23.11.2013, Miroslav Fuks

František Komňacký: Nechápal jsem, co se s hráči dělo

František Komňacký: Nechápal jsem, co se s hráči děloVysočina v Příbrami předvedla ostudný výkon a z velmi důležitého duelu si odvezla svoji historicky nejvyšší ligovou porážku. Zároveň dala vzpomenout na porážku na stadiónu U Litavky z podzimu 2007, kdy zde v druholigovém duelu podlehla 5:1. Kouč František Komňacký po utkání čelil nepříjemným dotazům novinářů, k nimž se obšírně vyjadřoval. Jaké bylo jeho úvodní hodnocení zápasu?

 

Dnešní utkání bylo z naší strany velkou blamáží a ostudou. Sám si nevzpomínám, že bych někdy takto výrazně prohrál. Náš výkon a konečný výsledek pro nás představuje velký vykřičník, protože takto se prostě fotbal hrát nesmí. Pokud Vysočina chce hrát důstojnou úlohu v Gambrinus lize, tak se obdobných výkonů musí vyvarovat. V porovnání se soupeřem jsme byli ve všem druzí. Hlavně mne mrzí, že jsme byli horší v nasazení a chtění vyhrát. Domácí šli vítězství mnohem více naproti a tato energie se jim vrátila v tom, že si vypracovali několik gólových šancí a většinu z nich proměnili. Některé góly byly opravdu hezké, to musím přiznat. V poločase jsem se snažil hráče probrat a řekli jsme si, že s takovým zbabělým výkonem nemůžeme ze hřiště odejít. I proto jsem v poločase nepřistoupil ke změně v sestavě, přestože jsem o dvou či dokonce třech střídáních uvažoval. Chtěl jsem, aby to mužstvo, které duel takto rozehrálo, na hřišti zůstalo. Možná druhá polovina byla o něco lepší, ikdyž druhá půlka z naší strany stále postrádala ostří a důraz. Nadále jsme se v podstatě nedostali do žádné šance. O tom, že bychom zápas domácím zkomplikovali, nemůže být ani řeč. Opravdu to z naší strany bylo velké zklamání.

Přitom jste přípravě zápasu věnovali celých čtrnáct dní reprezentační pauzy...
Na tento zápas jsme se skutečně poctivě připravovali. Měli jsme dostatek času, věděli jsme, o jak důležitý „šestibodový“ zápas půjde a kde jsou slabiny soupeře. Když ale potom vidíme, že se na hřišti děje úplně něco jiného, než co jste chtěli hrát, tak z toho máte hodně špatný pocit. Trenéra takové momenty dokážou nalomit a vést k myšlenkám, zda má toto vůbec zapotřebí.

Vraťme se ještě k poločasové situaci. Lze říci, že jste nechtěl střídat i proto, že jste v tom hráče chtěl nechat „vykoupat“?
Vzhledem k tomu, že žádný z nich neměl žádný fyzický, ani psychický problém, tak jsem možná i tuto myšlenku v hlavě měl. Prostě, vy jste si to „pohnojili“, vy se z toho zkuste dostat. Stejně tak jsem jim řekl, že jsme za první poločas tři branky dostali, tak stejně můžeme ve druhém dějství tři góly vstřelit. S tím jsem chtěl, aby mužstvo na hřiště šlo a špatný výkon odčinilo. K samotnému střídání bych ještě chtěl říci, že je složité do sestavy sahat, když se s mužstvem 14 dní na něco připravujete a cosi nacvičujete. To je vám poté líto všechno rozbít, když máte stále jakousi naději, že hráči to vezmou za lepší konec a budou hrát to, co jsme chtěli. Jak už jsem řekl, tak jsem měl střídání v hlavě už asi od 10. minuty, protože v tu chvíli už bylo všechno jinak. Do Příbrami jsme přijeli s tím, že soupeře budeme držet na odstup a budeme chodit do protiútoků. V okamžiku, kdy prohráváte a musíte hrát dopředu, tak jsem už některé kreativní hráče střídat nechtěl. Dnes jsem se prostě ve věci střídání, které vždy představuje určitou alchymii, rozhodl takto.

Hráli někdy za celou vaši trenérskou kariéru vaši svěřenci takto špatně?
Možná jsme někdy obdobně prohráli, ale nikdy jsme takto špatně nehráli. V tuto chvíli svým hráčům opravdu nerozumím. Co se s nimi na hřišti stalo? Dobře jsme se na utkání připravovali, tým jsme ladili a před zápasem jsem z něj cítil odhodlání. Když pak ale vidíte, jak jsme všude pozdě, jak jsme nervózní a kazíme jednoduché věci, tak si kladete otázky. Po hráčích určitě budu chtít vědět, co se s nimi dělo. Já jsem to nechápal. Porážka 5:0 je pro mne strašná darda a pocit, který bych už nerad zažil.

Uvažujete po dnešním zápase o rezignaci?
Hlavou sem mi honí všelijaké myšlenky, to přiznávám. Na druhou stranu nejsem zvyklý utéct z boje. Jsme teď docela v průšvihu a máme ještě jakousi šanci naši pozici na konci podzimu vylepšit. Musíme k tomu vítězně zvládnout domácí utkání proti Slovácku, což by naši pozici v tabulce o něco zlepšilo a jistě by to napomohlo atmosféře v klubu přes zimní přestávku. Klidně se může stát, že budu odvolaný bez mého přičinění, ale já bych v tomto okamžiku z boje nerad utíkal. V klubu se nám v prvním roce cosi podařilo, něco jsme vybudovali, vidím ho jako zdravý a perspektivní do budoucna a disponuje velice solidním vedením klubu. Bylo by mi opravdu hrozně líto, kdyby to celé nevyšlo. Budu se maximálně snažit, abych Jihlavě pomohl.

Jak byste charakterizoval problémy mužstva při venkovních utkáních? Vždyť z dvanácti bodů jste získali pouze jeden na hřištích soupeřů?
Nejpodstatnější moment představuje herní sebevědomí. Jestliže jsou hráči v domácím prostředí mnohem aktivnější, agresivnější a v mnohem větším počtu jdou do útoku, tak je to o tom fotbalovém myšlení a přístupu, že doma mohou či dokonce musí. Kdežto venku toto více cítí domácí mužstvo. Na tento aspekt jsme se připravovali, na agresivitu, důraz a touhu domácího celku, přesto jsme 9 z 10 osobních soubojů prohráli. Proto jsme byli pod tlakem a nemohli jsme se dostat do pořádné protihry.

S herním sebevědomím souvisí i chyby, které děláme. I dnes tam bylo tolik ztrát balónu už při jeho zisku a v době, kdy se mužstvo chtělo nadýchnout k nějakému protiútoku. V momentě takové ztráty máte obranu široko od sebe, soupeř vám do ní chodí v nábězích a je tu problém.

Další věci jsou spojené s tím, že mužstvo většinou relativně brzo dostává branky. Tím se charakter utkání výrazně mění. V tom okamžiku musíte hrát jinak, na riziko a domácí celek vám hodně hrozí z brejků, při nichž si hráči více dovolí

V pátek zakončíte podzimní sezónu a doma proti Slovácku půjde opravdu o hodně...
Byli bychom rádi, abychom páteční duel zvládli podobně, jako dnes Příbram. Ta v Jablonci 6:0 prohrála, spadla na předposlední místo tabulky a obdivuhodně se z této nepříznivé situace dostala. Díky odhodlání a práci hráčů i celého klubu, což by mělo být vzorem pro nás do posledního utkání proti Slovácku.

Jak složité bude připravit hráče na Slovácko a sundat z nich příbramskou „deku“?
Já mám tu zkušenost, že zatímco my trenéři dva dny nebudeme spát, budeme nepříjemný na celou rodinu a budeme chodit „kanálama“, tak z hráčů to spadne poměrně brzy. Ve čtvrtek už budou v pohodě, samý vtípek a budou se chystat na zápas proti Slovácku. A ono je to možná dobře. Nelze, aby se do pátku chytali za hlavu a utápěli se ve svých výkonech a neúspěších. To by nebylo dobře. I to je profesionální fotbal, aby mužstvo, které prohraje, v sobě dokázalo nalézt sílu a oprostit se od posledního duelu. Samozřejmě, že si chyby v úterý rozebereme a nad příbramským utkáním rozhodně nemávneme rukou. Poté už začneme myslet na další zápas, tak to prostě musí být. Hráči před sebou musí mít novou výzvu, to špatné musí umět hodit za hlavu a do dalšího utkání jít nepoznamenaní faktem, že v něm dostali pět gólů.

Pozápasové ohlasy v sestřihu tradičně nabízí Youtube kanál Ježour TV. Krom komentáře trenéra Františka Komňackého z tiskové konference přinášíme i názory záložníka Václava Kolouška a stopera Jiřího Krejčího.

 
Související
Aktuálně

U17: Těsná domácí porážka

Jihlavský mladší dorost podlehl po vlastním gólu ze 77. minuty silným Českým Budějovicím 2:3 (1:1). Jihlavské poslal do úvodního vedení Karel Jančok a v druhém poločase srovnával Milan Urbánek. Dorostenci se tak tímto výsledkem propadli na 13. místo tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu