11.07.2013, Miroslav Fuks

Morkus: Prioritou je rozvoj talentovaných jednotlivců

Morkus: Prioritou je rozvoj talentovaných jednotlivcůNa nový fotbalový ročník se připravuje i mládežnický úsek FC Vysočina. Přípravu zahájily všechny tři dorostenecké týmy a v polovině července s poprvé sejdou i žákovské výběry. Je tedy ten pravý čas, abychom se sportovního manažera mládeže Josefa Morkuse zeptali nejen na novinky z jemu svěřenému úseku.

 

Vraťme se nejdříve do uplynulé sezóny. Co vás potěšilo a co vám naopak přidělalo vrásky?
Vrcholem struktury mládežnických týmů je starší dorost U19, který dlouhodobě působí v nejvyšší soutěži. Zde jsme bohužel od začátku sezóny měli starosti se záchranou. Tým na ní nakonec v předstihu dosáhl, ovšem nic to nemění na velkém poučení, které nám skončený ročník přinesl. Příště si musíme dát velký pozor na to, aby žádný z ročníků nezaznamenal významnější výkonnostní propad. Na doplňování jednotlivých týmů musíme pracovat už od žákovské kategorie. Je nutné učinit maximum pro to, aby naší pozornosti neunikl jediný talentovaný fotbalista z Kraje Vysočina. A co mne potěšilo? Nechci zmiňovat týmové výsledky, neboť ty nejsou naší prioritou. Jinak by třeba naše mladší dorosty dosáhly ještě lepšího tabulkového postavení. Klíčový je pro nás fotbalový rozvoj jednotlivce a jeho příprava pro dospělý fotbal. V tomto směru mne například potěšili mladší dorostenci Štěpánek a Klíma, kteří náleží mezi opory reprezentace U17.

Jak výběr talentovaných hráčů z regionu pro dorostenecké týmy FC Vysočina vypadá v reálu?
Ideálním prostředkem je forma střídavých startů. Díky dobře zmapovanému regionu jsme i za cenu nevyrovnaných výsledků a výkonů v obou týmech starších žáků v uplynulém ročníku vyzkoušeli zhruba 50 mladíků z našeho kraje. Cílem je včas tyto perspektivní hráče podchytit a přivézt je do týmů mladšího dorostu.

S jakou reakcí se setkáváte u regionálních klubů?
S drtivou většinou fotbalových klubů z Kraje Vysočina komunikujeme a spolupracujeme na velmi dobré a seriózní úrovni. Oddíly si velmi dobře uvědomují, že přechod talentovaného hráče do FC Vysočina je pro jeho fotbalový vývoj jedině pozitivní. Má možnost kvalitněji trénovat, konfrontovat se s podobně nadanými fotbalisty a nastupovat v nejvyšší soutěži. Pokud se do týmů FC Vysočina neprosadí nebo neprokáže perspektivu pro ligový dospělý fotbal, tak se velmi dobře připravený vrací do mateřského klubu. Výsledek této dlouhodobé spolupráce vidíme při pohledu na soutěže dospělých. Ještě nikdy ve zhruba stodvacetileté  historii fotbalu v Kraji Vysočina jsme nedisponovali jedním celkem v I. lize, dvěma kluby ve III. lize (Třebíč a Žďár nad Sázavou) a dalšími šesti týmy ve čtvrté nejvyšší soutěži. Tyto mančafty jsou větší či menší měrou tvořené fotbalisty, kteří jsou odchovanci jihlavského klubu, anebo část fotbalové dráhy strávili v FC Vysočina.

Doznalo před vypuknutím nového fotbalového ročníku nějakých změn složení trenérů jednotlivých mládežnických týmů FC Vysočina?
Fanoušky jistě zaujme zapojení trenéra brankářů Tomáše Jansy, který se od „A“ mužstva přesunul k mládeži a nyní bude mít metodicky na starosti přípravu všech mládežnických gólmanů v FC Vysočina. Krom jiného povede i speciální tréninky brankařů v kategorii starších žáků a dorostu. Novinkou je přesun trenéra Svatopluka Veroňka do role šéftrenéra týmů přípravek, kde by měl dohlížet na zavádění moderních tréninkových postupů.

Netradiční postup jsme zvolili u týmů starších žáků, tedy U15 a U14. Ty jako hlavní kouč povede Pavel Tvarůžek, kterého budou doplňovat další čtyři trenéři rozdělení mezi dva týmy. Jedním z nich je Marcel Och, který má v FC Vysočina zároveň na starosti trénink technických dovedností prostřednictvím speciálních cvičení dle metodiky vypracované našim klubem. Staronovou trenérskou tváří v FC Vysočina je bývalý člen kádru „áčka“ a naposledy trenér mládeže v Třebíči Ivan Čermák. Ten se bude podílet na přípravě týmu U14.

Jaké je očekávání výkonů FC Vysočina v nadcházejícím ročníku nejvyšší dorostenecké soutěže?
Do sezóny půjdeme s kádrem 20 hráčů a 3 brankářů. Hráči, kteří se v týmu neudrží, zamíří do regionálních klubů. Předpokládáme, že je před námi výrazně klidnější sezóna. Zvláště, když extraliga prošla rozšířením na 22 účastníků. Věřím, že se náš starší dorost bude prezentovat kvalitním fotbalem a že bude pokračovat fotbalový vývoj talentovaných jednotlivců. Rádi bychom byli už v zimě bez starostí se sestupem, což by nám následně umožnilo přesun vybraných fotbalistů do kádru juniorky či dokonce do přípravy s „A“ mužstvem.

FC Vysočina se v posledních letech podařilo rozšířit a zkvalitnit počet tréninkových ploch. Je aktuální stav dostatečný potřebám kvalitního tréninkového procesu mládeže?
Tréninkových ploch pro mládež není nikdy dost. Stěžovat si však rozhodně nemůžeme. Využíváme areálu v ulici Na Stoupách, v Jiráskově ulici, hřiště v Antonínově Dole a částečně i travnaté plochy ve Vyskytné u Jihlavy. Hodně nás trápí stav umělé trávy Na Stoupách, jejíž povrch je nutné v co nejkratší době vyměnit. Věříme, že se tak stane ještě před koncem letošního podzimu.

  • kompletní přehled trenérů a asistentů mládežnických týmů FC Vysočina naleznete ZDE

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu