10.06.2013, Miroslav Fuks

Oulehla: Tým se na jaře zlepšil a odehrál ho velmi dobře

Oulehla: Tým se na jaře zlepšil a odehrál ho velmi dobřeHodně těžkou sezónu má za sebou hodně náročnou sezónu. Tým nakonec svůj hlavní cíl, tedy záchranu v celostátní extralize, naplnil, když s poměrně velkým odstupem za sebou nechal Hlučín. Přesto se nabízí otázka na kouče Davida Oulehlu, zda lze hovořit o spokojenosti? Nebylo v silách týmu více?

 

Dorost U19 je konečným výstupem v mládežnických kategoriích a nelze jeho výsledky hodnotit na základě jednoho roku. Představuje ukazatel trénování a přípravy daného ročníku od přípravky až po dorost a též jeho doplňování o talentované hráče v průběhu těchto let. Konečným produktem však musí být fotbalista začleněný do „A“ týmu dospělých, nebo hráči zapojení do regionálního dospělého fotbalu na Vysočině. Skončená sezóna byla pro ročník 1994 problémová, protože již od žákovských soutěží bylo jasné, že prostě konkurenceschopný bude velmi těžko. A k jeho doplnění také v předešlých letech nedošlo. Hráči na, které se vsadilo v minulosti, prostě očekávané kvality nepotvrdili. V soutěži mladšího dorostu, kde lze hledat určité srovnání, patřil k nejhorším týmům. Dalo se tedy očekávat, že budeme mít se záchranou velký problém. Nemůžeme za pět týdnů přípravy nahradit či dotrénovat kvalitu, která zde bohužel chyběla. Přesto jsme udělali za půl roku a během zimní přípravy hodně práce. Hráče tohoto ročníku jsme restartovali a nakonec jsme z nich vymačkali maximum.

Jak z vašeho pohledu hodnotíte průběh ročníku?
Dostali jsme cíl soutěž zachránit a to třeba i přes baráž do, které se nám pochopitelně příliš nechtělo. Po podzimu jsme měli za úkol nemít velkou ztrátu, abychom se na jaře mohli snažit baráži vyhnout. Jak se však v průběhu sezóny ukazovala tvrdá realita, narůstal tlak a tím i nespokojenost lidí, kteří tuto realitu nechtěli z počátku přijmout. My jsme však po podzimu skončili s náskokem jednoho bodu na barážové místo. V jarní části jsme již zachraňovali soutěž s mužstvem prakticky o rok mladším, které jsme si přes zimu nachystali. Hráli jsme solidní fotbal, mužstvo mělo svou herní tvář a začali jsme sbírat body. Ze strany realizačního týmu můžu říci, že jsme spokojeni, tohle totiž nebylo opravdu vůbec jednoduché uhrát. Před týmem smekám. Každý hráč ze sebe dokázal vydat maximum. Patří jim velké poděkování.

Jak se hráči s psychicky náročným úkolem vyrovnávali? Který zápas byl v tomto směru nejtěžší?
Boj o záchranu představuje velké psychické vypětí pro všechny. Na druhou stranu se v takových momentech vždy ukážou opravdové přednosti, nedostatky a charaktery hráčů a týmu. Od druhého podzimního kola byl každý zápas existenční a pod velkým tlakem. Někdo samozřejmě nese stres lépe a někdo hůře. Všeobecně to kluci zvládali dobře i proto jsme se nakonec záchrany dočkali. Jedná se o velmi cenné zkušenosti, které nás obohatí do další kariéry a budou nám všem nápomocny do budoucna. Snažili jsme se hráčům pomoci, někdy bičem a jindy zase cukrem, ale vždycky věděli, že společně prohráváme a vítězíme a, že stojíme vždy za nimi, pokud mají odpovídající přístup a tvrdě pracují. Nejtěžší období bylo po domácí porážce s Libercem a Opavou, kde nám chyběl poslední krůček a mohli jsme ho udělat, tam jsme měli hodně práce tým mentálně zvednout. V těch zápasech jsme byli herně lepší, měli hodně šancí a chybělo nám trošku i štěstí. Kdybychom jsme tyto dva zápasy zvládli, bral bych tento ročník a hlavně jaro jako velký úspěch.

Které duely byly pro záchranářský boj zlomové?
Zlomové pro nás byly zápasy na Spartě a v Plzni, které jsme vyhráli a dali najevo, že situaci zvládneme. Na jaře jsme totiž hráli velmi dobře, věřili jsme si na každého soupeře a potvrzovali jsme to i na hřišti. Tvrdě jsme pracovali a nakonec jsme byli po zásluze odměněni. Nejdůležitější bylo, že jsme měli stabilní formu a vyhnulo se nám kolísání výkonnosti. Celé jaro jsme odehráli výborně, až na poslední zápas s Boleslaví, kde jsme již byli mentálně na dovolené a naopak soupeř hrál o všechno. Hráli jsme doma, chtěli jsme ten zápas zvládnout, ale vnitřně už to nešlo. Během jara jsme mužstvo mentálně vycucali a kluci tam svému klubu odevzdali maximum. Dalo se tedy pochopit, že poslední zápas už prostě bude vypadat hůře.

Lze hovořit o tom, že tým se oproti podzimu zlepšil? Počet získaných bodů tomu nasvědčuje.
Na podzim se ukazovalo, že většina hráčů ročníku 1994 prostě nedosahuje potřebné úrovně a těžko se v konkurenci prosadí. Proto se přes zimní přípravu připravovalo mužstvo, kde začali dominovat hráči ročníku 1995 a ti nakonec v jarní části hráli stěžejní roli. K nim se přidali zlepšující se hráči ročníku 1994, které se nám podařilo restartovat. Velkou výhodou bylo, že jsme ročník 1995 trénovali již třetí rok, že jsme hráče znali a i oni znali naše představy a filozofii. Přes zimu jsme se chystali na jarní část a měli více času na přípravu. Už na podzim jsme měli hodně utkání, kde jsme to o branku nezvládli a věřili jsme, že to na jaře otočíme. Pracovali jsme hodně na organizaci hry a především na útočné fázi, což se na jaře projevilo. Kluci se zlepšili, tým se sehrál a celkový výkon šel nahoru. Navíc jsme trénovali opravdu hodně a velmi tvrdě, což se v závěru jara pozitivně projevilo. Hráli jsme opravdu dobrý fotbal a přicházely i body. Vstřelené i obdržené branky, statistiky ze hry, i rozbory videozáznamů vykazovaly na jaře opravdu velké zlepšení. V některých utkáních nám chyběla ještě lepší produktivita.

Kteří hráči tvořili osu týmu a o udržení týmu se nejvíce zasloužili? Kteří fotbalisté oproti zimě učinili největší výkonnostní skok?
Nikdo se samozřejmě nevyhnul chybám. V bráně pomohl mančaftu Kotnour. V obranné řadě byli pilíři Kriegsmann s Hanouskem. V záložní řadě pak Zábrodský, který byl nejmladší v týmu (roč. 1996) a podával velmi dobré výkony. Klíčovým hráčem pro celé mužstvo se stal Patrik Demeter. Podařilo se ho připravit takovým způsobem, že byl útočným motorem týmu a klíčovým hráčem v útočné fázi a navíc pracoval velmi dobře i v obranné části. Změnil svůj přístup a myšlení a nakonec se stal i nejlepším střelcem týmu. Na hrotu se stal stěžejním hráčem mladík Duba (roč. 1996), který nám přinesl velkou kvalitu především ve vytváření brankovým situací a jejich proměňování. Ve spolupráci s Marušem byli pro soupeře hodně nepříjemní. Velmi dobrou práci odvedl i Kelbler, který se stal nejlepším střelcem týmu na podzim. Na krajích se hráči točili a každý odvedl svůj díl práce. Klíčový se nakonec stal týmový výkon, který o naší záchraně rozhodl. Všichni kluci zaznamenali výrazný výkonnostní posun, což nám nakonec ukázalo i pravidelné testování. Pracovat s nimi bylo pro nás radostí.

Jaké jsou před starším dorostem perspektivy pro příští ročník? Bude tým konkurenceschopnější a vyhne se záchranářským nervům?
Vždy existují určité prognózy, které však jsou velmi zrádné. Za poslední roky hraje dorost mimo jednoho roku o záchranu. Byl bych opatrný, neboť stačí připomenout vynikající ročník 1993, který se zachránil kolo před koncem a uhrál pouze o devět bodů více, než my. Ročník 1995 je připraven velmi dobře a v ročníku 1996 jsou také šikovní hráči, kterým však bude chvilku trvat, než si dorosteneckou ligu osahají a zapadnou. Pokud však doteď tvrdě pracovali, neměli by mít problém se začlenit a o kvalitách přesvědčit. Pokud fotbalu nedávali všechno, velmi rychle pochopí, že to budou mít velmi složité se ve vrcholovém fotbale prosadit. V týmu bude větší konkurence a větší výběr hráčů, ale kvalita se ukáže až v soutěži a v ostrých utkáních. Navíc ročník 1995 a s nimi hráči Zábrodský a Duba mají zkušenosti se záchranou a to by tam mělo být znát. V soutěži hraje roli mnoho faktorů, které mohou způsobit komplikace. Můžou vám přijít zranění a navíc některé hráče ročníku 1995 posuneme již do juniorky. Nechci se tedy pouštět do velkých prognóz, ale velká očekávání rozhodně nemám. Myslím, že boji o záchranu se mužstvo opět nevyhne.

Na závěr chci poděkovat své rodině, svým kolegům Ciprušovi, Bruzlovi, fyzioterapeutce Markétě, vedení klubu za podporu a všem klukům za poctivý přístup a tvrdou práci. Do budoucna jim chci popřát vše dobré. Musí však mít na paměti, že pokud chtějí něčeho dosáhnout, musí na sobě tvrdě pracovat a umět si spoustu věcí odříct. Jedině tak jsou schopni se dostat do vrcholového fotbalu.

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu