29.05.2014, Miroslav Fuks

Petr Rada: Na Spartě budeme bojovat o úspěch

Petr Rada: Na Spartě budeme bojovat o úspěchHistoricky první dvě sezóny FC Vysočina v Gambrinus lize orámovaly zápasy proti Slavii. V letošním třetím působení jihlavského fotbalu mezi českou elitou přísluší tato role druhému ze slavných pražských „S“ – Spartě. Fotbalisté FC Vysočina ročník 2013/14 zahájili jasnou domácí prohrou 1:4 a zakončí jej tuto sobotu 31. května od 18:00 na Letné. A půjde o pořádně těžkou prověrku.

 

Sparta Praha letošní ročník Gambrinus ligy opanovala. Mistrovský titul oslavila po 27. kole, čímž jej na Letnou vrátila po dlouhých čtyřech letech čekání. Navíc po posledním vítězném a velmi vydařeném duelu v Mladé Boleslavi (0:4) bodově dorovnala svou nejlepší sezonu v historii samostatné Gambrinus ligy. Nelze pochybovat o tom, že v sobotu bude chtít Sparta tento rekord překonat a jasným vítězstvím před zaplněnými ochozy vytvořit tu nejlepší kulisu pro slavnostní předání mistrovského poháru, k němuž dojde bezprostředně po skončení duelu. Doplňme, že Letenští letos dobyli i ceněný double, neboť ve finále Poháru České pošty po penaltovém rozstřelu porazili svého aktuálního největšího rivala - Plzeň.

Tým kouče Vítězslava Lavičky předvádí výborné výkony a během celého ročníku v domácím prostředí neztratil ani bod! Je v silách FC Vysočina Spartě oslavy titulu zkomplikovat a třeba navázat na více než rok starou remízu z Letné v poměru 2:2? Jaký recept bude podle trenéra Petra Rady platit na Spartu? „Před námi je bezpochyby těžké utkání. Sparta nic nepodcení, nastoupí kompletní, bude se chtít před plnými ochozy rozloučit vítězně a zajistit si tak co nejpříjemnější pozápasovou oslavu titulu. A právě takový zápas může naše hráče velmi obohatit a přinést cenné zkušenosti. Stejně jako v každém ligovém utkání musíme klást velký důraz na koncentraci hráčů a osobní zodpovědnost při plnění úkolů.“

Je složité hráče na zápas namotivovat? Převažuje natěšenost jihlavských fotbalistů na atraktivní duel proti mistrovi před zaplněným stadiónem nebo už se naopak hráči vidí na zasloužené dovolené a mají z těžkého utkání obavy? „Bylo by hodně špatné, pokud by hráči k utkání nepřistoupili s maximální koncentrací nebo dokonce měli strach ze soupeře či z atmosféry zápasu. Hrají za svůj klub, o své jméno a koneckonců i o prémie. Máme po celou sezónu nastavená určitá pravidla, kterých se budeme držet i v sobotu na Letné. Zápas si nejdeme užít a jen ho nějak odehrát. Hrát se dá s každým a my chceme i na Spartě zabojovat o úspěch,“ zdůraznil Rada.

Opory sparťanské sestavy jsou veřejnosti velmi dobře známé. Přesto, na koho si vaši svěřenci budou muset dát v sobotu největší pozor? Jak moc Spartě bude scházet vykartovaný záložník Hušbauer, který se podle všeho stane nejlepším střelcem tohoto ročníku nejvyšší soutěže? „Hušbauer je v tomto ročníku ligy asi nejpříjemnějším překvapením. Už dlouho se nestalo, aby středopolař v naší soutěži nastřílel tolik branek, jako on. Sparta však má ve svém kádru dostatek hráčů, aby jeho absenci nahradila. Nebezpečný je krajní záložník Krejčí, množství gólových asistencí svým spoluhráčům připravil Dočkal a kvalitě hry Sparty výrazně přispívá Matějovský. Na hrotu si samozřejmě musíme dát velký pozor na kanonýra Lafatu, který je pracovitý, má kvalitní výběr místa a dokáže se v koncovce prosadit,“ upozornil jihlavský lodivod.

A kdo bude absentovat v sestavě FC Vysočina? „Marodka se nám oproti domácímu utkání nevyprázdnila, naopak na ní se svalovým zraněním přibyl Jánoš. Z pětice Kukoľ, Marcin, Jánoš, Kosak a Krejčí je šance zasáhnout do sobotního utkání pouze u posledně jmenované stopera,“ informoval Rada.

Vzájemná ligová bilance FC Vysočina a AC Sparta Praha: 5 utkání  0 – 2 – 3  4 : 10

Poslední vzájemné utkání: Vysočina si na úvod sezóny proti Spartě věřila a toužila minimálně navázat na čtyři remízy s tímto favorizovaným soupeřem z uplynulého ročníku. Skvěle hrající letenský celek však posadila na koně už ve třetí minutě proměněná penalta, která zcela změnila ráz utkání. Jihlavský tým více otevřel hru, což znamenalo smrtící brejky Sparty a nakonec zaslouženou výhru soupeře 1:4 (1:3), když za hráče ve žlutém korigoval Arnold Šimonek.

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 12 – Harba, 5 -  Masopust, 3 – Jungr, 2 – Tlustý, Marek, Koloušek, Vaculík, Jánoš, Karlík, vlastní, 1 – Šourek, Kopic, Šimonek, Kosak, Teplý, Kučera T., Mešanović, Krejčí.

Inkasované karty: 5 – Josl, Kučera T., 4 - Jungr, 3 - Masopust, Krejčí, 2 - Karlík, Koloušek, Jánoš, Přeučil, 1 – Kopic, Vaculík, Kliment, Harba, Mikula, Hanuš, Vepřek, Kosak.

Absence: Kukoľ, Marcin, Jánoš a Kosak (zranění), Krejčí (? – zranění)

AC Sparta Praha

Trenér: Vítězslav Lavička

Střelci: 18 – Hušbauer, 15 – Lafata, 7 – Krejčí, Bednář, 4 – Kadeřábek, 3 – Brabec, Kadlec, Costa, 2 – Dočkal, Přikryl, Holek, 1 – Juliš, Vácha, Matějovský, Konaté, Vacek.

Sestava v posledním ligovém utkání: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Hybš (82. Vacek) - Konaté, Matějovský (74. Dočkal), Hušbauer, Mareček, Přikryl - Lafata (77. Bednář).

Zimní změny v kádru:

Příchody: Krátký (host. FK Teplice), Švenger (konec host. FC Graffin Vlašim).

Odchody: Pauschek (host. Bohemians Praha 1905), Ujfaluši (konec kariéry).

Web soupeře: ZDE

Stadión soupeře: ZDE

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu