03.04.2013, Miroslav Fuks

Proti Brnu? Premiérová výhra, (skoro) postup i debakl

Proti Brnu? Premiérová výhra, (skoro) postup i debaklBilance vzájemných ligových zápasů FC Vysočina a Zbrojovky Brno má krátkou historii. Kluby s odlišnou tradicí se v ligovém měření střetli poprvé 21. srpna 2005 v Gambrinus lize. Znovu na sebe narazily v druholigovém ročníku 2011/12 a postup obou celků do elitní soutěže přenesl vzájemnou konfrontaci i do aktuálního fotbalového ročníku. Zajímavé zápasy však Brno s Jihlavou sehrálo i v národním poháru.

 

První takový významný duel sehrál tehdy divizní Spartak Jihlava se Zbrojovkou Brno v létě 1990. V základní hrací době se oba celky rozešly remízou 1:1 (0:1) a v penaltovém rozstřelu se radovala domácí Jihlava.

O rok později přinesla pohárová konfrontace další remízu, zato pořádně divokou 4:4 (2:2). Na penalty však bylo šťastnějším celkem BOBY Brno.

Na podzim 1997 ve 3. kole poháru „Bobíci“ dominovali - 0:4 (0:2).

V září 2000 se Brno poprvé střetlo s druholigovým FC Vysočina a ve 3. kole postup znovu vybojovalo po penaltách 2:2 (0:2). Dvě jihlavské branky tehdy zaznamenal Hošťálek a za hosty skórovali Siegl a Křivánek.

K dosud poslední pohárové konfrontaci došlo v září 2007. Brno bylo opět úspěšnější a vyhrálo 0:2 (0:1) díky trefám Hanáka a Kaloudy.

Zatímco pohárová bilance hovoří jarně pro Brno, tak ta ligová vyznívá pro Vysočinu. V pěti zápasech třikrát zvítězila, jednou se oba týmy rozešly smírně a utrpěla jen jednu porážku. Ta však byla dost vysoká, tudíž dosavadní skóre vzájemných utkání činí 6:6.

Premiérová ligová konfrontace Brna a Jihlavy se odehrála 21. srpna 2005 a navždy se zapsala jako premiérová výhra FC Vysočina v Gambrinus lize. Jihlava si ze stadiónu Srbská odvezl cenné tři body za výhru 1:2 (0:2), když za domácí penaltu proměnil Zelenka a za hosty skórovali Demeter a Vladyka.

Odvetu bohužel nehostila Jihlava, neboť sníh a mráz si vynutily její přesun až na pražský Strahov. Zde byli „domácí“ lepším celkem, ale své šance neproměnili – 0:0.

Oba kluby na sebe znovu narazily až v loňském druholigovém ročníku. Na podzim se zrodila důležitá výhra Vysočiny v poměru 1:0 (1:0), o níž z penalty rozhodl Vaculík. Zajímavostí bylo, že v dresu Zbrojovky nastoupili aktuální záložníci Jihlavy Koloušek a Tomeček.

Jarní odveta v Brně připadla na 28. kolo a měla enormní důležitost. Ve hře byl postup do Gambrinus ligy  a právě výhrou na Srbské si ho výrazně přiblížila Jihlava. Trefy Veselého a Tecla v rozmezí 75. a 79. minuty znamenaly výhru 0:2 (0:0) a výrazný krok mezi českou elitu. I v tomto utkání za Brno nastoupil Václav Koloušek.

Ten se výhry nedočkal ani o pár měsíců později. Na konci září si z Brna i se svými spoluhráči odvezl nepříjemnou „rukavici“ za porážku 5:1 (2:0). Za Brno se mezi střelce dvakrát zapsali Švancara a Škoda a jednou se trefil Pernica. Za hosty na počátku druhé půle snížil na 1:2 Tecl. Fotbalisté Vysočiny tak mají Brnu rozhodně co odvádět!

 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu