30.11.2005, Redakce

Jestli se chce starší dorost zachránit, musí posílit

FC Vysočina Jihlava se řadí mezi devět klubů v České republice, které disponují nejvyššími soutěžemi (I. liga, béčko ve II. nebo III. lize, dorost v I. lize, B-dorost v české nebo moravské lize, žáci v lize a žáci B v divizi). „Příslušnost ke Spartě, Slavii, Baníku Ostrava, Brnu, Slovácku, Olomouci, Zlínu a Teplicím odměnou pro všechny, kteří se o fotbal na celé Vysočině poctivě starají,“ říká šéftrenér mládeže FC Vysočina Lumír Fikes.

 
Na podzim se objevili v reprezentační nominaci Naniaš (U 19), Štěpanovský (U 18), Rabušic (U 17) a čerstvě také patnáctiletí Urbánek, Pikl a Kučera. „Naším dalším cílem není soupeřit o titul, ale elitní soutěže ohlídat. A pokusit se pomoct nahoru některým klubům z Vysočiny,“ tvrdí Fikes. Ten vyzdvihuje nečekané čtvrté místo starších žáků v nejvyšší soutěži, pod kterým jsou podepsáni trenéři Pavel Tvarůžek a Petr Soustružník. V kategorii přípravek se jihlavský klub zaměřuje na rozběhnutí sportovních tříd od 1. ročníku na ZŠ Rošického. „Problémy nám činí jen starší dorost. Tam musíme přes zimu napnout všechny síly a první ligu zachránit,“ zdůrazňuje šéftrenér mládeže.

Místo Aleše Křečka ho od července vede nový trenér, Miroslav Krieg. Ten měl v létě málo času na poznání mužstva a během podzimu prošlo kádrem prvního dorostu rekordních 29 hráčů. „V soutěži jich ale nastoupilo jen dvacet tři. O stabilizaci kádru nemůže být řeč. Mohou za to zranění a nemoci, které nás často provázely, a také pokles formy u některých hráčů,“ hodnotí Krieg.

Před sezónou se on a vedení klubu dohodlo, že nebude do týmu shánět posily. „Nemůžeme každý rok přivádět nové hráče. Dali jsme důvěru hráčům ročníku 87, a když na ligu nestačili, tak i o rok mladším. U těch jsme výkyvy ve výkonnosti očekávali,“ předesílá Fikes. Přesto bylo v silách týmu uhrát o tři až čtyři body víc. „Trápila nás ofenzíva a proměňování šancí,“ odhaluje hlavní příčinu neúspěchů Krieg a přidává pečlivě vedenou statistiku: „Když si odmyslím výhry 3:2 nad Kladnem a 5:0 s Opavou, tak ve zbylých třinácti zápasech jsme nastříleli šest branek. A z toho byly čtyři ze standardních situací. Přitom jsme dohromady za podzim zahodili 39 vyložených šancí.“

Pouze tři hráči – Rabušic, Durda a Naniaš – vstřelili po dvou gólech, obránci jich nastříleli stejný počet jako útočníci (6) a záloha, kterou tvořili hráči ročníku 88, přidala jen dvě trefy.

Protože chce vedení klubu nejvyšší dorosteneckou soutěž v Jihlavě zachovat, je připraveno vytáhnout na stůl peníze a mužstvo posílit. „Je to nutnost a už se na tom pracuje,“ shodují se Krieg s Fikesem. Za nejlepšího hráče podzimu označili stopera z Pardubic Jana Kovaříka.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu