25.04.2014, LFA

Zelené kolo pomůže reprezentaci nevidomých

Zelené kolo pomůže reprezentaci nevidomýchZavažte si oči, nazujte kopačky a vyběhněte na hřiště k fotbalovému utkání. Připadá vám tato představa bláznivá? Reprezentační tým nevidomých fotbalistů absolvuje stejný zážitek při každém svém duelu. Ligová fotbalová asociace se pomocí CSR projektu Zelený život rozhodla dlouhodobě podpořit právě národní celek nevidomých, který shání prostředky pro své fungování.

 

Proto bude dvacáté šesté kolo Gambrinus ligy znovu překřtěno na „Zelené kolo“ a všechny profesionální kluby se spojí nad společným tématem.

„Profesionální fotbalové kluby tvoří sílu, která je schopna při vzájemném spojení upozornit na problémy lidí, jenž neměli takové štěstí jako my. Projekt Zelený život je našim ideálním nástrojem, jak pomoci. A to se týká i reprezentačního týmu nevidomých fotbalistů. Je úžasné vidět zápal a chuť, se kterou se věnují milovanému sportu. Proto Ligová fotbalová asociace pomůže právě dalším „Zeleným kolem,“ svěřil se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Všech osm stadionů se tak zabarví do zelené barvy, hráči nastoupí se zelenými šálami, realizační týmy se zelenými stužkami a v této barvě bude oděn i doprovod hráčů. Poprvé se budou moci zapojit i fanoušci. Na vybraných stadionech budou v prodeji náramky Zeleného života. Veřejnost může přispět pomocí účtu Nadačního fondu Zeleného života: 533353335/0300.

„Snem většiny kluků je stát se fotbalistou. My představujeme sport, který tento sen může splnit i zrakově postiženým hráčům. Vítáme, že se nám v rámci projektu Zelený život, dostalo podpory od profesionálních klubů a děkujeme za ni,“ prozradil Jaroslav Pata, prezident Českého svazu zrakově postižených sportovců.

Právě proti reprezentačnímu výběru se v exhibičním utkání postavil se svým týmem i patron Zeleného života Zdeněk Grygera. Společně s hvězdami jako Miroslav Baranek, Martin Vaniak či Pavel Verbíř se na hřišti v Březiněvsi oblékli do dresů Zeleného života a s páskami na oči si vyzkoušeli fotbal „po tmě“. A mezi patrony zároveň přivítal nového člena – režiséra Jakuba Koháka. „Hrát fotbal po tmě jsme ještě nezkoušeli. Všichni jsme tak v očekávání, co přesně nás čeká,“ říkal před samotným duelem na hřišti v Březiněvsi patron Zeleného života Zdeněk Grygera. Ze hry s míčem, který vydával rachotivé zvuky, měli respekt.

„Koordinace a další věci s tím spojené jsou úplně někde jinde. Museli jsme se orientovat podle zvuku míče, což bylo značně obtížné. Musím otevřeně přiznat, že to byla dřina. Proto je třeba před klukama, kteří fotbal nevidomých hrají, smeknout klobouk. Jako patron projektu Zelený život mi dělá nesmírnou radost, že můžeme na jejich sport upozornit a pomoci jim v dalším fungování,“ dodal bývalý hráč Juventusu Turín či Fulhamu.

Po exhibičním duelu následoval penaltový rozstřel. V něm už si bývalí králové trávníků vedli o něco lépe než při samotné hře. „Orientovat se jen podle zvuku, je nesmírně obtížné. Ovšem zkušenost to byla opravdu nezapomenutelná. Užil jsem si to a těší mě, že jsme pomohli dobré věci,“ konstavovala brankářská legenda Slavie i Olomouce Martin Vaniak.

Všechny aktivity okolo „Zeleného kola“ mají společný cíl. Pomocí klubů, sponzorů i veřejnosti vybrat co nejvíce prostředků pro fungování reprezentačního týmu nevidomých fotbalistů.

  • další fotografie z akce - ZDE
  • video z akce - ZDE

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu