže. Z druhé ligy (ta má 3 skupiny) postupují její vítězové přímo do 1. DL. Poslední mužstvo z 1. DL se přidá do koše ke třem týmům z druhých míst z druhé ligy a následně se vylosují dvojice, které se spolu utkají ve dvojutkání doma a venku. Vítězové těchto utkání budou hrát 1. DL. V nejvyšší soutěži se tedy hraje o poslední barážové místo.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu